Strona 1 z 1
Soja
: wtorek 17 lis 2009, 21:44
autor: KRZYSZTOF11
Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia .
: wtorek 17 lis 2009, 23:03
autor: ACONAR
Witam!
Na czym polega ta tragedia?
Re: Soja
: środa 18 lis 2009, 19:12
autor: Adrian
KRZYSZTOF11 pisze:Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia .

no mi sie jeszcze tak nie zdarzyło:) ja trzymam poziom 46%+- a jaka cena ile dałeś..? p.s co prawda sa dwa rodzaje jedna około 46% a druga około 37,38%

: środa 18 lis 2009, 20:16
autor: WOJCIECH1236
a tak wogóle to po ile teraz kupujecie soje 46%
pośrutowaną w workach dodam...

: środa 18 lis 2009, 21:09
autor: KRZYSZTOF11
Soja haj pro ma 46% a moja ma 42% podobno w porcie cały czas jest dostępna.Ja płacę 1480za tonę.
: środa 18 lis 2009, 21:41
autor: dani
mi gościu przywozi soje w cenie 1300zł ale coś za tanio i dałem do analizy na białko ostnio to sporo kombinatoruw jest trzeba sprawdzac,,,,,,,,
: środa 18 lis 2009, 21:51
autor: KRZYSZTOF11
Jest ładna żółta ale przyswajalność musi mieć słabą .Widzę to po świniach bo coś im brak.
: środa 18 lis 2009, 22:53
autor: ACONAR
Witam!
Warto wiedzieć, że (patrz strona:
http://tiny.pl/hxwkw ):
Jedynym wskaźnikiem stosowanym przy klasyfikacji poekstrakcyjnej śruty sojowej jako low-pro (ziarno nie łuskane) lub high-pro (ziarno łuskane) jest zawartość włókna w śrucie. Jeśli średnia zawartość włókna surowego w śrucie wynosi maksymalnie 4 % lub mniej, to śruta jest traktowana jako high-pro, natomiast jeśli zawartość włókna przekracza 4 %, to śruta jest traktowana jako low-pro. Przy czym zawartość włókna w śrucie low-pro nie jest ograniczona żadną normą...
A teraz zagadka dla bardziej dociekliwych:
Gdzie trafia łuska z ziaren soi po ich obłuszczeniu i wyprodukowaniu śruty sojowej high-pro?
O innych ciekawostkach związanych z „uszlachetnianiem” śruty sojowej przy innej okazji...
: środa 18 lis 2009, 23:18
autor: baraki
Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...
: czwartek 19 lis 2009, 08:49
autor: jarki
baraki pisze:Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...
nawet F16

cud techniki leciał tydzień z Ameryki

: czwartek 19 lis 2009, 10:00
autor: ACONAR
baraki pisze:Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...
Ja nie powiedziałem, że wszystko, co jest z Ameryki, jest najlepsze...
W tabeli na stronie internetowej podanej przeze mnie są wyniki analizy śrut sojowych wyprodukowanych w różnych krajach (USA, Argentyna, Brazylia, Indie, UE).
Natomiast przetłumaczyłem fragment informacji (akapit pod tabelą), z której jasno wynika, na co należy zwracać uwagę kupując śrutę sojową.
W myśl zasady:
nie zawsze to, co wygląda na śrutę sojową, jest tylko śrutą sojową
Zresztą świnie wiedzą o tym najlepiej (patrz post wyżej Krzysztofa11)
: piątek 20 lis 2009, 21:24
autor: KRZYSZTOF11
Wiedziałem że ktoś z fachowców zabierze głos w tej sprawie.Po mojej analizie rozpętało się istne piekło w tej sprawie.W internecie już pisze o tej partii soji , która nie utrzymuje żadnych parametrów.
: sobota 21 lis 2009, 20:13
autor: Blazej
W moich rejonach saja 78 zł worek 50 kg albo jak kto woli 1560 zł tona

: sobota 21 lis 2009, 21:25
autor: maciek*
1540 !!!!
: sobota 21 lis 2009, 22:45
autor: jarki
maciek* pisze:1540 !!!!
tak samo

: poniedziałek 23 lis 2009, 20:19
autor: Don
Panowie dajcie jakiś namiar na laboratorium w którym mogę zawiesc/wysłać próbkę soji aby mi okreslili poziom białka/ tylko rzetelnie!
najlepiej poznań /okolice
: poniedziałek 23 lis 2009, 20:58
autor: arek
w firmie paszowej sano w sekowie powinni tobie zrobić takie badanie
: poniedziałek 23 lis 2009, 22:28
autor: maciek*
wiekszosc firm skupujacych zboza ma juz takie laboratorium w ktorym mozna okreslic poziom bialka
: wtorek 23 mar 2010, 22:45
autor: Arek39
jeśli na worku jest napisane zawartość białka ogólnego powyżej 46% to jąka wartość brać pod uwagę przy układaniu dawek pokarmowych tą z norm żywieniowych która mówi że zawartość białka w tej soi wynosi 43% czy 46%?
: wtorek 23 mar 2010, 23:00
autor: maciek*
46%
: wtorek 23 mar 2010, 23:02
autor: Arek39
to czemu normy podają 43% ?
: wtorek 23 mar 2010, 23:24
autor: maciek*
pisalem wyzej juz 43% jest to sruta LOW-PRO raczej juz nie dostepna w sprzedazy !!!! 46% śruta HI-PRO !!!! i napewno taka posiadasz
: sobota 27 mar 2010, 22:52
autor: KRZYSZTOF11
Jest jeszcze w sprzedaży susz kukurydziany po gorzelniany może ktoś ze specjalistów zabierze tu głos wiem tylko że jest bardzo podobny do soi.
: niedziela 28 mar 2010, 20:36
autor: marek mokwa
piszesz DDGS suszony wywar kukurydziany albo pszenny to plusy i minusy ostatnio dużo sie otym pisze w prasie rolniczej np.w Hoduj z Głową
: wtorek 13 kwie 2010, 10:09
autor: WOJCIECH1236
Wie ktoś moze gdzie by można kupić soje nie śrutowaną?? Bo tak pomyślałem ze bez problemu mógłbym ją samemu pośrutować...
: wtorek 13 kwie 2010, 12:04
autor: maciek*
z tego co mi wiadomo soja ktora przplywa do polski jest poekstratkcyjna sruta sojowa wiec jest poddawana jakiejsc obrubce i nie sadze zeby udalo sie ja kupic nie "srutowana" - Oni chyba tlocza z tego olej
: wtorek 13 kwie 2010, 16:00
autor: Arek39
tak tłoczą olej spójsz sobie na zawrtość białka i tłuszczu w soji a wjej śrucie
: poniedziałek 19 kwie 2010, 10:42
autor: mcrobb
Zwracam honor jest w ofercie nie tylko śruta 48% ale także śruta sojowa 52%. 48% jest to głównie śruta ze stanów. Brazylijska i Argentyńska jest uboższa w białko. Ja obecnie posiadam 48% z tym że jest ona bardziej pylista. Ale białko potwierdzałem w dwóch laboratoriach.
: wtorek 23 lis 2010, 15:42
autor: $$$$$
zainteresowanych paszami, prestarterami, dodatkami śrutą sojową itp. zapraszam 608 500 699