FORUM
jakie rozdrobnienie paszy jest najlepsze?
jakie rozdrobnienie paszy jest najlepsze?
u siebie w srutownikach mam sita 2 mm i 4mm to drugie wydaje mi się za duże szczególnie śruta jęczmienna zawiera dużo połowek ziaren i łusek , tak chyba nie powinno być ale przed zmiana sita na mniejsze chce zasięgnąć waszej opini
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
znalazłem dwa artykuły z których wynika ze lepsze sita 2mm jak 4mm
www.ibmer.waw.pl/pir/2007/pelne_1a/romaniuk_wplyw_p.pdf
ir.ptir.org/artykuly/pl/103/IR(103)_2203_pl.pdf
www.ibmer.waw.pl/pir/2007/pelne_1a/romaniuk_wplyw_p.pdf
ir.ptir.org/artykuly/pl/103/IR(103)_2203_pl.pdf
-
- Posty: 468
- Rejestracja: sobota 07 lis 2009, 12:46
- Lokalizacja: wielkopolska
Don piszesz o okrągłych - to 3 już są małe , dużo zalezy też od szybkości młotków , a więc im wolniej poleci ziarno mniej kg/minutę na tych samych sitach będziesz miał drobniejszy śrut , jak masz szczelinowe to zawsze trafisz połówki , jak masz okrągłe to sprawdź czy wszystko jest szczelne i ładnie dolega - sito do obudowy. Kukurydzę , pszenżyto , przenicę , groch powiedziałbym 4 albo gnieść , jęczmień, owies 3 i bedzie ok . Jak wszystko puścisz przez 3 to bedziesz miał w pionowym mieszalniku zawsze na dnie mąkę tak 10% objetości . Na 3 jak dasz więcej jak 1% oleju to bedą problemy w zsypywaniem paszy w normalnych tubomatach . ale ja kocham 3 bo nrc zalecaja takie właśnie. jak znajdę artykół to dam linka.
ja mam okragłe 3 ale staram się prawie duśić śrutownik 11kw idzie koło 16-20 amperów , tak żeby było 3 ale najgrubsze jak sie da , nowymi młotkami - bijakami i tak poleci mąka.
http://msucares.com/livestock/swine/particle.html
http://www.ksre.ksu.edu/library/grsci2/mf2050.pdf
generalnie 700 mikronów rozdrobnienie i 1/8 do 3/16 cala dla sit
cal 25,4 mm czyli 3,17mm do 4,7mm otwór w sitach
3,5 mm byłoby idealne no ale ciężko takie kupić
naj naj lepsze rozwiązanie to ześrutowac na 3 i potem zgranulować lub kruszonka jeśli idzie o tubomaty - no a najtańsze to na mokro maruchy i jeszcze żdrożdżować i zagotować (oj drogo do 45-50 stopi) i gitara
ja mam okragłe 3 ale staram się prawie duśić śrutownik 11kw idzie koło 16-20 amperów , tak żeby było 3 ale najgrubsze jak sie da , nowymi młotkami - bijakami i tak poleci mąka.
http://msucares.com/livestock/swine/particle.html
http://www.ksre.ksu.edu/library/grsci2/mf2050.pdf
generalnie 700 mikronów rozdrobnienie i 1/8 do 3/16 cala dla sit
cal 25,4 mm czyli 3,17mm do 4,7mm otwór w sitach
3,5 mm byłoby idealne no ale ciężko takie kupić
naj naj lepsze rozwiązanie to ześrutowac na 3 i potem zgranulować lub kruszonka jeśli idzie o tubomaty - no a najtańsze to na mokro maruchy i jeszcze żdrożdżować i zagotować (oj drogo do 45-50 stopi) i gitara
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
Od wilgotności zboża też dużo zależy
wilgotniejsze to grubiej sie śrutuje
zajrzyj sobie do sita , bo w miejscu w którym wpada zboże na sito może być dziura tam bardziej intensywnie pracuje
moze wpadł kamień albo śrubka od kombajnu
a chyba wiesz jak się po śrubie pracuje
za drobne wrzody i duże zapylenie , a za grube to straty
wilgotniejsze to grubiej sie śrutuje
zajrzyj sobie do sita , bo w miejscu w którym wpada zboże na sito może być dziura tam bardziej intensywnie pracuje
moze wpadł kamień albo śrubka od kombajnu
a chyba wiesz jak się po śrubie pracuje



za drobne wrzody i duże zapylenie , a za grube to straty
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a2 ... c58ed.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a2 ... c58ed.html
osobiście jadę cały czas na 2 szczelinówka ,to po 4 jest ewidentnie za "grube" ale tak jak było pisane wyżej zbyt miałkie może powodowac powstawanie wrzodówDon pisze:zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a2 ... c58ed.html
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
Zrób jeszcze fotke całego jęczmienia ,bo ta śruta wygląda tak jakbyś plewy śrutowałDon pisze:zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a2 ... c58ed.html
na 2 powinien być bielszy kolor
-
- Posty: 875
- Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
- Lokalizacja: Wlkp
jest pewien mały problem
w jednej firmie paszowej optymalny rozmiar cząsteczek to 0,5-0,8mm( Cząstki właściwie ześrutowanych zbóż powinny mieścić się w przedziale 500-800 µm czyli 0,5-0,8 mm)
a w drugiej
Przestrzegając terminu uboju zwiększa się wydajność rzeźna. Rozdrobnienie paszy ma także wpływ na mięsność. Jeśli śruta jest zbyt duża, zmniejszają się przyrosty dzienne i pogarsza się wykorzystanie paszy. Jeśli śruta jest zbyt drobna, powstają wrzody żołądka. Należy zadbać, aby drobne cząstki paszy (wielkości < 1mm) stanowiły mniej niż 40 % paszy. Stopień rozdrobnienia paszy należy regularnie kontrolować. Jeśli pasza zawiera za dużo drobnych cząstek, należy skontrolować zużycie części śrutownika. Zalecana wielkość śruty to 3,5 do 4 mm.)
dodam ze pierwsza to de heus a druga sano.
w jednej firmie paszowej optymalny rozmiar cząsteczek to 0,5-0,8mm( Cząstki właściwie ześrutowanych zbóż powinny mieścić się w przedziale 500-800 µm czyli 0,5-0,8 mm)
a w drugiej
Przestrzegając terminu uboju zwiększa się wydajność rzeźna. Rozdrobnienie paszy ma także wpływ na mięsność. Jeśli śruta jest zbyt duża, zmniejszają się przyrosty dzienne i pogarsza się wykorzystanie paszy. Jeśli śruta jest zbyt drobna, powstają wrzody żołądka. Należy zadbać, aby drobne cząstki paszy (wielkości < 1mm) stanowiły mniej niż 40 % paszy. Stopień rozdrobnienia paszy należy regularnie kontrolować. Jeśli pasza zawiera za dużo drobnych cząstek, należy skontrolować zużycie części śrutownika. Zalecana wielkość śruty to 3,5 do 4 mm.)
dodam ze pierwsza to de heus a druga sano.
