Strona 1 z 1

Wędliny domowej roboty

: sobota 16 mar 2013, 10:26
autor: F1
Zakładam ten temat bo jest na czasie święta tuż tuż i nie jeden uzupełnia zapasy w domowej spiżarni może podzielicie się swoimi przepisami na wędliny, pasztety czy inne wyroby .

: sobota 16 mar 2013, 11:02
autor: andrzej-guzik
Ja polecam stronę www.wedlinydomowe.pl to co tam niektórzy robią..... tylko zakłady mięsne do nich na szkolenie wysłać.

: poniedziałek 18 mar 2013, 11:47
autor: F1
No cóż temat umarł wiadomo wszyscy kupują w Biedronce :wink:

: poniedziałek 18 mar 2013, 12:14
autor: SA
My z żoną robimy kiełbaskę że palce lizać ale po co się chwalić na potrzeby własne i reklama nie ma znaczenia

: wtorek 19 mar 2013, 14:08
autor: ACONAR
F1 pisze:No cóż temat umarł wiadomo wszyscy kupują w Biedronce :wink:
Nawet w Biedronce można kupić bardzo dobre jakościowo wędliny czy wyroby mięsne. Podobnie zresztą jak i w innych marketach.
Niestety, dobrej jakości wyroby mięsne mają odpowiednio wysoką cenę. Często taką, że wiele polskich rodzin nie może ich kupić.

Poza tym, jeśli ktoś chce kupić dobre wyroby mięsne, to musi poszukać sobie producenta, którego wyroby mu odpowiadają smakowo i jakościowo.
Domowe wyroby mięsne też różnią się smakiem i jakością - każdy ma trochę inne podniebienie i upodobania smakowe.
I wcale nie jest powiedziane, że wszystkie wyroby mięsne robione w domu są najwyższej jakości.
Na pewno nie ma w nich przeterminowanych zwrotów ze sklepów czy surowców o wątpliwej przydatności...

: wtorek 19 mar 2013, 15:05
autor: F1
Masz rację ,ciekawe jakie smaki mają klienci tego zakładu koło Łodzi gdzie jechało 24 sztuki bydła w tym dziewięć martwych :shock: :lol:

: wtorek 19 mar 2013, 16:07
autor: Falco
F1 pisze:Masz rację ,ciekawe jakie smaki mają klienci tego zakładu koło Łodzi gdzie jechało 24 sztuki bydła w tym dziewięć martwych :shock: :lol:
A co jak się okaże że te sztuki były zdrowe tylko ciężarówka która je przewoziła miała wypadek i co niektóre dorżneli na miejscu? Mówili przecież że część była mocno poobijana.
Sam parę lat temu byłem świadkiem jak przewróciła się przyczepa z bydłem i trzy musieli dobić na miejscu bo były tak połamane. Podcieli je krew wypłynęła i zabrali je do rzeźni. Wy byście taki przeznaczyli do utylizacji bo są martwe i pewnie trujące? Ktoś dał to może do telewizji i z dość niewinnej sprawy narobili pewnie więcej szkody w wizerunku niż było faktycznie niebezpieczeństwa w tej wołowinie.

: środa 20 mar 2013, 18:49
autor: andrzej19570

: środa 20 mar 2013, 21:03
autor: Grześ1234
SA pisze:My z żoną robimy kiełbaskę że palce lizać ale po co się chwalić na potrzeby własne i reklama nie ma znaczenia
Wyślij przepis:D:D:D może być na prv. bo szukam jakiegoś dobrego.

: piątek 22 mar 2013, 00:15
autor: Falco
andrzej19570 pisze:Falco idealista!! Poczytaj http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /130329949
No jak to jest prawdą to to wstyd mi że broniłem g...ja. Powinien tak długo siedzieć w pierdlu aż sam nie zeżre całej "wołowiny" z tego transportu i to z kopytami, no i jeszcze tej którą podobno próbował ukryć

: niedziela 24 mar 2013, 14:22
autor: Grześ1234
Grześ1234 pisze:
SA pisze:My z żoną robimy kiełbaskę że palce lizać ale po co się chwalić na potrzeby własne i reklama nie ma znaczenia
Wyślij przepis:D:D:D może być na prv. bo szukam jakiegoś dobrego.
No cóż nie dostałem przepisu ale jakoś sobie poradziłem i jest ekstra kiełbaska :D:D:D

: niedziela 24 mar 2013, 14:42
autor: SA
Grześ1234 pisze:
Grześ1234 pisze:
SA pisze:My z żoną robimy kiełbaskę że palce lizać ale po co się chwalić na potrzeby własne i reklama nie ma znaczenia
Niema się czym chwalić po prostu tylko mięso wieprzowe takie jak golonka za miast wołowiny mielenie wędzenie i parzenie a po szczegóły to do żony ja w takie sprawy nie wnikam

Wyślij przepis:D:D:D może być na prv. bo szukam jakiegoś dobrego.
No cóż nie dostałem przepisu ale jakoś sobie poradziłem i jest ekstra kiełbaska :D:D:D

: poniedziałek 25 mar 2013, 13:22
autor: ChlewMistrz
Zapodaje fajny przepis na konserwę w słoiku tzw. słoikówka
http://www.youtube.com/watch?v=DGn6KOIjdZQ
http://gotuj.skutecznie.tv/2011/06/sloi ... ze-sloika/



Polecam kupic jakas ksiażke na allegro na temat przetwórstwa mięsnego, ja mam np. DOMOWE PRZETWORY Z MIĘSA -WŁADYSŁAWA POSZEPCZYŃSKIEGO http://allegro.pl/poszepczynski-domowe- ... 32450.html

A tutaj jeszcze 2 fajne filmiki
http://www.youtube.com/watch?v=2xrcK2xl1F8
http://www.youtube.com/watch?v=Fd-PlLJpSKA