FORUM
nagłe zdychanie tuczników- POMOCY!!!
nagłe zdychanie tuczników- POMOCY!!!
Mam problem, a mianowicie tuczniki o wadze powyżej 90 kg, nagle zdycha, temperatura w normi- ok 39.4. Objawy: świnie apatyczne, leżą niektóre gdy wstaną - piszczą, wrzeszczą i się trzęsą do tego momentu aż położy się, boki pozapadane.. Zmiany sekcyjne: początkowo- wtorek- ciemne jelita cienkie, w czwartek powiększona wątrobai trochę nerki. Podane leki- penycilina, tetradur, amoxycyklina - nic nie ma poprawy, enroxil- poprawy nie ma ale i nie zbyt się polepsza. miał ktoś coś takiego??? proszę o pomoc
Wojtek ! Problem wyglada na poważny i bez wizyty dobrego weterynarza się nie obejdzie , te objawy są mało konkretne ,każda nie mal świnia tak się przed śmiercią może zachowywać ,te sztuki co padły weterynarz powinien przeciąć i na sekcji pewnie coś zobaczy lub pobierze próby do laboratorium ! Dzwoń po jakiegoś fachowca i to szybko, na forum nie wiele możemy ci pomóc !
Tiamulinę kończyły pić w pierwszym dniu choroby(podawana na beztlenowca), penycyliną szczepiłem lecz nic nie było poprawy.
Czy ktoś z Was miał problemy z jakimś zatruciem pokarmowym (mój lekarz takie coś podejrzewa, ja zresztą też... gdyż sztuki które dostały jakikolwiek antybiotyk są w takim samym stanie jak te które dostały wapno, witaminki i glukozę)?
Czy ktoś z Was miał problemy z jakimś zatruciem pokarmowym (mój lekarz takie coś podejrzewa, ja zresztą też... gdyż sztuki które dostały jakikolwiek antybiotyk są w takim samym stanie jak te które dostały wapno, witaminki i glukozę)?
- Muchozolali
-
ja napisałem to co mi powiedziało 3 lekarzy obecnych przy sekcji, a że nikt mi nie powiedział dotychczas co to jest za choroba dlatego szukam kogoś kto z czymś podobnym się spotkał. moja teoria to zatrucie pokarmowe tylko pytanie czym? Po zmianie paszy choroba się zatrzymała. co do upadków - 10 sztuk przez 3 dni. W labolatorium jak narazie nie wychodowano żadnej wielkiej bakterii która spowodowała śmierć świń
Wetmann!! Z tymi dioksynami to przesadziles.Ale to teraz modne.Jak bakteriologia nic nie wykazala a mozna podejrzewac zatrucie pok.to ja bym raczej myslal o soli czy moczniku np. przy skarmianiu paszy dla bydla.W takim przypadku gdy podejrzewam tz.zatrucie pok,brak danych o adenomatozie czy desynterii, to podaje colistyne +zakwaszacz przez 5-7dni+zmniejszenie dawki paszy o20-30% czy jak to mozliwe jej zmiana.
do badania w lab.zbiorcza proba kalu /7-10miejsc/ PCR-anenomatoza +desynt./gdy podejrzenie/,bakteriologia-coli,salmonelloza!!!!!!
Prza beztlenowcach charakterystaczne zmiany w watrobie-tego nie moza przeoczyc /pecherzyki powietrza pod torebka/.
do badania w lab.zbiorcza proba kalu /7-10miejsc/ PCR-anenomatoza +desynt./gdy podejrzenie/,bakteriologia-coli,salmonelloza!!!!!!
Prza beztlenowcach charakterystaczne zmiany w watrobie-tego nie moza przeoczyc /pecherzyki powietrza pod torebka/.