FORUM
Nowy nabór wniosków na modernizację - 2013
-
Nowy nabór wniosków na modernizację - 2013
Czy słyszeliście coś o nowym naborze na modernizację? Przeczytałam w Top agrar, że ma być nabór w pierwszym kwartale. Wiecie coś na ten temat, bo na stronie Agencji jak zwykle nic nie ma 

Nowy nabór w 9 województwach w których listy są zielone i są jeszcze środki a na dodatek dołożą tam jeszcze.
Bez sensu jest ten nabór , 9000 wniosków czeka już 2 rok i dalej będzie czekać a oni sobie nabory robią i zamiast dół zasypywac powoli to go pogłębiają ..
W tych 9 województwach będą to smieszne pieniądze na te nabory. Ludzie się rzucą jak ostatnio , dowalą wniosków i będzie 20 tyś wniosków bez kasy ...
Kalemba gorszy flet jak ten były..
Dla zainteresowanych polecam agrofoto.pl , w przepisach i finansach jest temat MGR .
Bez sensu jest ten nabór , 9000 wniosków czeka już 2 rok i dalej będzie czekać a oni sobie nabory robią i zamiast dół zasypywac powoli to go pogłębiają ..
W tych 9 województwach będą to smieszne pieniądze na te nabory. Ludzie się rzucą jak ostatnio , dowalą wniosków i będzie 20 tyś wniosków bez kasy ...
Kalemba gorszy flet jak ten były..
Dla zainteresowanych polecam agrofoto.pl , w przepisach i finansach jest temat MGR .
Ich uprzywilejowanie to mogą sobie wsadzić głęboko gdzie słońce nie dochodzi. Jeśli spotkają się 2 wnioski z taką samą liczba ESU np 20.75 to wtedy brany jest pod uwagę młody rolnik albo czy nie składał wcześniej .
Mogli jeszcze do 4 miejsc po przecinku naliczać te ESU magistry
No żęby wyszło te 28 ESU to trzeba trochę mieć na stanie tych kabanów.
Mogli jeszcze do 4 miejsc po przecinku naliczać te ESU magistry

No żęby wyszło te 28 ESU to trzeba trochę mieć na stanie tych kabanów.
-
Oj Panowie, znowu wiecie więcej niż inni
Główne punkty dostanie się za wielkość ESU - ale uwaga!!! Największe szanse mają gospodarstwa od 16-40 ESU i to nie koniec. Jest nowa wielkość, która będzie brana pod uwagę - GVA - czyli prostymi słowami mówiąc - zysk gospodarstwa. Zachęcam do lektury Top agrar - tam jest bardzo fajny artykuł na ten temat 

16-40 ale najlepiej ok 30 ..
A te GVA to mało który agronom poleca żeby je wyliczać i do wniosku wprowadzać.
Ja miałem 18 ESU , też byłem młody rolnik , nigdy nie skłądałem i co z tego
także nie napalajcie się tym naborem bo więcej jak 100-200 wniosków przejdzie w woj i to jeszcze zależy którym .
Mazowsze ma największy limit środków i dostanie ok 12mln Euro czyli 50 mln zł / 145tyś średni zwrot to daje dofinansowanie ok 350 wniosków..
Tutaj możecie sprawdzić ile w waszym woj będzie kasy.
projekt dotyczący podziału środków: http://bip.minrol.gov.pl/DesktopModules ... ionId=2378
i ten z 19 lipca 2012- http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2012-866
kuj-pom zyskało 5 705 400 euro, czyli około 23 506 248 zł (przy kursie euro/zł 4,12) co przy średnim wsparciu na poziomie 150 tys. zł wystarczy dla 156 wnioskodawców,
A te GVA to mało który agronom poleca żeby je wyliczać i do wniosku wprowadzać.
Ja miałem 18 ESU , też byłem młody rolnik , nigdy nie skłądałem i co z tego

także nie napalajcie się tym naborem bo więcej jak 100-200 wniosków przejdzie w woj i to jeszcze zależy którym .
Mazowsze ma największy limit środków i dostanie ok 12mln Euro czyli 50 mln zł / 145tyś średni zwrot to daje dofinansowanie ok 350 wniosków..
Tutaj możecie sprawdzić ile w waszym woj będzie kasy.
projekt dotyczący podziału środków: http://bip.minrol.gov.pl/DesktopModules ... ionId=2378
i ten z 19 lipca 2012- http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2012-866
kuj-pom zyskało 5 705 400 euro, czyli około 23 506 248 zł (przy kursie euro/zł 4,12) co przy średnim wsparciu na poziomie 150 tys. zł wystarczy dla 156 wnioskodawców,
-
Aby dostać dotacje trza mieć 28 ESU.
A ludzie tak kombinują że co 4 wniosek ma 27-28 Esu.
Wniosków od cholery.
Ale będą wałki z przyznaniem dotacji, zobaczycie. A ile kontroli czy Esu się zgadza.
Ja się wycofałem.
Znajomi wypełniają te wnioski od 700 do 1000zl / szt (różne firmy) po kilkadziesiąt szt dziennie!!.
To jest tak zwany podatek od marzeń bo np w Wlkp szczęśliwców będzie ok 5%.

A ludzie tak kombinują że co 4 wniosek ma 27-28 Esu.
Wniosków od cholery.
Ale będą wałki z przyznaniem dotacji, zobaczycie. A ile kontroli czy Esu się zgadza.
Ja się wycofałem.
Znajomi wypełniają te wnioski od 700 do 1000zl / szt (różne firmy) po kilkadziesiąt szt dziennie!!.
To jest tak zwany podatek od marzeń bo np w Wlkp szczęśliwców będzie ok 5%.

-
czasem ciekawe info w tej kwestii jest na http://portalrolniczy.info choć trzeba poszukać
Czyli złożenie wniosku na zainstalowanie system żywienia na mokro wchodzi w grę. To będzie spory koszt, w porównanie do całkowitej budowy. Dochodzi jeszcze wentylacja. A jak jest z wygrodzeniami, elektryką? To też zalicza się do wyposażenia tuczarni? Pytam osób które korzystały już z dofinansowania na wyposażenie budynków inwentarskich.
-
Re: Nowy nabór wniosków na modernizację - 2013
jak koledzy modernizacja umowy podpisane
?

jeszcze walczymy z poprawkami
z tego co mówiła Pani z Arimr podczas podpisywania umowy to w pomorskim dopiero 2 umowy podpisane..... ale nie wiem ile w tym prawdy
-
A.ja.jestem.za.bogata.na.pomoc.finansową
Mój.sąsiad,który.ledwo.co.zipie.
Nie.posiada.ani.jednego.sprawnego.sprzętu.
Ma.wieczny.nieurodzaj.na.polach.
Ma.hodowlę.krów,które.wyglądają.jakby.wiecznie.na.diecie.były.jest.na.zielonej.liście.w.pierwszej.setce.
(przepraszam.za.kropki.ale.spacja.mi.siadła)

Mój.sąsiad,który.ledwo.co.zipie.
Nie.posiada.ani.jednego.sprawnego.sprzętu.
Ma.wieczny.nieurodzaj.na.polach.
Ma.hodowlę.krów,które.wyglądają.jakby.wiecznie.na.diecie.były.jest.na.zielonej.liście.w.pierwszej.setce.
(przepraszam.za.kropki.ale.spacja.mi.siadła)
Ja mam takie pytanie do osób, które korzystały z PROW 2007-2013 i brały na MGR wyposażenie budynku inwentarskiego. Czy razem z wnioskiem składa się pozwolenie na budowę? Wydaje się, że jest niepotrzebne bo "mury" buduję za swoje, a jedynie wyposażenie na dofinansowanie. Ale chcę się upewnić. I kolejne pytanie (poprawcie mnie jeśli się mylę), w skład wyposażenia takiego budynku wchodzi:
1.system żywienia
2.system wentylacji
3.ruszta
4.wygrodzenia
5.okna, elektryka, hydraulika(poidła, rury itp)
6. Zewnętrzny zbiornik na gnojowicę
Wątpiwości mam co do dwóch ostatnich punktów i chciałem się upewnić jak to jest w praktyce.
1.system żywienia
2.system wentylacji
3.ruszta
4.wygrodzenia
5.okna, elektryka, hydraulika(poidła, rury itp)
6. Zewnętrzny zbiornik na gnojowicę
Wątpiwości mam co do dwóch ostatnich punktów i chciałem się upewnić jak to jest w praktyce.
Jak w temacie wniosek jest na MODERNIZACJĘ już stojących obiektów . Mnie nie przeszedł ten numer z wyposażeniem nowego obiektu . Na okna też żądali kosztorysu demontaży , montaży . Na wymianę ruszt to przejdzie bez ceregieli , ale na montaż w nowym miejscu to już ze Starostwa trzeba dokument o zgłoszeniu , bądź plan mieć . Wentylacja też nie przejdzie bez problemów , chyba że kominy w dachu już były i będą tylko wymienione na nowe .
A jeżeli nie zdąrze załatwić pozwolenia na budowe do dnia złożenia wniosku, to będą brać w ogóle wniosek pod uwagę i darzą czas na dokończenie formalności związanych z budową nowego budynku? Zastanawiam się, czy nie lepiej starać się o dofinansowanie na cały budynek, czy tylko na wyposażenie go. Jakby przemyślał tą budowę i tak zrobił, że będzie jedna faktura zbiorcza z budowy i jedna zbiorcza z wyposażenia to może warto by składać na wszystko.
..a kiedy ty chcesz to składać ?
No jak będzie nabór, najprawdopodobniej na początku 2015 roku, więc czasu na papierkową robotę nie jest za dużo i dlatego powoli trzeba by ruszać
wygląda na to że Sawicki jeszcze 200 mln euro na MGR przeznaczy w tym roku na starych zasadach.....
a może to taka gra przedwyborcza.....
http://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i- ... 50543.html
http://www.topagrar.pl/articles/aktualn ... ernizacje/
a może to taka gra przedwyborcza.....
http://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i- ... 50543.html
http://www.topagrar.pl/articles/aktualn ... ernizacje/
jak dotąd w kuj-pom jest złożonych 12 wniosków w tym 3 na produkcje prosiąt
-
do 13 listopada w war-maz było złożonych 11 wniosków, z czego 1 na produkcję prosiąt, reszta to mleczarze.arek pisze:jak dotąd w kuj-pom jest złożonych 12 wniosków w tym 3 na produkcje prosiąt