CENY TRZODY

Jw20

Post autor: Jw20 »

moze i bledne ale spruboj mnie tez zrozumiec ze jak Ty musisz kupic zboze to dokladasz a jak nie musze to nie dokladam a tylko nie zarabiam a to juz roznica !!!! bo lepiej wyjsc na zero niz na minusie zwlaszcza jak chce sie utrzymac produkcje na stalym poziomie!!!
Awatar użytkownika
a1980

Post autor: a1980 »

a poważnie jak tak będzie do końca roku to napewno zlikwiduje
Awatar użytkownika
a1980

Jw20 pisze:moze i bledne ale spruboj mnie tez zrozumiec ze jak Ty musisz kupic zboze to dokladasz a jak nie musze to nie dokladam a tylko nie zarabiam a to juz roznica !!!! bo lepiej wyjsc na zero niz na minusie zwlaszcza jak chce sie utrzymac produkcje na stalym poziomie!!!
to weż se jeszcze zwiększ a ja ci sprzedam zboże
arek

Post autor: arek »

jw20 policz wszystkie skladniki w hodowli i jutro mi powiesz przy jakiej cenie bedziesz mial te 40 zeta zysku
Awatar użytkownika
a1980

arek pisze:jw20 policz wszystkie skladniki w hodowli i jutro mi powiesz przy jakiej cenie bedziesz mial te 40 zeta zysku
ten jw20 to chyba jakiś pseudo hodowca
arek

mysle ze to mlody hodowca tylko w ten sposob moze liczyc
Łukasz (Luki)

cena

Post autor: Łukasz (Luki) »

Witam u mie świnki 3 zeta + Vat
Łukasz (Luki)

Cena

Post autor: Łukasz (Luki) »

A tak ogólnie myśle że ta cena się wreście zmieni (choć sie na to nie zapowiada)
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

dzis rozmowa z kierownikiem skupu pkmduda
odbiór 2 dni
cenna 4zł e
tylko wbc i umowy.

pozdrowienia
porażka

Post autor: porażka »

u mnie dzisiaj 3 zecisze netto powodzenia zycze wszystklm którzy twierdzą że coś jeszcze zarabiają lub nie tracą
piotrekzlot

ceny

Post autor: piotrekzlot »

również 3 zeta.Ale co ciekawe czytałem w top agrar że w Dani rolnicy budują irozwijaja produkcje,gdyż liczą że w Europie Srodkowej rolnicy nie wytrzymają takiego załamania.JUż obecnie Dania exportuje do 200 pństw a Polska jest na 4 miejscu co do wielkośći importu z tego kraju.Panowie to się nazywa kapitalizm.prawo dżungli
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Witam,

Wywiązała się bardzo ciekawa dyskusja na temat, czy większy dochód można uzyskać sprzedając zboże wyprodukowane we własnym gospodarstwie aniżeli przeznaczając je na pasze dla świń?

Wg moich wyliczeń przy aktualnym koszcie wyprodukowania we własnym gospodarstwie zboża (380 zł/tonę po odliczeniu dopłat bezpośrednich) produkcja tuczników jest opłacalna od ceny 3,15 zł/kg żywej wagi. A koszt wyprodukowania zboża w sezonie 2006/07 r. wynosił 250 zł/tonę i dlatego tym rolnikom, którzy nadal mają własne zboże ze żniw w 2007 r. opłaca się produkować świnie nawet przy cenie poniżej 3,00 zł/kg! Chyba, że nie chcą wyrzucać gnoju i wolą mieć pieniądze bez brudzenia rąk. To też jest rozwiązanie...

Przy okazji dyskusji na FORUM okazało się, że niektórzy rolnicy obliczając koszty produkcji świń liczą swoje zboże po cenie sprzedaży na wolnym rynku. Wydaje mi się, że w kalkulacji produkcji świń trzeba przyjąć wartość własnego zboża wg kosztów jego wyprodukowania, bo wtedy nie jest to towar na sprzedaż, tylko surowiec do produkcji świń.

Niejako przewidując rozterki producentów trzody chlewnej w Polsce, w Trzodzie Chlewnej z grudnia 2007 r. ukazał się mój artykuł Drogie zboże! Sprzedać czy skarmić?. Ponieważ w tym artykule opierałem się na danych z października 2007 r., a poza tym wkradło się do niego kilka błędów drukarskich, postanowiłem dzisiaj uaktualnić ten artykuł i można go przeczytać na naszej stronie internetowej w dziale WOKÓŁ ŚWINI > Wokół świni pod linkiem www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51

Traktuję moje wyliczenia jako głos w dyskusji na temat opłacalności produkcji świń przy cenie ok. 3 zł/kg żywej wagi i chętnie posłucham komentarzy Szanownych Forumowiczów.
Jw20

Post autor: Jw20 »

DZIĘKI ACONAR!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
a1980

ACONAR pisze:Witam,

Wywiązała się bardzo ciekawa dyskusja na temat, czy większy dochód można uzyskać sprzedając zboże wyprodukowane we własnym gospodarstwie aniżeli przeznaczając je na pasze dla świń?

Wg moich wyliczeń przy aktualnym koszcie wyprodukowania we własnym gospodarstwie zboża (380 zł/tonę po odliczeniu dopłat bezpośrednich) produkcja tuczników jest opłacalna od ceny 3,15 zł/kg żywej wagi. A koszt wyprodukowania zboża w sezonie 2006/07 r. wynosił 250 zł/tonę i dlatego tym rolnikom, którzy nadal mają własne zboże ze żniw w 2007 r. opłaca się produkować świnie nawet przy cenie poniżej 3,00 zł/kg! Chyba, że nie chcą wyrzucać gnoju i wolą mieć pieniądze bez brudzenia rąk. To też jest rozwiązanie...

Przy okazji dyskusji na FORUM okazało się, że niektórzy rolnicy obliczając koszty produkcji świń liczą swoje zboże po cenie sprzedaży na wolnym rynku. Wydaje mi się, że w kalkulacji produkcji świń trzeba przyjąć wartość własnego zboża wg kosztów jego wyprodukowania, bo wtedy nie jest to towar na sprzedaż, tylko surowiec do produkcji świń.

Niejako przewidując rozterki producentów trzody chlewnej w Polsce, w Trzodzie Chlewnej z grudnia 2007 r. ukazał się mój artykuł Drogie zboże! Sprzedać czy skarmić?. Ponieważ w tym artykule opierałem się na danych z października 2007 r., a poza tym wkradło się do niego kilka błędów drukarskich, postanowiłem dzisiaj uaktualnić ten artykuł i można go przeczytać na naszej stronie internetowej w dziale WOKÓŁ ŚWINI > Wokół świni pod linkiem www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51

Traktuję moje wyliczenia jako głos w dyskusji na temat opłacalności produkcji świń przy cenie ok. 3 zł/kg żywej wagi i chętnie posłucham komentarzy Szanownych Forumowiczów.
wydaje mi się (wg moich obliczeń )że koszt wyprodukowania tony zboża to min 400 zł przy 5 tonach
Ostatnio zmieniony wtorek 05 lut 2008, 19:15 przez a1980, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
a1980

możesz mi powiedzieć jak to obliczyłeś?
NIKOŚ

Post autor: NIKOŚ »

witam panowie!Ciekawe rzeczy piszecie,niechciałbym się wtrącać ale myśle że 250zł za tone zboża to jest troche zaniżone,zwłaszcz że mamy bardzo różne ziemie w kraju a im gorsza to trzeba w nią ładować,ale to było do tego sezonu bo przecież jakie mamy podwyżki cen na materiały do produkcji
arek

jak przyjmiesz 7 ton z ha to moze wyjdzie 250 zeta
NIKOŚ

na dzień dzisiejszy to do żniw daleko a na zbożu które zostało hodowcom tucznika to już interesu nie zrobią to albo pojadą na jednym wózku po kosztach albo wysiądą.Niema litości.....bez códów to niezajedziemy daleko
obserwator

Post autor: obserwator »

Dzień dobry
Jeśli będziemy liczyć cenę zboża po kosztach wyprodukowania
to moim zdaniem przy wyliczaniu oplacalności tucznika powinniśmy
uwzględnić koszt utraconych korzyści (cena zboża ktorą moglibyśmy osiągnąć na wolnym rynku - koszt wyprodukowania).
NIKOŚ

musi być minimum 3,6 bo jak nie to będzie kradziesz tuczników a nie skupywanie jak oni to ostatnio jeszcz nazywają
Awatar użytkownika
a1980

obserwator pisze:Dzień dobry
Jeśli będziemy liczyć cenę zboża po kosztach wyprodukowania
to moim zdaniem przy wyliczaniu oplacalności tucznika powinniśmy
uwzględnić koszt utraconych korzyści (cena zboża ktorą moglibyśmy osiągnąć na wolnym rynku - koszt wyprodukowania).
no właśnie
Awatar użytkownika
a1980

a ACONAROWI to radziłbym się zabrać za produkcję tucznika
arek

lepiej niech sie nie zabiera za hodowle bo on jesio przy 2 zeta bedzie mial zysk wtedy to on sam nas wykonczy
WALDEK

Post autor: WALDEK »

2.90 plus vat i ograniczenia w skupie wszystko na zapis
łysy

Post autor: łysy »

magda cwiklinska

cena trzody

Post autor: magda cwiklinska »

witam mam dobrom wiadomosc, za tydzien, swinki bendom po 2zł, jeczmienstuwe
grysza03

Post autor: grysza03 »

Witam !!!!!
Malo ostanio tu zagladam ale jak zobaczylem wypowiedz ACONARA to mnie narmalnie nosiiii!!!!!!
Zboze mam liczyc po 360 czy ile tam napisa!!!! Kpinaa!!!!!!!

A po liczyc robote ludzi skoro za darmo cala rodzina moze napier........ prawda Panie redaktorze??????

Myślenie Typowo czlowieka ktory w praktyce nie mial stycznosci z produkcją!!!!!
adam k

Post autor: adam k »

okolice Piotrków Tryb. na skupie 3,10+vat
porażka

Post autor: porażka »

aconar ty to powinieneś w ministerstwie finansów pracować albo w skarbówce.Magda czy jak ci tam widzę że komputer jest dla ciebie nowością,ale nie martw się każdy z nas to kiedyś przechodził
slawek01

Post autor: slawek01 »

FOOD SERVICE 4.02 E skop 2.9

ACONAR CZYSTA TEORIA
janek

Post autor: janek »

to sie nazywa kalkulacja panowie sami widzicie ze my chodowcy nie umiemy liczyć :D dzisiaj poszły po 3,2 plus wat czyli mam zysk
NIKOŚ

To my mamy się cieszyć z kilku groszy a z czego żyć przecież tu trzeba opłaty robić bo dostawcy nie pójdą do skupu jak im nie zapłacimy tylko nas ścigają
obserwator

Post autor: obserwator »

Po ostatnich postach widzę,że nie wszyscy dokladnie
sprawdzili kalkulacje.Ostateczne wyliczenia są w Zestawieniach
w dziale Dochod z produkcji zwierzęcj.
Myślę,że te obliczenia są w miarę logiczne.
Awatar użytkownika
a1980

DUDUŚ

Post autor: DUDUŚ »

dziś 3 złote +vat. Skup na zapisy!!!!! Koleś kupił tylko 50 sztuk i tylko taką ilośc bedzie kupował w kazdy wtorek. A jak długo to nie wiadomo......
andre

Post autor: andre »

mysle ze ci wszyscy szpece od ekonomii , niestety takze aconar mimo wszystko powinni zajac sie produkcja tucznika po co sie mecza za swoimi biurkami skoro mozna tyle kasy wyciagnac na kabanach. Zastanawia mnie jednak to ze zdecydowana wiekszosc hodowcow jedzie ponizej kreski i zastanawia sie juz jak przezyz kolejny dzien a oni robia tak zaskakujace wyliczenia. To najlepiej zamienmy sie w instytucje charytatywna i zacznijmy rozdawac swinie moze i wtedy jeszcze cos nam zostanie
andre

Post autor: andre »

i jak zwkle Grysza03 trafil w sedno sprawy- naprawde widac zna sie na rzeczy bo poprostu z tego zyje
DUDUŚ

Producenci trzody chlewnej narzekają na współpracę z zakładami mięsnymi, więc planują wydzierżawić brodnicką rzeźnię, która wpadła w tarapaty finansowe. W środę rolnicy rozmawiali o tym z wojewodą – informuje "Gazeta Pomorska".

Sytuacja na rynku trzody chlewnej jest dramatyczna. Rolnicy coraz więcej dokładają do produkcji tuczników. (…) Gospodarze nie mogą zrozumieć dlaczego w styczniu, w ciągu tygodnia, stawka za kilogram tucznika (w wadze żywej) spadła aż o złotówkę – pisze Lucyna Talarśa-Klich.

Spadek cen surowca tłumaczą kiepską sprzedażą swoich wyrobów i sporym importem taniego mięsa. – Tak niskie ceny w skupie dyktują trzy największe zakłady mięsne w Polsce – uważa Ryszard Kierzek, prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej. – Chcemy by wojewoda był mediatorem w rozmowach z przedstawicielami zakładów.

Z wojewodą Rafałem Bruskim spotkali się przedstawiciele wszystkich kujawsko-pomorskich grup producentów trzody chlewnej, które wspólnie z grupą warmińsko-mazurską tworzą ponadregionalne stowarzyszenie.

– Ja ich mogę prosić, po rękach całować, ale to jest prywatny kapitał! – tłumaczył wojewoda. Gospodarze uznali, że sprawę spotkań jeszcze przemyślą. Poprosili za to o pomoc w innej sprawie.

Ponieważ w miniony piątek toruński sąd ogłosił upadłość Zakładów Mięsnych Polmeat w Brodnicy gospodarze przedstawili wojewodzie także swoje plany związane z ewentualnym wydzierżawieniem zakładów.

Dzierżawcą miałaby być spółka stworzona przez członków grup producenckich. Potem gospodarze chcieliby zakłady wykupić. –Wreszcie rolnicy mieliby szansę stać się właścicielami zakładów –powiedział Ireneusz Góra, prezes stowarzyszenia grup. – Czy możemy liczyć na poręczenie naszego kredytu przez rząd

– Takiej deklaracji złożyć nie mogę, bo nie macie biznesplanu – stwierdził wojewoda.

Rolnicy nie dają za wygraną. Twierdzą, że mogą zlecić wykonanie biznesplanu. Do swoich planów spróbują przekonać syndyka zakładów – Katarzynę Fuks.
lantier

Post autor: lantier »

ACONAR pisze: A koszt wyprodukowania zboża w sezonie 2006/07 r. wynosił 250 zł/tonę i dlatego tym rolnikom, którzy nadal mają własne zboże ze żniw w 2007 r. opłaca się produkować świnie nawet przy cenie poniżej 3,00 zł/kg

Ten co ma swoje zboze nie zdechnie z głodu - bo opłacalnoscia tego nazwac nie mozna
mazi76

Post autor: mazi76 »

Duduś. Należysz do spółdzielni czy grupy? Masz adres do tego artykułu. Ja należe do spółdzielni Lubawskiej "LUB-Tucz"
DUDUŚ

NIKOŚ

a tak poza ciekawymi dyskusjami na forum,ma ktoś jakieś fakty: czy sytuacja stoi w miejscu?,pogarsza się, czy może jest nadzieja na coś lepszego na rynku tucznika?
Awatar użytkownika
a1980

DUDUŚ

Skontaktujmy sie z jasnowidzem z człuchowa Kryzsztofem Jackowskim..... :lol:
Awatar użytkownika
a1980

aconar powiec mi teraz jak to liczysz że tona zboża wychodzi 250
grysza03

Cfaniaczek odejmuje doplaty nawet
Radze aby
-odjąc zwrot z akcyzy
-odjac dofinasowanei mat siewnego
-pracy maszyn i ludzi wogole nie liczyc bo po co skoro to "za darmo"
-kredyty kleskowe przekwalifikowac w lokaty i zysk z lokat odjąc
-odliczyc stypendia dzieci rolników
-nawozów wogole nie kupowc bo mamny nasz cenny gnój
-zamiast srodków ochrony roslin mozna zastosowac czesciowo prace domowników

Wtedy zboze bedzie za darmo i swinki bedziemy mogli tuczyc za 1zł
a to roznice przekazac na zaklady miesne króre konca z koncem nie mogą zwiazac!!!
NIKOŚ

bez sensu!dajcie spokuj przecież wiemy oco chodzi ale to nam nie pomoże,bo im więcej się liczy tym bardziej uświadamiamy sobie że przed nami duże bezpłatnej pracy
grysza03

Co bez sensu~!!!!!!!!!! Glosniej nie gadaja o takich bzdurach to wogole jescze do cene 2 zl Cie przyzwyczają bo powiedza Ci ze masz swój budynek swoje zboze maszyny wszstko otrzymales za darmo od wojka z ameryki
polo

Post autor: polo »

aconar ma sporo racji. ci co mają własne zboże to żyją ale jako gospodarstwa. mam jeszcze ziarka i gdybym miał kupić choć kilogram za takie pieniądze to raczej wypuściłbym to do lasu albo rozdał biednym. powiedzcie jak to robicie że dokładacie po 100zł do świni i jeszcze w tym jesteście?i skąd dokładacie. nie rozumiem was. przy tej cenie kto ma zboże ten przetrwa kto nie ma ten ma duży problem.
arek

polo ja kupuje przez caly rpok prawie zboze i jeszcze jakos zyje to nic ze 6 tirow pracuje na hodowle ale jest ok
ODPOWIEDZ