jakie rozdrobnienie paszy jest najlepsze?

Don
Posty: 637
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:34
Lokalizacja: wlkp

jakie rozdrobnienie paszy jest najlepsze?

Post autor: Don »

u siebie w srutownikach mam sita 2 mm i 4mm to drugie wydaje mi się za duże szczególnie śruta jęczmienna zawiera dużo połowek ziaren i łusek , tak chyba nie powinno być ale przed zmiana sita na mniejsze chce zasięgnąć waszej opini
Gerda
Posty: 60
Rejestracja: środa 05 wrz 2012, 11:29
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post autor: Gerda »

nie mam takiego srutownika bijakowego tylko walcowy.
wedlug mnie powinienes zerknac co swiniaki z siebie wyrzucaja. jak nie ma tam niestrawionych resztek paszy to wszystko wporzadku. a jesli znajdziesz jeczmien to moze pkus sie z miane na te mniejsze sita
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

pijesz i walcem jezdzisz
Don
Posty: 637
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:34
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Don »

znalazłem dwa artykuły z których wynika ze lepsze sita 2mm jak 4mm
www.ibmer.waw.pl/pir/2007/pelne_1a/romaniuk_wplyw_p.pdf
ir.ptir.org/artykuly/pl/103/IR(103)_2203_pl.pdf
mediastore
Posty: 468
Rejestracja: sobota 07 lis 2009, 12:46
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: mediastore »

Don piszesz o okrągłych - to 3 już są małe , dużo zalezy też od szybkości młotków , a więc im wolniej poleci ziarno mniej kg/minutę na tych samych sitach będziesz miał drobniejszy śrut , jak masz szczelinowe to zawsze trafisz połówki , jak masz okrągłe to sprawdź czy wszystko jest szczelne i ładnie dolega - sito do obudowy. Kukurydzę , pszenżyto , przenicę , groch powiedziałbym 4 albo gnieść , jęczmień, owies 3 i bedzie ok . Jak wszystko puścisz przez 3 to bedziesz miał w pionowym mieszalniku zawsze na dnie mąkę tak 10% objetości . Na 3 jak dasz więcej jak 1% oleju to bedą problemy w zsypywaniem paszy w normalnych tubomatach . ale ja kocham 3 bo nrc zalecaja takie właśnie. jak znajdę artykół to dam linka.

ja mam okragłe 3 ale staram się prawie duśić śrutownik 11kw idzie koło 16-20 amperów , tak żeby było 3 ale najgrubsze jak sie da , nowymi młotkami - bijakami i tak poleci mąka.

http://msucares.com/livestock/swine/particle.html
http://www.ksre.ksu.edu/library/grsci2/mf2050.pdf


generalnie 700 mikronów rozdrobnienie i 1/8 do 3/16 cala dla sit

cal 25,4 mm czyli 3,17mm do 4,7mm otwór w sitach
3,5 mm byłoby idealne no ale ciężko takie kupić

naj naj lepsze rozwiązanie to ześrutowac na 3 i potem zgranulować lub kruszonka jeśli idzie o tubomaty - no a najtańsze to na mokro maruchy i jeszcze żdrożdżować i zagotować (oj drogo do 45-50 stopi) i gitara
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Post autor: stan1069@o2.pl »

Od wilgotności zboża też dużo zależy
wilgotniejsze to grubiej sie śrutuje
zajrzyj sobie do sita , bo w miejscu w którym wpada zboże na sito może być dziura tam bardziej intensywnie pracuje
moze wpadł kamień albo śrubka od kombajnu
a chyba wiesz jak się po śrubie pracuje :lol: :lol: :lol:
za drobne wrzody i duże zapylenie , a za grube to straty
navaho13
Posty: 570
Rejestracja: niedziela 17 cze 2007, 14:32
Lokalizacja: Podlaskie ale nie Podlasie

Post autor: navaho13 »

A ja mam 3mm, wziąłem wiertarkę i 4mm wiertłem przewierciłem co drugą dziurkę i jest fajnie.
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

bardzo ciekawe sito jak wiertarką ujechales
vicia1223
Posty: 1858
Rejestracja: wtorek 21 gru 2010, 20:23

Post autor: vicia1223 »

navaho nie prościej było założyć jedno 3 a drugie 4 mm ??

Że też chciało się przewiercać :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

duma rozpiera ze sobie powiercił
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

vicia gorzej jak ma jedno sito to sobie nie zaloży
Don
Posty: 637
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:34
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Don »

zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a2 ... c58ed.html
nemezis
Posty: 2899
Rejestracja: piątek 04 lut 2011, 18:37

Post autor: nemezis »

A jaki ty masz srutownik ssaco tłoczacy????
andre
Posty: 1809
Rejestracja: wtorek 20 lis 2007, 22:17
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: andre »

Don pisze:zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a2 ... c58ed.html
osobiście jadę cały czas na 2 szczelinówka ,to po 4 jest ewidentnie za "grube" ale tak jak było pisane wyżej zbyt miałkie może powodowac powstawanie wrzodów
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Post autor: stan1069@o2.pl »

Don pisze:zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a2 ... c58ed.html
Zrób jeszcze fotke całego jęczmienia ,bo ta śruta wygląda tak jakbyś plewy śrutował
na 2 powinien być bielszy kolor
andrzej-guzik
Posty: 875
Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: andrzej-guzik »

Ja jadę na 4 i wygląda tak jak twoja 2. A przypadkiem ziarna tego jęczmienia nie są małe i przelatują za szybko.
Don
Posty: 637
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:34
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Don »

śrutownik bijakowy ,sita bez dziur, ten 2mm to z niemiec ma 15kw albo 17kw
a ten 4mm to 7,5kw z polski z firmy akwizytor i dzis byłem u nich po sita 2mm ale maja tylko 3mm i 4mm i wziałem te mniejsze 2metry czyli na 2 razy za całe 34zł
Adrian
Posty: 246
Rejestracja: czwartek 17 kwie 2008, 20:26
Lokalizacja: War-Maz Lubawa

Post autor: Adrian »

jest pewien mały problem
w jednej firmie paszowej optymalny rozmiar cząsteczek to 0,5-0,8mm( Cząstki właściwie ześrutowanych zbóż powinny mieścić się w przedziale 500-800 µm czyli 0,5-0,8 mm)
a w drugiej
Przestrzegając terminu uboju zwiększa się wydajność rzeźna. Rozdrobnienie paszy ma także wpływ na mięsność. Jeśli śruta jest zbyt duża, zmniejszają się przyrosty dzienne i pogarsza się wykorzystanie paszy. Jeśli śruta jest zbyt drobna, powstają wrzody żołądka. Należy zadbać, aby drobne cząstki paszy (wielkości < 1mm) stanowiły mniej niż 40 % paszy. Stopień rozdrobnienia paszy należy regularnie kontrolować. Jeśli pasza zawiera za dużo drobnych cząstek, należy skontrolować zużycie części śrutownika. Zalecana wielkość śruty to 3,5 do 4 mm.)
dodam ze pierwsza to de heus a druga sano. :D
ODPOWIEDZ