Kukurydza pasza białkowa czy energetyczna?

read

Kukurydza pasza białkowa czy energetyczna?

Post autor: read »

Zastanawia mnie ten temat - chociaż odpowiedź znam chce poznać wasza opinie -
i ile widzicie dać % w tuczu końcowym i jakie efekty to da?
Robek

Post autor: Robek »

Kukurydza to pasza energetyczna. Niegdyś stosowałem około 25 % w tuczu (bez widocznych skutków ubocznych) ale wtedy cena kukurydzy była znacząco niższa niż pszenicy więc to sie opłacało !
Z reguły jest tak, że kukrydza ma ok. 9 % białka (2,5 g lizyny)i ok. 14 MJ energii zaś pszenica ok 12 % białka (3,2 g lizyny) i 13,5 MJ energii
Jeśli masz większa partię kukurydzy daj próbkę do laboratorium niech oznaczą białko i wtedy policz ile kosztuje kg białka w ziarnie kukurydzy a sprawa będzie jasna !
Żywieniowcy zalecają większy udział kukurydzy w paszach typu starter i grower na poziomie odpowiednio do 50 % i do 40 % ale wtedy trzeba uważać na bilans tryptofanu bo jest go w kukurydzy zaledwie połowa tego co w pszenicy, w tuczu zalecane udziały kukurydzy wynoszą od 10-20 % !
treonik

Post autor: treonik »

Robek pisze:Kukurydza to pasza energetyczna. Niegdyś stosowałem około 25 % w tuczu (bez widocznych skutków ubocznych) ale wtedy cena kukurydzy była znacząco niższa niż pszenicy więc to sie opłacało !
Z reguły jest tak, że kukrydza ma ok. 9 % białka (2,5 g lizyny)i ok. 14 MJ energii zaś pszenica ok 12 % białka (3,2 g lizyny) i 13,5 MJ energii
Jeśli masz większa partię kukurydzy daj próbkę do laboratorium niech oznaczą białko i wtedy policz ile kosztuje kg białka w ziarnie kukurydzy a sprawa będzie jasna !
Żywieniowcy zalecają większy udział kukurydzy w paszach typu starter i grower na poziomie odpowiednio do 50 % i do 40 % ale wtedy trzeba uważać na bilans tryptofanu bo jest go w kukurydzy zaledwie połowa tego co w pszenicy, w tuczu zalecane udziały kukurydzy wynoszą od 10-20 % !
aminokwasy zawsze można uzupełnić,
ODPOWIEDZ