Świerzb u świni, czy mozna wykonać ubój

Marcelxx
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek 31 maja 2010, 16:34

Świerzb u świni, czy mozna wykonać ubój

Post autor: Marcelxx »

Witam, mam pewne pytanie. Mianowicie zostawiłem sobie tucznika, którego chcę przeznaczyć na ubój gospodarczy.. jednak dzisiaj zauważyłem, że został zainfekowany swierzbowcem.. najwięcej śladów w postaci czerwonych krost jest na uszach i głowie jednak dają się zauważyć na całym ciele. Nie jest ich dużo ale są, pozatym świerzb musiał zaatakować dość niedawno bo gdy ją zostawiałem to było jakieś 2 tyg temu to była czysta. Z tąd moje pytanie czy mogę taką świnkę ubić czy będzie to miało wpływ na mięso i wyroby czy lepiej zaczekać i ją podleczyć przed ubojem. Jeżeli leczyc to jednocześnie jaki preparat polecacie który by miał jednoczesnie jak najkrotszy okres karencji. Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
MAREK.R
Posty: 474
Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2007, 21:23
Lokalizacja: niemcy

Post autor: MAREK.R »

To nie wyglada mi na swierzb, za szyko sie rozwija chyba ze masz z tym problem w calej chlewni.
bamberinio
Posty: 127
Rejestracja: niedziela 23 maja 2010, 14:14
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: bamberinio »

to chyba nie świerzb
CyberEx
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek 14 cze 2010, 22:09
Lokalizacja: Kujawsko_Pomorskie

Post autor: CyberEx »

a może to różyca jeśli nie świerzb????
o czym mogą świadczyć czerwone krosty lub plamy
o tej porze to dość możliwe

PS:
czy ktoś miał z państwa do czynienia z bezobjawową różycą
tzn że 4 szt z gosp na xxx jest chorych na różycę a reszta zdrowa????
bo chcą zakłady mięsne chcą mi to wmówić???? po tym jak odstawiłem
zdrową trzodę przez 5 ludzi widzianą a okazało się ze 40% jest chorych z tej samej partii
ja widzę w swojej chlewni to wszystkie mam białe i nie padają
nawet te co odstawiłem były takie same????
czy świniak może się sam wyleczyć???? jeśli gospodarz nic o tym nie widział???
a może ZM coś kręcą????
pozdrawiam
bamberinio
Posty: 127
Rejestracja: niedziela 23 maja 2010, 14:14
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: bamberinio »

a czy świnia je mniej czy normalnie ???
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

Też miałem taką sytuację w lutym u Dudy. Ale tylko raz 4szt
bamberinio
Posty: 127
Rejestracja: niedziela 23 maja 2010, 14:14
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: bamberinio »

jeżeli paszę spożywają normalnie nie ma gorączki to mogły jakieś szkodniku lub owady je pogryźć
gregorius
Posty: 174
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 22:09
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: gregorius »

trzeba wiedzieć ze włoskowiec różycy fizjologicznie występuje w migdałkach oraz kryptach jelitowych i w pewnych sytuacjach(stres,wysoka temp.,długi transport) dochodzi do przełamania naturalnych barier i wywołania choroby.zdarza się czasami ze przed ubojem nie widać żadnych objawów,dopiero po wyjęciu z oparzalnika wyskakują plamy na skórze,a wtedy taka tusza podlega konfiskacie i utylizacji.chociaż uważam i tak robimy u nas że rolnik sam może zobaczyc taką sztukę, ewentualnie dostać potwierdzenie od lekarza wet na piśmie,informacja telefoniczna od ZM może być mało wiarygodna
ODPOWIEDZ