CENY TRZODY

grysza03

Post autor: grysza03 »

w koncu cos z tej ziemi
Michal03011

Post autor: Michal03011 »

4,40+vat pośrednik-Mazorieckie
Informacja dla Staszka -liczba sztuk,bez znaczenia-mięsność,może być
klasa (P) wydajność bez znaczenia. Może być ślepy,kulawy bez ucha
aby tylko był !!!
Awatar użytkownika
Glebiusz

Post autor: Glebiusz »

Michal03011 pisze: Może być ślepy,kulawy bez ucha
aby tylko był !!!
Nieźle Michal03011! Jestem zmęczony, a dzisiaj jeszcze muszę jechać opryskać buraki. To Twoje zdanie poprawiło mi humor i chęć do pracy. Mordka to jeszcze mi się cieszy. :D :D :D
andre

Post autor: andre »

Staszek skoro juz jestes na tym forum i dzielisz sie z nami swoimi spostrzezeniami to powiedz w koncu dla kogo skupujesz
arek

Post autor: arek »

glebiusz czyzbyz pryskal na drutowce nurelka
gosc

Post autor: gosc »

staszek pisze: a może kolega powie ile sztuk poszło w tej cenie?
jakie "parametry" kolega ma? (mięsność, wydajność?)

poszło niedużo, 30 sztuk. nikt nie patrzy na mięsność ani wydajność.
nie chciałbym siać zamętu, ale myślę, że będzie chwilowy "stop" dopóki nie przełkną półtusz z Niemiec.
DUDUŚ

Post autor: DUDUŚ »

Jutro 4,50 + vat
Awatar użytkownika
staszek

Post autor: staszek »

jelonek pisze:widzę Stanisław że wreszcie zaczynasz mądrze "gadać"
to przekonaj mojego szefa że ma zapłacić za e6,00zł + 10gr transport + 35gr ubój skoro może:
http://www.rolpetrol.com.pl/?JOB=notowania&SECT=m
półtusze
pełne, chłodzone kl. E
z dostawą
6.20

i... tu dostajesz E, a do mnie teraz dzwoni klient i mówi mam mięsność 56%, przyjeżdżam, zabieram, ubijam a tam ledwo 52%... mnóstwo U i R.

Co zrobić?
Awatar użytkownika
staszek

andre pisze:Staszek skoro juz jestes na tym forum i dzielisz sie z nami swoimi spostrzezeniami to powiedz w koncu dla kogo skupujesz
regulamin tego forum zabrania reklamowania lub używania nazw. Na priva odpowiadam co i jak.
tawaso

Post autor: tawaso »

tea6 pomylilas kontraktacje z tucze kotraktowym. Staszkowi chodzilo o tucz. Moim zdaniem tucz kontraktowy jest zagrozeniem dla nas hodowcow. Wystarczy popatrzec na rozwoj firmy smithfield w USA [notabene obecnej u nas i rozwijajacej ten typ hodowli]. Podobna strategie rozwoju przyjmuje Duda. Wlasna hodowla 20-30%, tyle samo kontrakt plus umowy [przyciaga platnoscia 7 dniowa], reszta po niskich cenach.
tawaso

Staszek tyle tylko ze ocene miesnosci dokonuje pracownik danej ubojni a nie firma zewnetrzna jak to jest w cywilizowanych krajach.
Awatar użytkownika
mirkoski

Post autor: mirkoski »

tea6@wp.pl

Post autor: tea6@wp.pl »

tawaso cięzka noc (przy porodach) a żeby nie klapnąć kukam pobieżnie stronkę a i gadam bez ładu , hej mam pytanko jaka cena za230 szt 58mięs na przyszły tydzień padła oferta 4.8 żywiec! co mówicie?
tawaso

Spoko tea nic sie nie stalo.
A21

Post autor: A21 »

witam.co wy gadacie ?w łódzkim 4.80 .wiem bo dziś oddawałem 200sz.
arek

tea troche licho wolasz mysle ze juz 5 zeta to spoko dostaniesz a nawet wiecej
gosc

Post autor: gosc »

jak myślicie, jak długo się to utrzyma? boję się następny raz wstawiać. Nie ma już z czego dokładać.
tea6@wp.pl

Post autor: tea6@wp.pl »

miło że odpowiadacie ,powalczę zatem od poniedziałku, miłej nocki Panowie
Awatar użytkownika
jelonek

Post autor: jelonek »

staszek pisze:
jelonek pisze:widzę Stanisław że wreszcie zaczynasz mądrze "gadać"
to przekonaj mojego szefa że ma zapłacić za e6,00zł + 10gr transport + 35gr ubój skoro może:
http://www.rolpetrol.com.pl/?JOB=notowania&SECT=m
półtusze
pełne, chłodzone kl. E
z dostawą
6.20

i... tu dostajesz E, a do mnie teraz dzwoni klient i mówi mam mięsność 56%, przyjeżdżam, zabieram, ubijam a tam ledwo 52%... mnóstwo U i R.

Co zrobić?
Staszek powiedz temu Twojemu szefowi żeby się czasem nie przeliczył i niedługo nie obudził z "ręką w nocniku" ( nie wiem czy to prawda ale Mosciszki miały przerwe w uboju bo nie było co ubijać)
p.s coś dziwnie jakoś długo utrzymują sie juz w miare normalne ceny (?!) i jakoś twój szef nic na to nie poradził
p.s2 Dania, Holandia, Niemcy (jesli tam jest taniej) to nie jest brazylia, skąd statki płyną 3-4tygodnie
Awatar użytkownika
staszek

jutro pierwsza sesja Internetowej Giełdy Żywca
już dziś możecie zobaczyć oferty https://www.ewgt.com.pl/towary/oferty/i ... id_grupy=3
a jutro sami zadecydujemy czy dojdzie do jakichś transakcji a jeśli tak to po jakich cenach.
Michal03011

Post autor: Michal03011 »

Staszek przestań siać propagande na forum.Bo po to tu chyba jesteś.
Kogo obchodzi twój szef itwoje problemy.
Wszyscy czytają forum i potem się na nie powołują; a ty piszesz głupoty.
4,10 za żywą jak pośrednik przyjedzie po 5 sztuk i zapłaci 4,40 jak leci

Tu się podaje cenę żywca a nie propagandę że cena spadnie (import z Danii
z Holandii z Niemiec) Niedawno bo 20 maja pisałeś że cena nie dojdzie do 5 zł
A teraz sam piszesz że przy dużych ilościach 6zł za E.
I tucz kontraktowy dobrze myślisz, Posiej jeszcze troche propagandy,może
znalazłoby się paru głupków,żeby byli niewolnikamy dla takich jak Ty
Awatar użytkownika
staszek

Michal03011 pisze:Staszek przestań siać propagande na forum.
Michał nie chcesz - nie czytaj, powołujesz się na 20 maja TO 10 DNI TEMU!! wiesz ile się w międzyczasie wydarzyło? A obniżki nie było?
choćby
http://www.zmduda.pl/r_cennik.php
http://www.zmsalus.com.pl/ccc/include/podglad.php

teraz sytuacja jest inna a jak tak potrafisz przewidywać to podziel się swoją wiedzą z innymi...
Awatar użytkownika
Glebiusz

Internetowy cennik tego zakładu ://www.zmduda.pl/r_cennik.php
śledzę codziennie od prawie czterech miesięcy. Dziwnie się składa bo gdy ceny tuczników spadają to potrafią podać niższą cenę już jeden dzień naprzód. Natomiast gdy cena idzie do góry to zamiast cennika potrafią umieścić napis PSZEPRASZAMY! STRONA W AKTUALIZACJI.
Ot, cała prawda o rzetelności informacji na http://www.zmduda.pl/r_cennik.php .
Awatar użytkownika
Glebiusz

Zapomniałem podzielić się z Wami najnowszą informacją. Podobno nasz Premier Donald w Peru to nie był wcale na wczasach. Zamiast wypoczywać to usilnie podpisywał kontrakty na dostawę peruwiańskich półtusz na najbliższe 6 miesięcy. To się nazywa troska o Naród. Zamiast się relaksować szukał mięsa dla ludu.
Uważajcie na statki z Peru! Kiedy tylko się pojawią w naszych portach to cena tuczników poleci łeb na szyję.
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

Glebiusz pisze:Zapomniałem podzielić się z Wami najnowszą informacją. Podobno nasz Premier Donald w Peru to nie był wcale na wczasach. Zamiast wypoczywać to usilnie podpisywał kontrakty na dostawę peruwiańskich półtusz na najbliższe 6 miesięcy. To się nazywa troska o Naród. Zamiast się relaksować szukał mięsa dla ludu.
Uważajcie na statki z Peru! Kiedy tylko się pojawią w naszych portach to cena tuczników poleci łeb na szyję.
To już można bezcłowo importować wieprzowinę z Ameryki Płd do UE.Mniejsza z wieprzowiną ale co będzie się działo gdy znikną cła w UE na wołowinę Ameryka Łacińska nas ją zaleje.
Awatar użytkownika
staszek

Bo nie można! Glebiusz powiedział co wiedział...
porażka

Post autor: porażka »

a ja tak sobie staszku myślę że ty skupujesz dla ZM BIERNACKI
marek120973

Post autor: marek120973 »

4.30 +vat HAM OŻAROWICE
dani

Post autor: dani »

dziś ładowałem na łukuw 6,3 w kl. E cena cały czas rosnie oby tak dalej ,,,,,,,,
Awatar użytkownika
Glebiusz

Moje tuczniki sprzedane do ZM w kujawsko - pomorskim na WBC w poniedziałek (26.05.2008) w przeliczeniu na żywą wagę wyszły po 5,16 zł/kg brutto przy średniej mięsności 58,09%.

Tuczniki sąsiada sprzedane tego samego dnia do tych samych zakładów również na WBC w przeliczeniu na żywą wagę wyszły po 4,95 zł/kg brutto przy średniej mięsności 55,23%.

Informacja dodatkowa dla staszek: wielkość partii bez znaczenia; wybicie moich 77,5%, sąsiada 77,4%.
Staszek napisałeś:" w takim razie na jutro proponuję....
S 9,99 zł
E 5,20 zł
U 5,00 zł
R 4,80 zł
O 1,99 zł
P 0,99 zł".
Warto zastanowić się nad swoją ofertą, bo za moje tuczniki przy Twoim cenniku w przeliczeniu na żywą wagę musiałbyś zapłacić 5,51 zł/kg brutto. 29 procent moich tuczników poszło w klasie S.
Także nie szalej tak z tą klasą S bo Twój szef zgryzoty dostanie.
DUDUŚ

Post autor: DUDUŚ »

Dziś 4,70 + vat
tawaso

Jaka cisza na forum, czyzby wszyscy upajali sie wysokimi cenami. Nawet Staszek zamilknał ale on z innego powodu. Szef pewnie kaze kupic tuczniki po 5,20 w E, tylko gdzie takie znalesc . Oj nie bedzie premi przez najblizsze miesiace. Osobiscie bede mial duzo mniej swin na sprzedaz ale mam satysfakcje odbierajac telefony z prosba o tuczniki na przyszly tydzien. Nawet u nas w wielkopolsce firmy zaczely podkupowanie towaru. Oficjalne cenniki takie sobie, rzeczywiste ceny duzo wyzsze.
rychu

Post autor: rychu »

a jeszscze miesiac temu wszyscy chcieli 50 zl na sztuce zarabiac. co tu duzo gadac to musialo w koncu nastapic szkoda ze tak pozno moze gdyby w styczniu tucznik chociaz 4 zl kosztowal to mialbym teraz gdzie prosieta kupic
tawaso

Niektorzy udowadniali ze przy 3 zl szli po kosztach a przy 3,4 to juz mieli zadawalajace zyski . Jesli bylo tak dobrze to dlaczego spadlo poglowie. Nasi " specjalisci" twierdza ze jest okolo 10% spadek poglowia, moim zdaniem obserwujac wlasna hodowle a takze kolegow to jest spadek rzedu 30-40%.
rychu

Post autor: rychu »

u nas spadek jest z 80%. nikt tez nie zamierza dalej hodowac. jak tak dalej bedzie to we wrzesniu swinie 7 zl beda kosztowac
arek

tawaso ja poszedlbym dalej z tym spadkiem bo w mojej wsi za dobrych czasow bylo okolo 200 macior teraz zostalo okolo 70 czyli okolo
60 % i taki jest spadek w wiekszosci wsi w mojej okolicy
JAN

Post autor: JAN »

wczoraj dzwonił do mnie pośrednik i mówi sprzedawaj bo lecom na dół dobre,sobie hahaha
JAN

Post autor: JAN »

próbujom jurz wszystkiego
tawaso

Oby tak bylo, to moze czesciowo zrekompensujemy sobie poniesione straty.
Awatar użytkownika
staszek

tawaso pisze:Jaka cisza na forum, Nawet Staszek zamilknał ale on z innego powodu.
Tak z innego powodu. Uznałem, że nie mogę zdominować tego forum, nie mogę odpowiadać na każdego posta!
Ale czuję się wywołany do odpowiedzi. Niektóre firmy rzeczywiście próbują obniżać ceny tak jak tydzień temu i pewnie tak jak w ubiegłym tygodniu się nie powiedzie.
Post musi być krótki bo długich nie czytacie albo odbieracie inaczej niż zamysła autora --> patrz Glebiusz więc...
Pozdrawiam życzliwie
brzydal

Post autor: brzydal »

może ktoś wie czy jest zmiana ceny w sokołowie na przyszły tydzień :?:
arek

ja nie wiem ile podniesli ale na pewno podniesli
tawaso

Na gieldzie zywca Sokolow ma oferte kupna po 5,70 w U, za E+3%
Awatar użytkownika
staszek

tawaso pisze:Na gieldzie zywca Sokolow ma oferte kupna po 5,70 w U, za E+3%
może i to będzie przydatne:
Zasady rozliczenia trzody
Cena wyjściowa dla klasy U,
do klas S i E 3% dopłaty,
do klasy R potrącenie 10%,
do klasy O potrącenie 23%,
do klasy P potrącenie 27%.
Ceny powyższe obowiązują dla limitu mtc 70-97,9 kg. W przypadku sztuk w wadze od 60,0 do 69,9 kg mtc i sztuk w limicie wagowym od 98,0 kg mtc do 119,9 kg mtc ceny będą obniżone o 15,0% odpowiednio dla każdej z klas.
Sztuki w limicie wagowym poniżej 60,0 kg mtc oraz 120,0 i więcej potrącenie o 30% od ceny wyjściowej dla klasy R.

A tak swoją drogą... wie ktoś może czy już doszło do jakiejś transakcji na IGŻ (Intrenetowej Giełdzie Żywca)?
krzych

Post autor: krzych »

Staszek wiesz dobrze, że przy cenie ok. 6,30 z U w ofercie sprzedaży nawet pojedyncza transakcja pokazałby prawdziwą sytuację na rynku. Zakłady będą robić wszystko aby nie pojawiła się ta cena w transakcji. Dla ZM giełda wystartowała w najgorszym czasie dla rolników w najlepszym. Popatrzcie sobie na dysproporcje w ilości pomiędzy zgłoszeniami kupna a sprzedaży.
Myślę, że Ci z nas którzy dysponują partią 50 szt powinni zarejestrować się i handlować na giełdzie. Ja osobiście zrobię to w przyszłym tygodniu.
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

arek pisze:tawaso ja poszedlbym dalej z tym spadkiem bo w mojej wsi za dobrych czasow bylo okolo 200 macior teraz zostalo okolo 70 czyli okolo
60 % i taki jest spadek w wiekszosci wsi w mojej okolicy
W mojej wsi jest wzrost pogłowia w ubiegłym roku otwarto produkcję w nowej chlewni dalsze dwie są w budowie. Hodują wszyscy rolnicy,emeryci,renciści, ci co mają ziemie i ci co mają ją tylko w doniczkach. Nikt się nie poddaje wszyscy dokupują pasze i zboża tylko firmy paszowe zacierają ręce gdyż towar idzie jak świeże bułeczki.
Gość

Post autor: Gość »

U NAS CZYLI W PODLASKIM Z TEGO CO SIE ORIENTUJE WYCIETO OK 2000 LOCH A SWIN DUZO NIEMA ZACZYNA SIE PODKUPYWANIE PRZEZ ZAKLADY , TELEFON DZWONI CZESTO
CENA JESZCZE POWINNA ISC DO GORY I NIEMA SILY !!
Awatar użytkownika
JUREK

Post autor: JUREK »

WE WRZESINU NIE BEDZIE TUCZNIK PO 7 ZŁ ZYWIEC, NIEMA SZANS.
PRZEPRASZAM JAK KOGOS TYM OBRAZIŁEM
NAPEWNO NIEPOZWOLĄ NA TO , ZE UNAS JEST ZREDUKOWANO MOCNO TO NIE ZNACZY ZE EUROPA SPAŁA I NIEMA SWIN. ZBOZE UNAS BYLO JEDNO Z NAJDROZYCH W EUROPIE .
ZADAŁBYM PYTANIE KTO STAŁ ZA BARDZO WYSOKĄ CENĄ ZBOZA W POLSCE ?
TUTAJ NA FORUM JEDNA OSOBA NAPISAŁA I PODANY BYŁ LINK NAWET DO CEN PASZ W EUROPIE , ALE WIELE OSOB TO NIECHCIALO CZYTAC TEGO ,I PO TYM BYLO MOZNA WNIOSKOWAC ZE POLSKA MIAŁA JEDNE Z NAJDROZSZYCH ZBOZ. CEL BYL JEDEN OTWORZYC RYNEK ZBYTU W POLSCE
A KTO ZAROBIŁ BARDZO DUZE PIENIĄDZE NA ZBOZU PROSZE POMYSLEC TYLKO , TO SA LUDZIE RZADZACY NIEPODAM NAZWISK
WIEM JEDNO ZE ZAROBIŁI KROCIE TUCZNIKI TRZEBA CHODOWAC KILKA LAT , ZEBY TAKA KASE ZROBIC , JAK ZYTO KUPIŁO SIE PO 150 ZL ZA TONE I SPRZEDANO PO 750 ZA TONE TO MAŁY ZYSK ?
POLAK JEST STRASZNIE NAJWNY I DZIWNY (PRZEPRASZAM JAK KOGOS OBRAZĘ ) , ALE JAK PROSIAKI BYŁY NAWET PO 50 ZŁ PARKA TO KAZDY NA TARGOWISKU SIE SMIAL I ZAZEKAŁ ZE NIGDY JUZ SWINI NIE BEDZIE CHODOWAŁ , A DZIS PARA PROSIĄT DOSZŁA DO 400 ZŁ ZA PARKE I JEDEN DRUGIEMU WYRYWA Z REKI I DOCHODZI DO REKO CZYNOW , CZY TO NIE SMIESZNE I WSZYSCY WIERZĄ ZE JAK DZIS ZAPŁACI ZA PROSIAKA 200 ZŁ TO 7 ZŁ OTRZYMA ZA ZYWIEC !
TAKA CENA BY BYŁA 7 ZL ZEBYSMY NIE WSTĄPILI DO UNII , ALE DZIS TO JEST NIE REALNE
Ostatnio zmieniony sobota 31 maja 2008, 14:49 przez JUREK, łącznie zmieniany 1 raz.
grysza03

Post autor: grysza03 »

aa kiedy zyto bylo po 150 zł?????????
maximkaa

Post autor: maximkaa »

Jurek ma całkowitą rację i każdy człowiek orientujący się w temacie mu ją przyzna...
ODPOWIEDZ