Wyprowadzanie świń

RyszardT

Wyprowadzanie świń

Post autor: RyszardT »

Witam.

Mam problem z wyprowadzaniem świń z gniazda. Znajomy opowiadał mi o pewnym "straszaku" elektrycznym, który bardzo ułatwia wyprowadzanie trzody. Niestety zapomniałem dopytać o szczegóły.
Drodzy Koledzy, wiecie może jak konkretnie taki sprzęt się nazywa, w jakiej cenie jest oraz gdzie go mogę kupić? Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.
Grzesiek

Post autor: Grzesiek »

Pewnie chodzi ci o poganiacz http://www.hodowlany.pl/i350_Poganiacz_Torero.html. Osobiście nie polecam
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

spacer dzień szybciej
RyszardT

Post autor: RyszardT »

Dziękuję za pomoc. A można jeszcze zapytać, dlaczego nie polecasz?
Grzesiek

Post autor: Grzesiek »

RyszardT pisze:Dziękuję za pomoc. A można jeszcze zapytać, dlaczego nie polecasz?
Dla niektórych świń zbyt duży stres, mogą paść na serce. Szczególnie w ciepłe dni
nemezis

Post autor: nemezis »

RyszardT pisze:Dziękuję za pomoc. A można jeszcze zapytać, dlaczego nie polecasz?
Przystaw sobie do tyłka naciœnij guzik to się dowiesz.
marucha

Post autor: marucha »

wiadro wsadzone na głowę od strony ryja nasunięte na oczy powoduje że świnia cofa się do tyłu. Ewentualnie jakaś inna lita przegroda wsadzona przed ryjem np taka płyta http://www.youtube.com/watch?v=nFC3QbMVdpY .
Z wiadrem - uważać bo maciora mocno wali głową na boki i można się skaleczyć lub zranić. Trzeba być szybkim i elastycznym. Z płytą powinno być bezpieczniej bo jest elastyczna a nie musisz wkłądać rąk do kojca jak w przypadku wiadra.
Tragon

Post autor: Tragon »

RyszardT, ten paralizator wbrew pozorom nie ułatwia wyprowadzania. On może być użyteczny podczas załadunku tuczników do samochodu. Lepiej weź jakąś płytę drewnianą, wytnij otwory na uchwyty na ręce i do dzieła.
magier

Post autor: magier »

Kup taką specjalną czerwoną plastikową zastawkę. Świnie z nią nie walczą i samemu z kojca wyganiasz bez problemu tylko świnie przy ścianie prowadź a jak będziesz miał drugą osobę co idzie za świnią to wyganiasz 10 wybranych świń w 2 min bez jakiejkolwiek siły. Ten paralizator może mieć osoba idąca z tyłu i tylko wtedy używać jak świniak będzie chciał się cofnąć, bo jak będziesz nim poganiać aby szybciej szły to mogą ci nie dojść do auta:/
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

/code] świnia cofa się do tyłuMarucha a można cofać się do przodu??:) A co do wypędzania świń z kojca najlepsza właśnie jakaś płyta szeroka,lekka.Ja tak robię.Wiadro zbyt niebezpieczne i męczące zarówno dla człowieka jak i świni!!
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Podczas wypędzania i załadunku świń zasada nr.
1 musisz być mądrzejszy od tego którego wypędasz
2 musisz się do tego wcześniej przygotować ;zastawki deski , jak na slomie chowane poczepać slomą
3 na końcu alejki wasko żeby się nie obracał
4 jak za pierwszym razem świnia wygra z tobą to drugim razem musisz być dwa razy mocniejszy żeby z nią wygrać
ODPOWIEDZ