wiedza

gratka
Posty: 241
Rejestracja: sobota 28 mar 2009, 20:49

wiedza

Post autor: gratka »

witam was wszystkich otoz mam pytanie z ciekawosci, jak powstaje np sruta sojowa opiekana, ekstrahowana, czy do tego jest specjalna maszyna, ktora podnosi przez to strawnosc śruty sojowej? i macie moze namiary na firme ktora taka soje by sprzedawała?
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

a nie chodzi ci czasami o Soje Ekstrudowana????
gratka
Posty: 241
Rejestracja: sobota 28 mar 2009, 20:49

Post autor: gratka »

tak chodzi mi wlasnie o taka ktora ma wiecej strawnosci niz normalna sruta sojowa ktora jest do tuczników, jakim przemianą poddaje sie srute zeby uzyskac lepsza stawność? i jakie sa do tego potrzebne urządzenia?
mcrobb
Posty: 140
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2009, 22:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: mcrobb »

Czyli coś w rodzaju HP300, Imcosoyu ?
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

HP 300 to jest białko sojowe hydrolizowane, nie znam dokładnie procesu produkcji ale domyślam się że polega to m.in. na rozpuszczeniu materiału w wodzie a następnie wysuszeniu.
Ekstruzja to proces polegający na poddaniu materiału wysokiej temperaturze w warunkach wysokiego ciśnienia a nastepnie gwałtownemu rozprężeniu podczas którego rozprężająca siepara wodna rozrywa materiał od środka (tak jak podczas robienia popkornu). W procesie ekstruzji przemianomulega głównie skrobia której ziarna sierozpadają i ulegaja żelatynizacji co poprawia strawność, dodatkowopaszasie sterylizuje mikrobiologicznie, neutralizuje s. antyżywieniowe, natomias białko w tymprocesiemożełatwo ulec uszkodzeniu jeslinp temperatura będzie za wysoka.
ODPOWIEDZ