FORUM
Kiedy najlepiej odsadzic prosięta od maciory??
Kiedy najlepiej odsadzic prosięta od maciory??
Lepije pozostawic je dłuzej przy maciorze czy moze odsadzic szybciej?? Co sie lepiej oplaci??
28 dni jest optymalne, prosiaki maja wtedy 7-10 kg. Ale jak ktos nie ma odchowalni, to powinien dluzej trzymac. Wedlug mnie 3 tygodnie, to za wczesnie aby odrywac prasiaki od loch, bo:
- locha wtedy osiaga najwyzsza mlecznosc
- moga wystapic zwiekszone upadki prosiat
Pozniejsze odsadzanie:
- moze zaburzyc cykl produkcyjny (zalezy kto jaki ma)
- loch moze byc zbyt wychudzona i miec klooty w nastepna laktacja
- liczba oproszen sie zmniejsza, a majac duze stado, to mamy wymierne straty
- locha wtedy osiaga najwyzsza mlecznosc
- moga wystapic zwiekszone upadki prosiat
Pozniejsze odsadzanie:
- moze zaburzyc cykl produkcyjny (zalezy kto jaki ma)
- loch moze byc zbyt wychudzona i miec klooty w nastepna laktacja
- liczba oproszen sie zmniejsza, a majac duze stado, to mamy wymierne straty
Nie wiem jak wy ale ja odsadzam starym sprawdzonym sposobem, czyli w wieku 6 tygodni.I wszystko jest wmiare wporzadku z warhlaczkami i z maciorami.Odsadzam w czwartki, ruja pojawia sie od poniedziałku.
Koncentrat Dossche 15%,premix Dolfos 2,5%, zboze pszenżyto i jeczmień.Wiadomo ze nieraz pojawia sie biegunki po odsadzeniu i nie ma wyjscia trzeba wołać lekarza i daje antybiotyk np.colivet do wody, ktory bardzo szybko działa.Polecam jak ktoś ma problemy z biegunkami.
Koncentrat Dossche 15%,premix Dolfos 2,5%, zboze pszenżyto i jeczmień.Wiadomo ze nieraz pojawia sie biegunki po odsadzeniu i nie ma wyjscia trzeba wołać lekarza i daje antybiotyk np.colivet do wody, ktory bardzo szybko działa.Polecam jak ktoś ma problemy z biegunkami.
- Muchozolali
- marek mokwa
- Kontakt:
- marek mokwa
- Kontakt:
DUDUŚ pieresza pasze kupuję przy maciorach podaje od 7 dnia a potem systematycznie zaczynam mieszac ze swoim prestarterem zrobionym na mleku.premix 10 % soja .niewielka ilość ryby.olej .zakwaszone mocnym zakwaszaczem.i oczywiście cynk podaje to aż do 3 tygodnia po odsadzeniu.następna pasza to już grower. CAŁOŚĆ na EKOPLONIE