FORUM
CENY TRZODY
Tak KRZYCH to jest tylko taka prosta kalkulacja kosztów. Nie ma w niej kosztów kredytu i amortyzacji budynków( wiecznie stać nie będą). Jak każdy wie codziennie pojawiają się nowe wydatki które ciężko opisać bo w każdym gospodarstwie jest innaczej. W zależności od skali produkcji i wielkości kredytu można dopisać do wyprodukowanego tucznika kilka bądz kilkadziesiąt złotych
corvina gospodarstwo rolno i produkty opuszczajace to przedsibiorstwo, oraz etapy produkcji sa scisle ze soba powiazane wiec nie rozumiem dlaczego liczyusz swoje zboze po 950 skoro wyprodukowałes je za 400 zł
, taki sposob myslenia pozwala ci na to ze sadzisz ze twoja produkcja roslinna jest opłacalna , wiec teraz kolejne pytanie po co zajmujesz sie produkcja tucznika i psujesz sobie wynik ekonomiczny !!!!?????
powinienes liczyc koncowy wynik finansowy na produkcie finalnym jakim w twoim przypadku jest tucznik
twpoje mysle mniej wiecej wyglada tak ze kopalnia na ogrzanie swoich budynbkow weglem liczy cene tego suprowca jak wystepuje w wlkp !!!
, taki sposob myslenia pozwala ci na to ze sadzisz ze twoja produkcja roslinna jest opłacalna , wiec teraz kolejne pytanie po co zajmujesz sie produkcja tucznika i psujesz sobie wynik ekonomiczny !!!!?????
powinienes liczyc koncowy wynik finansowy na produkcie finalnym jakim w twoim przypadku jest tucznik
twpoje mysle mniej wiecej wyglada tak ze kopalnia na ogrzanie swoich budynbkow weglem liczy cene tego suprowca jak wystepuje w wlkp !!!
dlatego po 950 bo tyle jest warte,a jeżeli skarmisz tym zbożem świnie to wychodzi jakbyś je sprzedał po 500maciek* pisze:corvina gospodarstwo rolno i produkty opuszczajace to przedsibiorstwo, oraz etapy produkcji sa scisle ze soba powiazane wiec nie rozumiem dlaczego liczyusz swoje zboze po 950 skoro wyprodukowałes je za 400 zł
Maciek jestem na etapie likwidacji stada. Ale twoja logika jest tak spłaszczona jak mój portfel przez ostatnie dwa lata. Pomyśl logicznie:
Dlaczego masz nie liczyć własnej pracy? Dlaczego chcesz liczyć koszty produkcji w sposób nie prawdziwy? Człowieku cofasz się w ten sposób myśląc. Weż np Rosję. Oni mają wielkie zasoby gazu. Gaz jest wykorzystywany w produkcji nawozów sztucznych. Rosja nie jest jednak potentatem w produkcji nawozów bo woli gaz sprzedać. Widocznie bardziej im to się opłaca.
Maciek możesz żyć w ten sposób i tłumaczyć sam sobie że nie dokładasz bo zboże kosztuje cie 300 zł, twoja praca nic nie kosztuje, kredyty są przejściowe a i tak sprzęt i budynki zostają - to jest twój wybór
Dlaczego masz nie liczyć własnej pracy? Dlaczego chcesz liczyć koszty produkcji w sposób nie prawdziwy? Człowieku cofasz się w ten sposób myśląc. Weż np Rosję. Oni mają wielkie zasoby gazu. Gaz jest wykorzystywany w produkcji nawozów sztucznych. Rosja nie jest jednak potentatem w produkcji nawozów bo woli gaz sprzedać. Widocznie bardziej im to się opłaca.
Maciek możesz żyć w ten sposób i tłumaczyć sam sobie że nie dokładasz bo zboże kosztuje cie 300 zł, twoja praca nic nie kosztuje, kredyty są przejściowe a i tak sprzęt i budynki zostają - to jest twój wybór
ty wogóle masz jakieś pojęcie o ekonomii?maciek* pisze:corvina gospodarstwo rolno i produkty opuszczajace to przedsibiorstwo, oraz etapy produkcji sa scisle ze soba powiazane wiec nie rozumiem dlaczego liczyusz swoje zboze po 950 skoro wyprodukowałes je za 400 zł
corvina nie o to chodzi!!!!! chodzi o to ze jestesmy no forum trodowym wiec trzenba liczyc koszt produkcji tucznika !!!! i dlaczego sadzisz ze ja sie oszukuje liczac swoje zboze po 400 czy 500 zł ???? moje gospodarstwo jest nastwione na tucznika (loszki ) to ja sobie liczwe koszt produkcji tego zboza!!!!!A co do nawozow kupiłem nawozy jakos w fgrudniu po w miare rozsadnych cenach !!!! a teraz jakies sa ceny to niewspomne bo nie warto!!!! juz wiem ze w przyszlym roku zboze bedze musial liczyc 600 zł !!!! taak prawda !!!!!!
a moj portfel powinienes zostawic w spokoju bo jakos sobie radze i to nie najgorzej1!!!!
a moj portfel powinienes zostawic w spokoju bo jakos sobie radze i to nie najgorzej1!!!!
-
Aha czyli skoro nawóz kupiłeś wcześniej i udało ci się to zrobić tanio to chwała ci za to. Takim rozumowaniem to wszyscy powinniśmy w zboże i soję zaopatrzyć się 3 lata temu bo byłoo 100% taniej.
Policz ile zostaje ci z gospodarstwa przepuszczjąc zboże przez świnie a ile sprzedając. Ja też nawozy kupiłem wcześniej i myslę że sprzedając je teraz zarobiłbym więcej niż wysiewając je na pole i sprzedając pozniej zboże albo o zgrozo dając te zboże świniom
Policz ile zostaje ci z gospodarstwa przepuszczjąc zboże przez świnie a ile sprzedając. Ja też nawozy kupiłem wcześniej i myslę że sprzedając je teraz zarobiłbym więcej niż wysiewając je na pole i sprzedając pozniej zboże albo o zgrozo dając te zboże świniom
wiem ze przepuszcajac zboze przez swinie an tym trace !!!! jak kazdy !!!!
ale ikwidowac produkcje chyba byłby jeszcze wiekszy koszt !!!!!
a te 3 lata wstecz to chyba miał byc zart !!!!!
a tak wogole po ile u was nawozy sa ??????? przeczytaj prywatne wiadomosci !!!!!!!!
u ans polisfoska ok 1500 saletra 980 teraz
ale ikwidowac produkcje chyba byłby jeszcze wiekszy koszt !!!!!
a te 3 lata wstecz to chyba miał byc zart !!!!!
a tak wogole po ile u was nawozy sa ??????? przeczytaj prywatne wiadomosci !!!!!!!!
u ans polisfoska ok 1500 saletra 980 teraz
maciek* pisze:a1980 - mam pojecie o ekonomi!!!! i zrozum ze sposob liczenia kosztu czegos nalezy tez od indywdualnego nastwienie !!!!! to co napisal corvina jak bys policzył wszystko(kredyty i inee wydatki zmienne to lepiej naprawde tego ne liczyc bo nie warto !!!!! mozna sie załamac !!!
to życze powodzenia
Subskrypcje komunikatów MRiRW " ... odbyło się spotkanie z Zarządem Krajowej Federacji Producentów Zbóż i przedstawicielami Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi reprezentował podsekretarz stanu Artur Ławniczak.
W czasie spotkania poruszone zostały tematy związane z przyszłością branży, rolą i wpływem na rynek zbóż spółki ELEWARR oraz współpracy organizacji branży zbożowej z Agencją Rynku Rolnego. Przedstawiciele branży oceniają, że w okresie najbliższych kilku lat w Polsce mogą wystąpić nadwyżki w produkcji zbóż. Już dziś trzeba podjąć działania, aby zapewnić stabilizację na tym rynku. Wskazano, miedzy innymi, na potrzebę zorganizowania odpowiedniej infrastruktury portowej.
W ostatnim magazynie Tydzień była mowa o biopaliwach. Firmom naftowym bardziej opłaca się ściągać komponenty z zachodu niż kupować produkowane w Polsce, w dodatku tańsze. A polskie gorzelnie stoją i niszczeją.
W czasie spotkania poruszone zostały tematy związane z przyszłością branży, rolą i wpływem na rynek zbóż spółki ELEWARR oraz współpracy organizacji branży zbożowej z Agencją Rynku Rolnego. Przedstawiciele branży oceniają, że w okresie najbliższych kilku lat w Polsce mogą wystąpić nadwyżki w produkcji zbóż. Już dziś trzeba podjąć działania, aby zapewnić stabilizację na tym rynku. Wskazano, miedzy innymi, na potrzebę zorganizowania odpowiedniej infrastruktury portowej.
W ostatnim magazynie Tydzień była mowa o biopaliwach. Firmom naftowym bardziej opłaca się ściągać komponenty z zachodu niż kupować produkowane w Polsce, w dodatku tańsze. A polskie gorzelnie stoją i niszczeją.
ja kupiłem saletre amonową 34 azotu na początku sytycznia big-bagi po 840 u liry z bielewa. słysze ze teraz chodzi po 890 -900 tel tam gdzie ja kupiłem jak by ktos chciał 0655178437
Ostatnio zmieniony piątek 08 lut 2008, 20:24 przez Karol, łącznie zmieniany 1 raz.
corvina umnie tak placa i z nikad sie nie wyrwalem
ciekawy jestem czy uciebie ta cena jest ?
bo umnie wiem ze malo placa nawet bardzo malo i dziwie sie ze uciebie znowu duzo placa
pokaz mi ktory zaklad tak wysoko płaci !
unas mało placa to jeszcze jest za duzo tych tucznikow smutne ale prawdziwe i nawet niektorzy niechca juz kupowac
ciekawy jestem czy uciebie ta cena jest ?
bo umnie wiem ze malo placa nawet bardzo malo i dziwie sie ze uciebie znowu duzo placa
pokaz mi ktory zaklad tak wysoko płaci !
unas mało placa to jeszcze jest za duzo tych tucznikow smutne ale prawdziwe i nawet niektorzy niechca juz kupowac
- marek mokwa
- Kontakt:
Wiecie serce się kroi jak się czyta gazety i ogląda telewizje na nasz temat.Nie ma zainteresowania miesem? Jest ale Duńskim gówn..m a nie naszym dobrym ale to nikogo nie interesuje po przodki duńskie są po 4 zł i to jest najwarzniejsze dla masarni a w sklepie nic nie tanieje a jak się patrzy w sklepie w lodówkę to się wymiotować chce tak nafaszerowane to wszystko ble....
Dostałem telefon od dużego zakładu XXX że nie mogą kupić tuczników i czy im nie sprzedam tak powiedziałem a za ile 3,1 zł bo drożej nie mogą bo przodki są po 4 zł z Danii i wszystko na temat.Ludzie u nas już brakuje bardzo towaru wszystko robi nam zachód a kto nie może sprzedać bo są tacy to tylko ze względu na elementy z zachodu a nie że wszystko staneło czy nadwyżka krajowa bzdury.Proponuję każdemu żeby się przekonał i choc raz podjechał pod Jakąś masarnie wtedy się przekona dlaczego tucznik jest tak tani bo tam spotka TIRA na zachodnich numerach.W polsce powstały juz firmy duńskie i inne dzwonisz do takiej firmy zamawiasz sobie to co cię interesuje i za dwa dni masz na masarni.SZOK.
tekst skopiowany z http://ppr.pl/forum/viewtopic.php?t=299
Dostałem telefon od dużego zakładu XXX że nie mogą kupić tuczników i czy im nie sprzedam tak powiedziałem a za ile 3,1 zł bo drożej nie mogą bo przodki są po 4 zł z Danii i wszystko na temat.Ludzie u nas już brakuje bardzo towaru wszystko robi nam zachód a kto nie może sprzedać bo są tacy to tylko ze względu na elementy z zachodu a nie że wszystko staneło czy nadwyżka krajowa bzdury.Proponuję każdemu żeby się przekonał i choc raz podjechał pod Jakąś masarnie wtedy się przekona dlaczego tucznik jest tak tani bo tam spotka TIRA na zachodnich numerach.W polsce powstały juz firmy duńskie i inne dzwonisz do takiej firmy zamawiasz sobie to co cię interesuje i za dwa dni masz na masarni.SZOK.
tekst skopiowany z http://ppr.pl/forum/viewtopic.php?t=299
-
-
-