Strona 1 z 1

produkcja pasz

: niedziela 03 sty 2010, 16:25
autor: sztuka90
kto zna proporcje mieszanek zboz i koncentratow.aby uzyskac dobre przyrosty trzody.

: niedziela 03 sty 2010, 16:58
autor: Blazej
Zywieniowec :lol:

: niedziela 03 sty 2010, 17:41
autor: sztuka90
tak.zuzycia paszy do masy ciala.

: niedziela 03 sty 2010, 18:53
autor: gratka
do tego jest specjalny program... nie da sie od tak ulozyc poprawnych dawek

: niedziela 03 sty 2010, 20:33
autor: KRZYSZTOF11
Należy dać zbadać zboża.Potem należy zaprosić kilku żywieniowców z różnych firm najlepiej osobno żeby nie skoczyli sobie do gardeł.Zobaczycie wtedy jakie będą mieli kompromitujące wydruki analiz, komputerowe pasz.

: niedziela 03 sty 2010, 20:59
autor: jarki
w trzecz firmach badałem zboże i zgadnijcie jakie wyniki :?:
oczywiste inne :lol:

: poniedziałek 04 sty 2010, 12:33
autor: ACONAR
jarki pisze:w trzecz firmach badałem zboże i zgadnijcie jakie wyniki :?:
oczywiste inne :lol:
Co to znaczy: inne?
Ile wynosiły różnice i w jakich parametrach?

: poniedziałek 04 sty 2010, 19:59
autor: jarki
Różnice :!: to białko bo dwie firmy paszowe a trzecia to młyn i tu białko było środkowe :) więc tak dotyczy to pszenicy w pierwszej paszarni białko 11,1% w drugiej 12,7% a w młynie 12%białka{pozostałe moge podać}

W jęczmieniu ozimym było mniej ciekawie 12% i 11,6% obie z paszarni.

: poniedziałek 04 sty 2010, 20:23
autor: tomek majos
Panowie spotkał sie ktoś z was z zakwaszaczami do pasz firmy brenntag jeśłi tak to proszę o opinie. worek 25 kg cena ok 130 zł

: poniedziałek 04 sty 2010, 21:12
autor: mcrobb
Brenntag to firma handlowa - jedna z większych. Za tą cenę dostaniesz jedynie co najwyżej konserwant który zadziała na krótkim odcinku jelita, lepiej kup coś lepiej działającego dobry zakwaszacz to koszt minimum 6-7 zł. Polecam mrówczan wapnia (Adimix).

: poniedziałek 04 sty 2010, 23:06
autor: ACONAR
jarki pisze:Różnice :!: to białko bo dwie firmy paszowe a trzecia to młyn i tu białko było środkowe :) więc tak dotyczy to pszenicy w pierwszej paszarni białko 11,1% w drugiej 12,7% a w młynie 12%białka{pozostałe moge podać}

W jęczmieniu ozimym było mniej ciekawie 12% i 11,6% obie z paszarni.
Witam!
Średnia wynosi (11,1 + 12,7 + 12)/3 = 11,93 %
Jeśli błąd analizy jest równy 5%, to różnice od średniej mogą wynosić +/- 0,60%,
czyli zawartość białka w badanych próbach może się wahać od 11,33 % do 12,53%.
Niestety...
A do tego każda laborantka może mieć lepszy lub gorszy dzień!!

Aby uzyskać najbardziej prawdopodobny wynik, trzeba zrobić analizę kilku próbek tego samego zboża pobranych z różnych miejsc i oznaczyć te próbki kolejnymi numerami (1, 2, 3 itd.) lub literami (A, B, C itd.) i oddać je do jednego tylko laboratorium. Potwierdza to analiza jęczmienia w paszarni.
Wynik analizy jednej tylko próbki to może być czysty przypadek!

: wtorek 05 sty 2010, 09:19
autor: jarki
Jęczmień badały dwie paszarnie.
Z pobraniem kilku próbek jest problem bo ziarno w silosie :?

: wtorek 05 sty 2010, 13:50
autor: baraki
Trzeba użyć specjalnego narzędzia do pobierania próbek!!!
Należy jeszcze miec świadomość że białko oblicza sie na podstawie zawartości azotu używając odpowiedniego przelicznika, w ziarnie pochodzącym z upraw intensywnie nawożonych zazwyczaj jest sporo azotu który nie wchodzi w skład białek i w rzeczywistości zawartośc białka jest dużo niższa niz wynikało by to z analizy.
Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem było by robienie analiz na wyjściu, tzn badanie odchodów na zawartość azotu i na tej podstawie korygowanie receptury paszy, potrzebna jest tylko odpowiednia metodyka, taka by każdy rolnik mógł wykonywac testy na bieżaco w swojej chlewni, ograniczyło by to niepotrzebne wydatki na drogie białko które często i tak jest nieproduktywnie wydalane przez zwierzęta pogarszając jednoczesnie jakość powietrza w budynku.

: wtorek 05 sty 2010, 16:03
autor: sztuka90
jakie sa programy do ukladania dawek pokarmowych dla trzody

: wtorek 05 sty 2010, 18:47
autor: marek mokwa
win pasze mroczki poszukaj w necie

: wtorek 05 sty 2010, 20:57
autor: jarki
@baraki :!: właśnie przy bardzo wysokim białku{azot} jest mniej aminokwasów niżby się wydawało i jak piszesz strasznie odchody smierdzą przerobiłem to na pewnej firmie z Osie..ka :evil: a problemów było więcej :!:
Moje niskie białko to mój błąd bo nie dałem ostatniej dawki saletry{miała być susza} :lol: