FORUM
CENY TRZODY
Właśnie nie rozumie dlaczego koledzy z forum się podniecają że cena wzrosła o 20gr. Na jutro kolega pośrednik ma zapisane w skupie 215 tuczników. Świn jest jeszcze dużo.dani pisze:panowie nie podniecajcie sie ztymi cenami ze zaraz 4 zł bedzie unas w grupie tucznikuw dużo dzis do łukowa szły 2 samochody niewidze zeby swin było mniej,,,,,,,,,,,
A wam sie wydaje ze nie ma swiń. Są tylko ludzie przetrzymują do świąt z myślą ze cena mocno podskoczy. Pozdrawiam.
- marek mokwa
- Kontakt:
Moim skromnym zdaniem chwilowa podwyżka cen żywca wieprzowego jest wybiegiem ZM do kolejnej podwyżkiw detalu a po świętach ceny żywca spadną a w detalu znowu pozostaną Z drugiej stronyw końcu kiedyś tuczników będzie mniej W gazecie Echo miasta( Poznań-21 02 2008) podano jak ZM faszerują mięso i wyroby Produkty tego typu powinny nazywac się mięsopodobne tak jak nazywają się produkty czekoladopodobne i oczywiście powinny byc tańsze a wówczas spożycie by wzrosło Pytam się gdzie są kontrole jakości
- Muchozolali
ja też jestem przekonany ze cena nie będzie wyższa niż 4 złHenryk pisze:wejdz na strone ROLPETROL i czytaj artykul o sytulacji w zakladach miesnych co je czeka a znajdziesz odpowiedz dlaczego jest taka niska cena ja znalazlem odpowiedz cena w roku 2008 nie przekroczy 4PL
a jak będzie susza jak mówią prognozy to zboże powyżej tysiąca
to złodziejstwo to sie utrzymuje od jakiegoś czasu i prawie wszędzie płacą 3 zł a te 5% to pewnie za karmienie wysłodkami i trocinamijelonek pisze:Muchozolali pisze:ubiegły czwartek mała masarnia płaciła 2,8
i 5% na okarmnie.
wczoraj skup po 3zł
pozdrowienia
Muchozol napisz skad tez złodziej i jak sie nazywa co potrąca 5% na okarmienie
p.s 3zł to tez złodziejstwo w obecnej sytuacji
Na rolpetrol.pl piszą że ceny pułtósz z importu skoczyły na 5.50 i to nie koniec. Przy takiej cenie żywiec jutro musi kosztowac 4 zl. Pewnie jednak zlodzieje z duzych zakladow beda trzymac cenniki po 3 zl jeszcze przez dobry tydzien bo tyle ich co ukradna.
HENRYK ty to zejdz z tego forum z tym użalanniem sie nad zakładami i ich fatalną sytuacją.
Akcje DUDY spadły z 15zł na 5zł nieprzypadkowo.
HENRYK ty to zejdz z tego forum z tym użalanniem sie nad zakładami i ich fatalną sytuacją.
Akcje DUDY spadły z 15zł na 5zł nieprzypadkowo.
Pamiętasz jak weszlismy do UE ceny zbóz były jakie były wszyscy mądrzy mówili ze drozej to juz nigdy nie będzie i co...... wystarczy ze niemiec zaczął szukac zboza w Polsce.... i zbiory były słabsze i masz 900zł/t
p.s1
a co do cen tuczników to wiedz o tym ze istnieje prawo popytu i prawo podaży (prawo to istnieje także w przypadku zbóż co widac w obecnej sytuacji)
p.s2 cena tucznika 3zł na przyszły tydzień to juz przeszłosć........zakłady dobrze o tym wiedzą
p.s3 ciekawe dlaczego pan Duda nie opublikował jeszcze na swojej stronie raportu za IV kwartał - pewnie znalazłby się tam tekst "Efektywne wykorzystanie niskich cen żywca"
p.s1
a co do cen tuczników to wiedz o tym ze istnieje prawo popytu i prawo podaży (prawo to istnieje także w przypadku zbóż co widac w obecnej sytuacji)
p.s2 cena tucznika 3zł na przyszły tydzień to juz przeszłosć........zakłady dobrze o tym wiedzą
p.s3 ciekawe dlaczego pan Duda nie opublikował jeszcze na swojej stronie raportu za IV kwartał - pewnie znalazłby się tam tekst "Efektywne wykorzystanie niskich cen żywca"
- Muchozolali
Zobaczymy Muchozol jak za jakiś czas w Polsce nastąpi koncentracja produkcji rzeznie takie jak np Nowak Połajewo bedą na kolanach prosic sie o tuczniki
Bo oni zyja z takich co woza im po 3-5, 10 tucznika bardzo możliwe kwestia 2-3 miesiące bedą błagać duze fermy o tuczniki ale nie z powodu koncentracji tylko z powodu braku towaru własnie u tych co ich w tej chwili wykańczają płacąc te 2,80-3 i potrącając jak ktos pisał nawet 5%
Bo oni zyja z takich co woza im po 3-5, 10 tucznika bardzo możliwe kwestia 2-3 miesiące bedą błagać duze fermy o tuczniki ale nie z powodu koncentracji tylko z powodu braku towaru własnie u tych co ich w tej chwili wykańczają płacąc te 2,80-3 i potrącając jak ktos pisał nawet 5%
-
Niska cena za tucznika nie pomoże zakładom mięsnym, a dłuższej perspektywie doprowadzi do zapaści całej branży (poza Smithfieldem, ale oni w czasie kryzysu czują sie jak ryba w wodzie). Jeśli zakłady w dalszym ciągu będą płacić hodowcom poniżej kosztów produkcji to w końcu towar się skończy, a na tani import z zachodu też nie ma co za bardzo liczyć. Przecież tam koszty produkcji wcale nie są niższe niż u nas, a cena za tucznika zaczęła wreszcie się urealniać. I albo zaczną płacić odpowiednio za świnki, albo będzie dla nich kęsim. Ja nie mam zamiaru dalej sponsorować ZM, po prostu już mnie na to nie stać.Henryk pisze:wejdz na strone ROLPETROL i czytaj artykul o sytulacji w zakladach miesnych co je czeka a znajdziesz odpowiedz dlaczego jest taka niska cena ja znalazlem odpowiedz cena w roku 2008 nie przekroczy 4PL
O zakłady mięsne nie mamy co się martwić. One już się szykują jak nas dalej wykiwać. Tworzą rezerwy, szukają jak najtańszych półprodóktów, ewentualnie podniosą wydajność wędlin a potem obskubią klienta poprzez marżę. Mają kilka dni na dostosowanie się do rynku. A przed świętami będą się tłumaczyć że ubój gospodarczy jest największym złem. My musimy pomyśleć jak właśnie do tego klienta dotrzeć a nie tylko ODDAĆ tuczniki do ZM. Pozdrawiam.
-
-