tuczarnia

arti

tuczarnia

Post autor: arti »

Witam! jestem w fazie budowy budynku inwertarskiego , teraz zaczynam część w której będzie tuczarnia przykryta płytą warstwową z rdzeniem polieturanowym interesują mnie konstrukcje stalowe , wprawdzie mam projekt ale kazdy mówi że kostrucje mam przesadzoną, w projekcie niemam krokiew tylko płatwie 20np budynek ma 12,5m szerokości słupy co 4m i jedna płatew kaleniczna i po jednej na każdej stronie (budynek dwu spadowy)prosze o pomoc chciałbym uspwać ją sam.
ankur

Konstrukcja

Post autor: ankur »

Dlaczego robisz konstrukcję żelazną? Ja mam szerokość 15 m i zrobiłem drewnianą bez podpór. mam też piankę poliuretanową na podsufitce. Jeśli masz dobrą wentylację i zlecisz wykonanie dachu dobremu tartakowi to ten sposób jest najtańszy. Pzdr.
maciek*

Post autor: maciek* »

rownierz polecam pianke polieturanowa łatwa w utrzymaniu czystosci i znakomicie izoluje
Sambor

Post autor: Sambor »

A wiec ja mam tuczarnie na 360 sztuk, szeroka na 12,5m i dluga 36m. Dach mam jedno spadowy z plyta warstwowa od spodu pokryta plastikiem, a w przyszlosci planuje zrobic odbicie lustrzane, wiec wyjdzie dach dwu-spadowy. Sa tam 3 komory, a w kazdej po 2 skojce. Komory oddzielone sa murem do samego dachu, a skojce tylko malym murkiem, na ktorym sa 2 slupy. Dach oparty jest na tych slupach i murach. Konstrukcja to 2 dwu-teowniki wzdluz chlewni. Tuczarnia stoi juz 4 lata i wszystko jest ok. Jak sa jakies pytanie to prosze pisac, a chetnie pomoge:)
arek

Post autor: arek »

sambor to jest obiekt na gleboka sciolke czy ruszt
arti

Post autor: arti »

sambor
a jakie to są dwuteowniki ocynk czy czarny i jaki rozmiar, dach jest z jakim spadkiem bo u mnie 16.5stopnia
Sambor

Jest to na glebokiej sciolce, a dwuteowniki sa czarne, ale dwa razy pomalowane podkladem i dwa razy silikonokauczukiem. Spadek 15 stopni.
paradam

Post autor: paradam »

Sambor czy możesz napisać ile zużywasz słomy (kg) na jednego tucznika. I jaka będzie grubość ściółki przy zagęszczeniu 1 szt. na 1 m2.
Sambor

No znaczy się, ja w skojcu: 5,8m na 11m mieszczę przepisowo 60 sztuk tuczników. Słomy wychodzi tak 5 snopków dziennie. Po sprzedaży świni, obornika jest w jednym końcu skojca tak około 1,2m, a w drugim 0,4m. Mam tura przy ciagniku case JX100U i 3 skojce dziennie mozna opróżnić tym sprzętem. Może ruszta są mniej pracochłonne, ale według mnie słoma jest o wiele lepsza, gdyż te tuczniki mają chociaż jakieś zajęcie i nie ma kanibalizmu:) Jak moge jeszcze jakoś pomóc, to prosze o następne pytanko.;)
Karol

Post autor: Karol »

jeśli mogęprosić o poradę to przy budowie głębokiej ściółki na co trzeba najbardziej zwrócić uwagę ? jakie powinny być wysokie schody? Jakie najwygoniejsze wielkości kojców, ilość szt w nich?
maciek*

ja bym robił pochylnie a nie schodki !!!!!1
arek

Post autor: arek »

oj beda mialy swinki klopot z dotarciem do karmika po pochylni jak taka pochylnia bedzie mokra to swinki beda nogi sobie lamaly mialem taki problem z rampa do zaladunku gdy byla sucha to bylo wszystko ok ale po przejsciu kilku tucznikow robilo sie nieciekawie proponuje stopnie 10cm na 10 cm i a co do ilosci w kojcu to jak najmniejsza liczba latwiej zauwazyc dolegliwosci
tomek 3

Post autor: tomek 3 »

Cześć. Mam chlewnię na głębokiej ściółce 45-15,5, konstrukcja podciągów jest betonowa.Dach oparłem na dwóch podciągach wzdłuż budynku, co 4 metry słupy,pokryte ciężką eurofalą, spadek 16 stopni. A ha, jeżeli nie przykryjesz sterty słomy lub nie masz magazynu by trzymać ją pod dachem daj sobie spokój z tym systemem.
Karol

Post autor: Karol »

aloha .tomku ile szt w komorze zeby utrzymac zdrowotnosć .ciepło w zimie .dach masz 1 spadowy .przykryty eurofalą czy tak , nie masz ocieplenia .czy masz okulniki że mogą sobie wyjsc na dwur .chciałbym przerobic stodole na glęboką .cykl otwarty ,sam wymyśliłes wymiary schody spady itd ,czy robila ci firma. o czym trzeba pamiętać żeby nie popełnic karygodnych błeduw zeby było to zrobione optymalnie i nie tak drogo
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

witam
mam pytanie, gdzyz buduje tuczarnie na rusztach o wymiarach 42x8
czy powinienem przegradzac budynek sciankami działowymi???
jezeli tak to minimum ile??
david.dk

Post autor: david.dk »

Może odświeżę trochę temat. Więc, planuje budowę tuczarni. I mam dylemat czy zrobić ruszt, albo głęboką ściółkę. Wiele opinii na temat obu systemów już słyszałem, każdy chwali swoje, co wy o tym sądzicie? Interesuje mnie również żywienie na mokro(nie wiem czy się w to pakować). Moje pytanie brzmi, czy żywienie na mokro sprawdza się na głębokiej ściółce? Czy też postawić na ruszt bez żywienia na mokro(=koszty) Lepiej wybudować tuczarnie na 1200 szt(głęboka ściółka) czy 700 szt(ruszt)? chodzi głównie o koszty pozdrawiam
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

słoma zawsze tansza i lepsza niz ruszt i problem temp i odchodami

poz
pysiek99

Post autor: pysiek99 »

kolego chyba ze masz podmokly teren jak ja to na glebokiej tez sa duze koszty bo albo yszczelnisz sciany bardzo dobrze albo tak jak u mnie bedziesz mial mokro...a poziom obornika mam tylko ok 30cm nizej niz grunt
Blazej

Post autor: Blazej »

A po co obnizac posadzke ponizej gruntu :?:
pysiek99

niektorzy tak robia ja mam taki spadek po dziadku i jestem bardzo niezadowolony na wiosne przerabiam na plytka
tomek majos

Post autor: tomek majos »

koledzy mam taki problem . tuczarnie mam na płytkiej ściółce posadzka z ze spadem i kanał gnojowy z podsufitowym zgarniaczem tylko od pewnego czasu pojawił sie problem. Na długości 28 metrów są 3 studzienki i teraz nie wiedziedź czemu nie odbierają wody i co za tym idzie w kanale gnojowym robi sie ciapa której zgarniacz nie daje rady usunąć bo ciapa jest za rzadka woda nie spływa dlatego iż szczeliny w pokrywach studzienek non stop sie zapychają dopowiem ze są szerokości ok 1 -1,5 cm może ktoś kto ma podobny system podpowie co począć lub jak sprawę załatwił u siebie dzieki
baraki

Post autor: baraki »

Nie da sie określić jednoznacznie co lesze nie majac odniesienia da konkretnych warunków danego gosodarstwa. Dana technologia w jednymmiejscu jest ok a w innym niema racji bytu.
sergiusz

Post autor: sergiusz »

koszt budowy na ruszcie znacznie wyższy jak na głębokiej /wanny, ruszta i solidne ocieplenie/ ale eksploatacja znacznie tańsza. Słoma to wcale niemały koszt /słoma prasowanie zwózka przechowywanie to wszystko kosztuje/ a i pracy przy tej technologii też sporo więcej, a później nie bardzo jest co zrobić z obornikiem którego jest do cholery, chyba że masz tyle pola że sam go zagospodarujesz. bo w moim rejonie o obornik świński pies z kulawą nogą się nie zapyta, my radzimy ale to Ty płacisz i ponosisz konsekwencje
pysiek99

kolego skad jestes ze u was obornika nikt nie chce???? u mnie w okolicy kazda ilosc by poszla....
sergiusz

Post autor: sergiusz »

Leży tego ze 150 ton i to dwu trzy-letniego i jak powiedziałem pies z kulawą nogą nie spyta natomiast z gnojarą nie ma problemu sokołów podlaski
pysiek99

u mnie okolice garwolina ma koles tuczarnie ale stoi tylko na paszach....sprzedaje rozrzutnik towaru za 20 kostek slomy bo nie ma pola a musi czyms scielic
Awatar użytkownika
Muchozolali

ja zrobiłem to tak ze
8 balotów słomy 120x120
to jest bita przyczepa 4,5t obornika prosto z budynku.
słoma jest w moje gesti do zbioru
a załadunek obornika w odbiorcy.

i wszystko gra.

poz
pysiek99

no i jak to mowia i wilk syty i owca cala....
franco

Post autor: franco »

a ten balot słomy 120x120 ile może ważyć?
Awatar użytkownika
Muchozolali

taki balot to nieprzekroczy 200kg
balot z sian 130x120 wazy ok 230kg
maciek*

rozmawialem z rolnikiem to mowil ze na tone wchodzi 7 balotow 120*120 po sipmie
baraki

Post autor: baraki »

To kiepściutkie te bele, ważyliśmy z kolegą w tym roku na wozie paszowym z wagą elektroniczną to 120/120 z jego Klassa ważyły ponad 200kg a z mojej prasy zmienno komorowej 150/150/ miały wagę ponad 500kg.
Ale dużo zależy od tego jak wygląda słoma po kombajnie, jak młocarnia ciasno złożona i słoma mocno pocięta to bele cięższe, jak słoma prosta mało uszkodzona to lżejsze.
franco

Post autor: franco »

U mnie prasował znajomy Sipmą 120x120 to robił po ok150 kilowe ale jak pojechał kupować słomę dla siebie to prbił dużo cięższe. Tak to czasami wygląda.
kubantool

Post autor: kubantool »

Ile mnie wyniesie budowa chlewni na 350 stanowisk???
mario1973

Post autor: mario1973 »

Ile mnie wyniesie budowa chlewni na 350 stanowisk???

Na tak postawione pytanie to nawet wróżka miałaby problem udzielić prawidłowej odpowiedzi ,gdyż jest to zależne od wielu czynników;
-typ chlewni ruszt,głęboka .....itd
-materiał do budowy...
-typ wyposażenia
W 2005 roku tuczarnia na głębokiej [600szt]całkowity koszt ok 400 000zł
łącznie ze wszystkimi pozwoleniami.
Kasia i Paweł

Post autor: Kasia i Paweł »

Korzystając z wcześniej zadanego pytania przez forumowicza, zadam swoje pytanie.
Otóż będę budować tuczarnie na głęboką ściółkę. Tuczarnia będzie miała długość 25,5m, a szerokość 12m. Będzie jedno pomieszczenie gospodarcze i 5 kojcy (obsada całkowita 250szt). Tuczarnia będzie miała poddasze użytkowe.
I tu moje pytanie. Jaki może być koszt budowy takiej tuczarni - bez wyposażenia ale z wszelkimi instalacjami wodociągowymi i elektrycznymi?
Proszę również nie włączać w koszt budowy kosztów projektu i innych biurokratycznych dokumentów.
Jeżeli ktoś z forumowiczów budował podobny budynek to chętnie posłucham rad doświadczonych hodowców.
Jaki byłby koszt budowania metodą ekonomiczną (czyli we własnym zakresie) a jaki koszt gdy będzie budować fima?
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Z poddaszem wyjdzie ok 350 tys. A jeśli firma na gotowo dolicz 10-15%.
Bez poddasza użytkowego wyjdzie ok 20% taniej
Awatar użytkownika
jelonek

Post autor: jelonek »

jeszczec jedno ceny netto czy brutto?
Kasia i Paweł

Post autor: Kasia i Paweł »

interesują mnie ceny brutto
ODPOWIEDZ