Strona 1 z 1

Mam Pytanie

: niedziela 17 sty 2010, 22:54
autor: bejs
Witam mam pytanie .
Ile ze 100kg świniaka otrzymam kilogramów mięsa?? Chodzi mi o podział że np karkówki tyle i tyle , szynki tyle i tyle , schabu ....... itd.

: niedziela 17 sty 2010, 23:02
autor: Gość
5 , 5 , 15 , 3 ,18 , 2 , 1 ,21

: niedziela 17 sty 2010, 23:06
autor: bejs
Dzięki , rozumiem że pierwsze 3 to karkówka , szynka i schab a dalej ..

: niedziela 17 sty 2010, 23:14
autor: Gość
to był zart napisalem to dla jaj bo waga poszczegolnych elementow zalezy od wartosci genetycznej i wybicia swini jak rowniez miesnosci z tego co wiem to 100 kg tucznik da ok 55 kg czystego miesa

: niedziela 17 sty 2010, 23:23
autor: bejs
Ok przeszukałem cały już chyba net i wszedzie piszą że daje ok 55-60kg mięsa , a mi chodzi o to ile kg poszczególnego miesa w przybliżeniu .

Nie znam się na tym

W życiu widziałem swiniaka 5 razy na oczy .

Jak toś ma takie info to proszę o odpowiedz ( nie musibyć dokładnie co do kilogram )

: niedziela 17 sty 2010, 23:31
autor: Bobo
Kup, zabij, rozpraw i zważ;) Cieżko bedzie chyba dowiedziec się na forym ile co waży, zazwyczaj nikt tego nie waży.

: niedziela 17 sty 2010, 23:48
autor: Blazej
Dokladnie nikt tego nie wazy i swiniw swini nie rowna

: poniedziałek 18 sty 2010, 01:03
autor: wetman
110 kilo = 10 kilo schabu z kością, 10 kilo szynki bez kości, 3 kilo łopatki bez kości, 3 kilo karkówki bez kości, 5 kilo żeberek, 6,5 kilo słoniny, reszty nie pamiętam. To oczywiście z przeciętnego wiejskiego prosiaka, z mięsnych będzie więcej. Pozdrowienia.

: poniedziałek 18 sty 2010, 17:34
autor: bejs
Dzięki wielkie , ogromnie mi pomogłeś.