Kupcy knurków

Jarpo16x
Posty: 38
Rejestracja: sobota 24 lip 2010, 17:53

Kupcy knurków

Post autor: Jarpo16x »

Witam , powiedzcie mi co zakłady robią z mięsem dorosłych knurów po 4 zł za kg ?
Ostatnio zmieniony wtorek 23 sty 2018, 21:57 przez Jarpo16x, łącznie zmieniany 1 raz.
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Post autor: stan1069@o2.pl »

Jak Ci płacą po 4 zł. to powinieneś się cieszyć :lol: :lol: :lol:
a wcale bym się nie zdziwił jak ja albo Ty kiedyś miałeś go kawałek na kanapce i bylo pycha :roll:
nemezis
Posty: 2899
Rejestracja: piątek 04 lut 2011, 18:37

Post autor: nemezis »

To sie nazywa czarny rynek albo szara strefa jak zwał tak zwał.Nie zdziw sie jak tego pana spotkasz kiedy gdzies na straganie z kielbaska na ciepło ,szaszłykiem itp.
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Zaraz tam czarny rynek...
Jesli dobrze rozumie nie chodzi tu o knury rozpłodowe tylko tuczniki w wadze ok. 100 kg nie poddane kastracji i tutaj przy obecnej technologii chowu zapach knura między bajki można włożyć. Problem zapachu knurzego dotyczy 1-2% osobników które można wyeliminowac na lini ubojowej a reszta jest pełnowartościowym surowcem. W Holandii nie stosuje sie kastracji (jedynie prosiaki wysyłane na eksport sa kastrowane) i knurki ida na rzeź niekastrowane! A potem nasze zakłady za ciężkie pieniądze kupują mięcho (i jeszcze zachwalają jaka to super jakość), następnie to knurze mięcho trafia na półiki naszych marketów! A wy tu się nadziwic nie możecie czemu sa chętni na pełnowartościowy surowiec za pół ceny.
Zresztą sam bym takich knurków chętnie kupił po te 4 zeta, następnie dziabnął bym każdego improvakiem i po miesiącu sprzedał bym po 6.
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

mieso z kunrów nadaje sie do spozycia w przetworzonej postaci
ale tłuszcz jest do utylizacji tak mi mówił technolog

poz
nemezis
Posty: 2899
Rejestracja: piątek 04 lut 2011, 18:37

Post autor: nemezis »

Ja mam na mysli te rozpłodowe własnie 300-400kg paro letnie.A 100 kilowego to sie kastruje i w 1 klasie tucznik idzie.
Gerda
Posty: 60
Rejestracja: środa 05 wrz 2012, 11:29
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post autor: Gerda »

kiedys widzialem na ubojni jak to idzie.
knur uwiazany za ryj dostaje dawke pradu ogluszajaca. a gosc z tylu kosa sru po jajkach . cala akcja trwa jakies 20-30 sekud i powstaje tucznik.
nikt na ubojni nie wyrzuca czegos co mozna przerobic.
jak ktos ubija 1000- 2000 tucznikow nawet i tygodniowo to myslicie ze ktos wyrzuca jakis tluszcz. dodawanu jest do kielbas i kaszanki.
wojce
Posty: 818
Rejestracja: sobota 30 paź 2010, 13:00
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: wojce »

Raz to mój tucznik w pewnej ubojni okazał się knurkiem niby miał jądro gdzieś tam w środku i zapach płci jak to pisał pan doktor weterynarz w papierach które dostałem poszedł w klasie K czyli do pieca a ja dostałem pare groszy z łaski od pośrednika sąsiad nie dostał ani grosza czyli knurki idą do pieca :)
jędrek
Posty: 102
Rejestracja: niedziela 07 sie 2011, 21:42

Post autor: jędrek »

Z małymi knurkami to raczej zalezy od ubojni, niektóre biją i nic nie mówią albo pare kila otrącają na jajka ;) a niektórzy utylizują ale fakt faktem że w zdecydowanej większości naprawde jest inny zapach. I może w wedlinach jest to niewyczuwalne ale nie chciałby nikt z was takiej pieczeni na obiad.
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

podobno z knurów robią salami
F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Re: Kupcy knurków

Post autor: F1 »

Ma ktoś dobrego kupca na knura jakie ceny na dzisiaj?
danielski813
Posty: 1428
Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 14:24
Lokalizacja: podlasie

Re: Kupcy knurków

Post autor: danielski813 »

A mój znajomy który takie okazy kupuje mowi ze to rarytas i bogaci np warszawiacy za 100g takie mięsa na talezu placa krocie oczywiscie bedąc swiecie przekonanym ze jakies egzotyczne zwierze zjadają ale kto by tam bogatemu bronił maciora tez im starsza tym lepsza bo mieso ma byc tak ciemne jak to tylko mozliwe
farmer84
Posty: 356
Rejestracja: wtorek 03 maja 2011, 20:39
Lokalizacja: mazowsze

Re: Kupcy knurków

Post autor: farmer84 »

Ten znajomy mercedesem jeździ BHA :) ???Rodak z okolic Hajnówki???
Kazik
Posty: 2264
Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31

Re: Kupcy knurków

Post autor: Kazik »

Wczoraj sprzedałem knura po 1,80 zł
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Re: Kupcy knurków

Post autor: stan1069@o2.pl »

Przy tej cenie czasownik sprzedałem nie pasuje , bardziej pasuje przekazałem , oddałem albo wydałem pasuje :roll:
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Re: Kupcy knurków

Post autor: Peron »

to jeszcze zrób rozbiór zdania Stan:)
kakałowy szatan
Posty: 133
Rejestracja: środa 04 mar 2015, 16:53

Re: Kupcy knurków

Post autor: kakałowy szatan »

Kazik pisze:Wczoraj sprzedałem knura po 1,80 zł
dostałem 2 -5%
ODPOWIEDZ