FORUM
kolibakterioza u prosiątek
kolibakterioza u prosiątek
Witam ! mam pytanie do kolegów. Zakupiłem loszki hodowlane podobno zaszczepione colivakiem. Po wyproszeniu u jednej z loch prosiątka dostały wodnistej biegunki pół miotu padło mimo szczepienia antybiotykiem i glukozą. wygląda mi to na kolibakteriozę ale czy aby się nie mylę i co z ta locha robić sprzedać czy próbować ratować. trochę jej szkoda bo miot miała bardzo ładny jak na pierwiastkę 16 prosiatek wyrównanych o sr wadze ok. 1,5 kg. Dodam że to pierwszy taki przypadek w mojej "karierze" hodowcy prosiąt
Re: kolibakterioza u prosiątek
To co się przytrafiło Tobie to mnie akurat zupełnie nie dziwi ,a przyczyn moze być bardzo wiele np.wiki21 pisze:Witam ! mam pytanie do kolegów. Zakupiłem loszki hodowlane podobno zaszczepione colivakiem. Po wyproszeniu u jednej z loch prosiątka dostały wodnistej biegunki pół miotu padło mimo szczepienia antybiotykiem i glukozą. wygląda mi to na kolibakteriozę ale czy aby się nie mylę i co z ta locha robić sprzedać czy próbować ratować. trochę jej szkoda bo miot miała bardzo ładny jak na pierwiastkę 16 prosiatek wyrównanych o sr wadze ok. 1,5 kg. Dodam że to pierwszy taki przypadek w mojej "karierze" hodowcy prosiąt
colivac to szczepionka starej generacji ,musi wystepować zgodność antygenowa aby działała
loszka jes zaszczepiona jak sam ją zaszczepisz ,zawsze o tym pamietaj
wprowadziłeś loszki do nowego dla nich środowiska ,stąd słaba adaptacja
przy licznych miotach często jest problem aby prosiąta pobrały wystarczajaca ilość siary itd itd