FORUM
CENY TRZODY
-
Ostatnio partię odstawiałem za 4,85 - 4,90 + VAT za E - bezpośrednio, bez pośredników. Jestem w nieco lepszej sytuacji - większa hodowla, wyrównanie duże partie towaru o dobrej jakości.
A cena w okolicy u mniejszych hodowców to w przeliczeniu za żywą to ok. 3,40 zł
I tu jest też problem - skoro ZM może kupić dobry towar za żywą za 4 zł, to mały hodowca dostaje 3,5 - czyli jeśli pośrednik ma dobry układ z ZM to 0,50 za pośrednictwo - i to jest chora sytuacja!!!
Stąd też moje pytanie do was - jaka wg. was jest minimalna wielkość stada (cykl zamknięty) by można było oddawać do ZM i wywalczyć wyższe stawki..
A cena w okolicy u mniejszych hodowców to w przeliczeniu za żywą to ok. 3,40 zł
I tu jest też problem - skoro ZM może kupić dobry towar za żywą za 4 zł, to mały hodowca dostaje 3,5 - czyli jeśli pośrednik ma dobry układ z ZM to 0,50 za pośrednictwo - i to jest chora sytuacja!!!
Stąd też moje pytanie do was - jaka wg. was jest minimalna wielkość stada (cykl zamknięty) by można było oddawać do ZM i wywalczyć wyższe stawki..
-
Cena w Dani
Aktualne notowania: http://www.danishmeat.dk/smcms/husdyrpr ... htm?ID=997
DKK = ok. 0,46 x 9,10 = czyli ok. 4,20 zł
DKK = ok. 0,46 x 9,10 = czyli ok. 4,20 zł
Prśba
Mam wielką prośbę do pana Aconar, jeśli mógły pan zredagować sumy dopłat w starych krajach uni np. na gospodartwo o pow. 50 ha lub do 1ha pszenicy łącznie z dopłatami do paliwa i np ceny nawozów,to może wtedy zobaczymy różnice w gospodarowaniu i dlaczego przegrywamy z zachodem ? Zastanawia mnie również fakt dlaczego Niemcy wg danych min. rol. mają zawsze wyższą cenę tucznika niż w Polsce co nie przeszkadza im słać do nas dwa razy więcej mięsa i wyrobów gotowych niż my do nich ?
i na tym się to wszystko opiera wszyscy licza na to że BĘDĄ PO 5 ZŁ więc można dokładac przez 2 lata lub jechac po kosztach albo spasac zboże ,które można sprzedać po 900 bo może kiedyś będa drogie - czysty zysk a pan d i inni się śmieją z prostego chłopa - i słusznie !rychu pisze:podobno ceny maja isc do gory mocno niebawem juz
-
- Muchozolali
PO-pulista pisze:rychu pisze:podobno ceny maja isc do gory mocno niebawem juz
W maju będą po 5zł, tak mówił Duda, a on ma zawsze racje.Szybko z loszkami do knura bo sie nie załapiemy na tą cenę, a dla ostatnich pozostanie 5 zł za 2kg.
Wiesz co moze zaskarżysz do sądu bo miały byc po 5zl
Druga sprawa to ze niewidzisz tego ze zakłady miesne upadają
a z tego co wiem to jeszcze w tym roku pójdzie troche.
trzecia sprawa to jest najbrdziej wypłacalny zakład w kraju.
poz
-
taki tucz to jest naprawde na krotka mete bo niech np. trzeba zrobic jakis remont powazniejszy w chlewni i skad na to kase wziac? z tych zebrackich zarobkow? moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest przetrwac ten kryzys. my jestesmy w dogodnej sytuacji bo mamy wlasny choc czasem kulejacy ale wlasny interes, nikt nam nie musi narzucac co i jak mamy robic wiec czas to zaczac doceniac a nie w niewole isc.
-
Ceny
Po co płacić w terminie, wszystkie chłopki roztropki w pojedynkę nic nie zrobią. Jestem w grupie i też nas olewają. U na 3,65 + VAT.
Acha nowa stawka Vat ryczłt 6%. Pasze na szczęście 3%. Od 1 maja 2008
-
Re: Ceny
Dla hodowców szykuje sie kolejny zarobek, oczywiście kosztem producentów zbóż którzy za coraz droższe nawozy zapłacą jeszcze więcej.Ciekawe co będzie jak zboże stanieje kto kupi Polidap po 2700 za tonę.Mazowszanin pisze:Po co płacić w terminie, wszystkie chłopki roztropki w pojedynkę nic nie zrobią. Jestem w grupie i też nas olewają. U na 3,65 + VAT.
-