FORUM
CENY TRZODY
witam ja podobnie jak Janek jeszcze o 5 zł w e klasie nie słyszałem 3.6-3.7 wyjsciowa na zywą to max więc nie wiem co tu jest grane a po drugie większa ilosc to ile to w koncu jest bo ja sprzdaje partie po 50 szt to moze jestem za mały i trrzeba miec odrazu 1000 szt i najlepiej w przedziale 110-112 kg wyrównane i ogólnie jak takie cos słysze rece opadają zawsze są mniejsze i większe a nie robie w tym interesie z zarobku tyklo raczej z zamiłowania tylko ze teraz to z zamiłowania nie mozna wyzyc 

dzięki za odpowiedzi ale nadal niie wiem kto tyle płaci u nas jest tak że jak chcesz wynegocjować większą kase to masz odpowiedz że duda tak płaci i co najwyzej dadzą ci pare groszy więcej bo w wielkopolsce duda jest wyznacznikiem cen a swoją drogą dziwi mnie ta euforia i zachwyt co niektórych bo jeszcze niedawno nażekali a już dzisiaj jast ok? a co do arka wypowiedzi na temat prosiąt to jestem w szoku że zasiedlasz taką ilość zbieraniną bo taniej życze sukcesów w hodowli
-
[quote="PO-pulista"]Już wiem dlaczego Duda płaci tak mało mojej grupie ,powód jest prozaiczny,grupa ma zbyt małe samochody. Musi zakupić takie na które wejdzie 200 sztuk to kasa będzie inna.[/quo
Slyszałem , ze grupa zakupiła samochód na który wejdzie 240 sztuk i duda dołoży 20gr. na 1 kg. żywej wagi
Slyszałem , ze grupa zakupiła samochód na który wejdzie 240 sztuk i duda dołoży 20gr. na 1 kg. żywej wagi
-
Choćby zakupiła na 500 sztuk to tak Duda nic nie dołoży, gdyż ma w planach przejęcie innych zakładów mięsnych, więc mu gotówka potrzebna. A po co płacić rolnikom, jeszcze się im w głowach poprzewraca z nadmiaru pieniędzy.Pysia pisze:PO-pulista pisze:Już wiem dlaczego Duda płaci tak mało mojej grupie ,powód jest prozaiczny,grupa ma zbyt małe samochody. Musi zakupić takie na które wejdzie 200 sztuk to kasa będzie inna.[/quo
Poplista WARA ci od pana Dudy. Teraz nie wolno ci szczekać, niedawno krytykowałeś wszystkich za obrazę twego pana "D". Teraz milcz i dalej woz świnki po 3.5 do Dudy.
Info dla wszystkich - wstzymajcie się ze sprzedażami do środy. Rozpiętość cenowa duża od 3.5 do 4.40 plus vat. Półtusze na giełdach 5.85 - 6 zł. Codziennie cena półtusz pnie się o 10 - 20 gr do góry, a Duda nie podnosi nic bo myśli że każdy jest takim idiotom jak poplista i będzie pędził świnki a na koniec roku zostanie frajerem roku i dostanie skuter. Trzymajcie się frajerzy od Dudy:)
Info dla wszystkich - wstzymajcie się ze sprzedażami do środy. Rozpiętość cenowa duża od 3.5 do 4.40 plus vat. Półtusze na giełdach 5.85 - 6 zł. Codziennie cena półtusz pnie się o 10 - 20 gr do góry, a Duda nie podnosi nic bo myśli że każdy jest takim idiotom jak poplista i będzie pędził świnki a na koniec roku zostanie frajerem roku i dostanie skuter. Trzymajcie się frajerzy od Dudy:)
Może troszkę z tym językiem przesadziłem ale sir poplista i jego wielbiciel Gryszka wiedzą o co chodzi.
Słuchajcie to forum jest regularnie przeglądane przez skupujących w zakładach mięsnych. Duda jest idealnym przykładem kreowania fałszywej rzeczywistości. Do tego celu kupił portal netbrokers. Publikuje tam artykuły fałszywe i tendencyjne. Nie zdajecie sobie sprawy jak wielką siłę ma to forum i jak bardzo kształtuje nasze oczekiwania cenowe. Nie wiem ilu forumowiczów jest tu zaresjestrowanych, ale nawet jesli okolo 300 to informacje tu zdobyte przekazujemy znajomym a oni dalej i tak wieść się niesie. Taki Duda może zatrudnić sobie trzy papugi jak grysze, poplistę i krzysztofa_spec po to by pisali o nowych zasadach skupu u Dudy - krzysztof_spec, o tym dlaczego zakłady mięsne nie mogą płacić więcej - pseudo ekonom grysza i człowieka który krytykuje wszystko i wszystkich którzy ośmielą się napisać że gdzies więcej płacą niż jego pan Duda- populista
Słuchajcie to forum jest regularnie przeglądane przez skupujących w zakładach mięsnych. Duda jest idealnym przykładem kreowania fałszywej rzeczywistości. Do tego celu kupił portal netbrokers. Publikuje tam artykuły fałszywe i tendencyjne. Nie zdajecie sobie sprawy jak wielką siłę ma to forum i jak bardzo kształtuje nasze oczekiwania cenowe. Nie wiem ilu forumowiczów jest tu zaresjestrowanych, ale nawet jesli okolo 300 to informacje tu zdobyte przekazujemy znajomym a oni dalej i tak wieść się niesie. Taki Duda może zatrudnić sobie trzy papugi jak grysze, poplistę i krzysztofa_spec po to by pisali o nowych zasadach skupu u Dudy - krzysztof_spec, o tym dlaczego zakłady mięsne nie mogą płacić więcej - pseudo ekonom grysza i człowieka który krytykuje wszystko i wszystkich którzy ośmielą się napisać że gdzies więcej płacą niż jego pan Duda- populista
brawo corvina w pełni cie popieram sam nigdy bym swiń nie oddał do dudy choć nie zmienia to faktu że wszyscy w regionie opierają sie na jego cenach myśle też że na tym forum jest wielu pseudo rolników i dlatego też tak żadko je odwiedzam i pisze posty po przeczytaniu niektórych to robi sie niedobrze 

-
Jeszcze trochę to napiszesz iż Ty za pomocą tego forum kierujesz polityką cenową zakładów mięsnych.Trochę skromności panie corvina nie przesadzaj z możliwościami forum które regularnie odwiedza 300 osób.Wiem w życiu należy walczyć ze złem i typami takimi jak ty nawet na tak małym forum.corvina pisze:Może troszkę z tym językiem przesadziłem ale sir poplista i jego wielbiciel Gryszka wiedzą o co chodzi.
PO-pulista pisze:Jeszcze trochę to napiszesz iż Ty za pomocą tego forum kierujesz polityką cenową zakładów mięsnych.Trochę skromności panie corvina nie przesadzaj z możliwościami forum które regularnie odwiedza 300 osób.Wiem w życiu należy walczyć ze złem i typami takimi jak ty nawet na tak małym forum.corvina pisze:Może troszkę z tym językiem przesadziłem ale sir poplista i jego wielbiciel Gryszka wiedzą o co chodzi.
Problem w tym naganiaczu że tych trzystu wychodzi z domu, na podwórku sąsiad pyta jaka cena, sąsiad pod sklepem powie kolegom że 3.5, oni rozjadą się po swoich wioskach i dalej przekażą tę informację. Gdzieś tam Józek będzie miał w obórce 10 świń na sprzedaż pojedzie na spęd i będzie zadowolony jak dostanie 3.6 bo Włodek mówił przecirż że świńie po 3.5, że tanieją i że u Dudy nie nadążają z przerobem......
Józek w tym przykładzie w istotny sposób popsół rynek bo handlarzyny cieszą się i mówią w zakładzie że jeszcze pełno świń od głupków mają po 3.6.
Na tym polega siła tego forum. Wystarczy kilku frajerów od Dudy i mamy stworzony na forum obraz fałszywy jak w krzywym zwierciadle.
Moja propozycja na przyszły tydzień to nie bójmy się powiedzieć
5 zł za nasze świnie. Wiem że przyzwyczjono nas przez ostatnie dwa lata do głodowego 3.5 ale teraz niech Duda odda to wszystko co nam ukradł w zębach. Nie wiem jak wy ale ja nie będę spokojnie patrzył jak Duda buduje imperium za nasze pieniądze które już wkrótce obruci się przeciw nam. Duda buduje potężne fermy po to by w krótce stać się niemal samowystarczalnym. Wtedy powie że świnie są po 2 zł i jak chcesz to możesz przywiezć a jak nie to n tym się nie przejmuje bo ma swoich świń opór. Już teraz to pokazuje nie podnosząc cen w sytuacji gdzie półtusze podrożały o złotówkę a elementy od 30 do 100%
Corvina -jesteś totalnym tępakiem!!!
Twoje wypowiedzi sa tak chaotyczne ze jak jak zapewne Ty sam, raz twierdzisz ze dostajesz za swoje świnie wystarczająco, aby otrzymać godziwy zysk a wszyscy inni dostają mniej, bo nie maja odpowiedniej ilości i jakości, innym razem juz płaczesz ze wszyscy cie wykorzystują i od następnego tygodnia cena będzie taka jak w Twoje malutkiej główce sie przyśniła (ile razy juz tak twierdziłeś) wszystkich w kolo obwiniasz za niskikie cen,za dziure ozonowa, nawet za to ze zony nie możesz znaleźć!!:D
Czas takich idiotów przeminą bezpowrotnie razem z z panem Anrdzejem L.
Wyjdź w końcu z domu do ludzi może moze znajdziesz jakigoś „przyjaciela” i będziesz miał gdzie swoją negatywną energie wyładowac !!!
Twoje wypowiedzi sa tak chaotyczne ze jak jak zapewne Ty sam, raz twierdzisz ze dostajesz za swoje świnie wystarczająco, aby otrzymać godziwy zysk a wszyscy inni dostają mniej, bo nie maja odpowiedniej ilości i jakości, innym razem juz płaczesz ze wszyscy cie wykorzystują i od następnego tygodnia cena będzie taka jak w Twoje malutkiej główce sie przyśniła (ile razy juz tak twierdziłeś) wszystkich w kolo obwiniasz za niskikie cen,za dziure ozonowa, nawet za to ze zony nie możesz znaleźć!!:D
Czas takich idiotów przeminą bezpowrotnie razem z z panem Anrdzejem L.
Wyjdź w końcu z domu do ludzi może moze znajdziesz jakigoś „przyjaciela” i będziesz miał gdzie swoją negatywną energie wyładowac !!!
- Muchozolali
corvina pisze:PO-pulista pisze:Jeszcze trochę to napiszesz iż Ty za pomocą tego forum kierujesz polityką cenową zakładów mięsnych.Trochę skromności panie corvina nie przesadzaj z możliwościami forum które regularnie odwiedza 300 osób.Wiem w życiu należy walczyć ze złem i typami takimi jak ty nawet na tak małym forum.corvina pisze:Może troszkę z tym językiem przesadziłem ale sir poplista i jego wielbiciel Gryszka wiedzą o co chodzi.
Problem w tym naganiaczu że tych trzystu wychodzi z domu, na podwórku sąsiad pyta jaka cena, sąsiad pod sklepem powie kolegom że 3.5, oni rozjadą się po swoich wioskach i dalej przekażą tę informację. Gdzieś tam Józek będzie miał w obórce 10 świń na sprzedaż pojedzie na spęd i będzie zadowolony jak dostanie 3.6 bo Włodek mówił przecirż że świńie po 3.5, że tanieją i że u Dudy nie nadążają z przerobem......
Józek w tym przykładzie w istotny sposób popsół rynek bo handlarzyny cieszą się i mówią w zakładzie że jeszcze pełno świń od głupków mają po 3.6.
Na tym polega siła tego forum. Wystarczy kilku frajerów od Dudy i mamy stworzony na forum obraz fałszywy jak w krzywym zwierciadle.
Moja propozycja na przyszły tydzień to nie bójmy się powiedzieć
5 zł za nasze świnie. Wiem że przyzwyczjono nas przez ostatnie dwa lata do głodowego 3.5 ale teraz niech Duda odda to wszystko co nam ukradł w zębach. Nie wiem jak wy ale ja nie będę spokojnie patrzył jak Duda buduje imperium za nasze pieniądze które już wkrótce obruci się przeciw nam. Duda buduje potężne fermy po to by w krótce stać się niemal samowystarczalnym. Wtedy powie że świnie są po 2 zł i jak chcesz to możesz przywiezć a jak nie to n tym się nie przejmuje bo ma swoich świń opór. Już teraz to pokazuje nie podnosząc cen w sytuacji gdzie półtusze podrożały o złotówkę a elementy od 30 do 100%
Tej gościu złoty sprzedajesz do pkm świnie ze mówisz ze z twojej kasy to idzie. Moim zadaniem to niech idzie, co mnie tam wole Polski zakład, których dobrze produkuje, syfu nie oferuje, jest Ok a jeszcze po za tym wypłacalny. Polityka cenowa jak ktoś daje dziś świnię pośrednikowi, lub cenę klasy, r lub mniej jak jeszcze ci dobrze z wazą jest naprawdę głupcem.
Druga sprawa czy twój zakład przyjedzie na podwórko ci po 10 sztuk.
Tak naprawdę sprzedać swojemu niż błagać sokołów lub animex żeby ci świnie zabrali i jeszcze przy okazji okradli. I mówi się ze pracuje, ale pracujemy na amer. i Duńczyków.
-
Do Corviny
Corvina - w większości zgadzam się z twoimi postami, ale ostatnio trochę się zagalopowałeś.
1) Z tym "frajerem od Dudy" - piszesz pierdoły i wmawiasz ludziom, że ktoś kto ma poglądy realne i pro-rynkowe to na pewno od Dudy - baranie jeden.
2) To, że duży może więcej to każdy wie. To że cena nie pójdzie powyżej 4,30 za żywą to fakt - gdyby tak sie stało to wszystko szło by z zachodu i Brazylii - gra rynkowa popytu i podaży.
3) A to że partacz ma koszty 4,5 zł na kg żywca, a światły hodowca 3,7 zł to inna sprawa. Najlepszym te 4 zł wystarczy przy zabezpieczeniu we własne zboża (przynajmniej na poziomie ok. 60%) by godziwie żyć i prosperować jak dobre przedsiębiorstwo.
Mój dobry znajomy z zachodniej WLKP za ostatnią partię - 140 szt. dostał 5,25 za E średnią. Po odliczeniu kosztów (paszowe, poza paszowe - ludzie, energia itd.) na sztuce zostało mu ok. 38-39 zł.
ok. 600 szt w miesiącu - nie wiem jak dla was ale dla niego 20 000 zł dochodu to wystarczająca kwota, połowę tego na inwestycje i reszta zostaje na życie - mało?
1) Z tym "frajerem od Dudy" - piszesz pierdoły i wmawiasz ludziom, że ktoś kto ma poglądy realne i pro-rynkowe to na pewno od Dudy - baranie jeden.
2) To, że duży może więcej to każdy wie. To że cena nie pójdzie powyżej 4,30 za żywą to fakt - gdyby tak sie stało to wszystko szło by z zachodu i Brazylii - gra rynkowa popytu i podaży.
3) A to że partacz ma koszty 4,5 zł na kg żywca, a światły hodowca 3,7 zł to inna sprawa. Najlepszym te 4 zł wystarczy przy zabezpieczeniu we własne zboża (przynajmniej na poziomie ok. 60%) by godziwie żyć i prosperować jak dobre przedsiębiorstwo.
Mój dobry znajomy z zachodniej WLKP za ostatnią partię - 140 szt. dostał 5,25 za E średnią. Po odliczeniu kosztów (paszowe, poza paszowe - ludzie, energia itd.) na sztuce zostało mu ok. 38-39 zł.
ok. 600 szt w miesiącu - nie wiem jak dla was ale dla niego 20 000 zł dochodu to wystarczająca kwota, połowę tego na inwestycje i reszta zostaje na życie - mało?
ZGADZAM SIE Z KAROLEM , PO CO SPRZEDAWAC ZM DUDA ?
SPRZEDAWAC TYM KTORZY DAJA KASE I DOBRA KASE , JAK JA BEDE PŁACIŁ NP MAŁO TO MI NIESPRZEDWAC !
A WTEDY KAZDY KUPUJĄCY BEDZIE MUSIAŁ PŁACIC
, ALBO WYLATUJE Z RYNKU
W BIZNESIE NIEMA MILOSCI
A POCOŻ KOGOS WYZYWAĆ CZY TO POMOZE ?
NIESPRZEDAWAC I NIEPODPISYWAĆ ZADNYCH KONTRAKTÓW
TO JEST GOSPODARKA WOLNO RYNKOWA
ODBIORCA CHCE MIEC SWINIE TO NIECH PŁACI NIEPŁACI LUB SŁABO PŁACI TO ZEGNAJ .
PASZE KUPUJECIE, PROSIETA KTO WAS SIE LITUJE ?
NIKT !
WIEC SKRUPÓŁÓW NIEMA , TAK JAK W POKERZE
A TAK NA MARGINESIE TO STARAJCIE SIE NIE UZYWAC WÓŁGARNYCH
SŁÓW , BO KAZDEEGO MOZNA NAMIERZYC Z WIZYTĄ POLICJI W DOMU .
INTERNET NIE JEST ANONIMOWY
PRZEPRASZAM JAK KOGOS OBRAZIŁEM
SPRZEDAWAC TYM KTORZY DAJA KASE I DOBRA KASE , JAK JA BEDE PŁACIŁ NP MAŁO TO MI NIESPRZEDWAC !
A WTEDY KAZDY KUPUJĄCY BEDZIE MUSIAŁ PŁACIC
, ALBO WYLATUJE Z RYNKU
W BIZNESIE NIEMA MILOSCI
A POCOŻ KOGOS WYZYWAĆ CZY TO POMOZE ?
NIESPRZEDAWAC I NIEPODPISYWAĆ ZADNYCH KONTRAKTÓW
TO JEST GOSPODARKA WOLNO RYNKOWA
ODBIORCA CHCE MIEC SWINIE TO NIECH PŁACI NIEPŁACI LUB SŁABO PŁACI TO ZEGNAJ .
PASZE KUPUJECIE, PROSIETA KTO WAS SIE LITUJE ?
NIKT !
WIEC SKRUPÓŁÓW NIEMA , TAK JAK W POKERZE
A TAK NA MARGINESIE TO STARAJCIE SIE NIE UZYWAC WÓŁGARNYCH
SŁÓW , BO KAZDEEGO MOZNA NAMIERZYC Z WIZYTĄ POLICJI W DOMU .
INTERNET NIE JEST ANONIMOWY
PRZEPRASZAM JAK KOGOS OBRAZIŁEM
Re: Do Corviny
jak czytam takie wypowiedzi to stwierdzam że świnie są jeszcze przynajmniej o złotowke za drogie :lol:krzysztof_spec pisze:Corvina - w większości zgadzam się z twoimi postami, ale ostatnio trochę się zagalopowałeś.
Posłuchajcie, moja żona ma kilka słowników języka polskiego na zbyciu, może któryś chciałby, tanio policzę. A tak do rzeczy: zgadzam się z JURKIEM. Nie ma co obrażać, po prostu nie kontraktować i nie sprzedawać. Obelgi są argumentami tych osób, które nie mają argumentów. Wiadomo, że forum jest przeglądane przez różne osoby, bo jest to forum i tak niestety musi być. Będzie lepiej dopiero wtedy, jak przy trzodzie chlewnej zostaną tylko ci co będą sie z niej utrzymywać. U mnie na wsi jak zapytam jaki jest koszt wyprodukowania tucznika, to odpowie może jeden na stu, i to ten który ma to wyliczone przez żywieniowca. Przeciętny rolnik nie wie ile stracił czy zyskał na tuczu. I dlatego niektórzy ciagle trzymają świnie, bo z tego nie żyją. Mój brat mówi tak: internet to najlepsze miejsce do pozyskania informacji niepewnych. Miejcie po prostu ograniczone zaufanie do innych użytkowników forum i bedzie ok.
-
-
Święte słowa Wetman.
Uważam osobiście, że największą bolączką polskiego hodowcy jest fakt, że po prostu nie liczy! Nie wie jakie ma zużycie paszy, jakie ma przyrosty - nic nie wie! Dobrze, że niektórzy orientują się ile świń mają...
Bo jak planować, jak kalkulować koszty / przychody nie mając - podstawowych - danych!?
Uważam osobiście, że największą bolączką polskiego hodowcy jest fakt, że po prostu nie liczy! Nie wie jakie ma zużycie paszy, jakie ma przyrosty - nic nie wie! Dobrze, że niektórzy orientują się ile świń mają...
Bo jak planować, jak kalkulować koszty / przychody nie mając - podstawowych - danych!?
jest jeden rolnik sam w dolinie i jak bedziesz takie ostre warunki stawiał to juz w dolinie zadnego nie bedzie. teraz jak troche drozeją to wszyscy mówią ze MÓWIŁEM ZE PÓJDĄ DO GÓRY, no przecierz z tej ceny nie dało juz sie nizej spasc. gdyby cena była po 2 zł to swinki by się szybko skonczyły a tak jest 3-3.5 i rolnicy bidulą ale hodują.pozdrawiam.
masz z tym racje bo co niektorzy na tym forum wychodza z zalozenia ze jak polski zaklad dorabia sie na naszych plecach to jest ok a kiedy my zaczniemy z tego zyc na czym pracujemy? widze ze krzysztof-spec uwaza sie za jakiegos guru ekonomiki ale drogi przyjacielu nie wiem czy masz wogole do czynienia ze swinkami ale to sa organizmy zywe i nie wszystko da sie oboliczyc , przewidziec etc.takze wysnowanie wnioskow ze wiekszosc z nas to osoby niewyuczone nie wiedzace jak produkowac -troche szaczunku i pokory . jest takie przyslowie krowa co duzo beczy malo mleka daje, moze pochwal sie swoimi wynikamibrzydal pisze:sprzedawajcie do dudy bo płaci w terminie bo to polski zakład bo po 10 swini przyjedzie postawcie mu pomniki w swoich wsiach bo taki jest zajeb..ty![]()
![]()
-
Proponuję odkryć karty. Jako użytkownicy tego forum możemy zwrócić się do admina i porosić o podanie nazwisk osób tu zarejestrowanych. Każdy z nas może wyrazić taką zgodę i myślę że nie będzie z tym problemu. Ci którzy nie zgodzą się to będzie wiadomo kto jest naganiaczem. Bez tego to forum traci sens. Mam dość wypowiedzi pseudo rolników wciskających nam banialuki nie z tej ziemi.
PS.
Stawiam 2 świnie że Grysza 03 i krzystof_spec to ludzie od dudy
PS.
Człowieku jak tak bardzo jestes tego pewien to postaw 3 a ja wtedy zdrobie Ci zdjecie 3 ostatnich faktur i zobaczysz komu sprzedaje i po ile oraz bedziesz znał moje danecorvina pisze:Proponuję odkryć karty. Jako użytkownicy tego forum możemy zwrócić się do admina i porosić o podanie nazwisk osób tu zarejestrowanych. Każdy z nas może wyrazić taką zgodę i myślę że nie będzie z tym problemu. Ci którzy nie zgodzą się to będzie wiadomo kto jest naganiaczem. Bez tego to forum traci sens. Mam dość wypowiedzi pseudo rolników wciskających nam banialuki nie z tej ziemi.
PS.