FORUM
CENY TRZODY
-
- Posty: 102
- Rejestracja: poniedziałek 31 mar 2008, 21:22
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota 07 cze 2008, 17:06
Cała zachdnia Europa na czele z Duńczykami małymi kroczkami, ale sukcesywnie podnosi ceny:
http://www.landbrugsavisen.dk/Noteringe ... ringerSvin
Nasze zakłady mówiš, że nic się nie sprzedaje. Może czas najwyższy aby to one teraz pokazały jak sš sprawni w zarzšdzaniu kosztami. Tanie mięso z UE to przeszłoć. Tamci doskonale wiedzš jaka jest sytuacja w Polsce. Przecież od czsu wejcia Polski do UE cišgle dołowali polskš hodowlę aby mieć blisko 38-milionowy rynek zbytu.
[/list]
http://www.landbrugsavisen.dk/Noteringe ... ringerSvin
Nasze zakłady mówiš, że nic się nie sprzedaje. Może czas najwyższy aby to one teraz pokazały jak sš sprawni w zarzšdzaniu kosztami. Tanie mięso z UE to przeszłoć. Tamci doskonale wiedzš jaka jest sytuacja w Polsce. Przecież od czsu wejcia Polski do UE cišgle dołowali polskš hodowlę aby mieć blisko 38-milionowy rynek zbytu.
[/list]
- WOJCIECH1236
- Posty: 711
- Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
- Lokalizacja: Śląskie
- WOJCIECH1236
- Posty: 711
- Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
- Lokalizacja: Śląskie
-
- Posty: 181
- Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2008, 14:34
- Lokalizacja: łodzkie
w płn.części woj.śląskiego gdzie 80% to producenci którzy mają w cyklu Zamkniętym do 40loch prawdopodobnie nie będą zwiększali produkcji a ci mniejsi będą powoli wypadać z produkcji. Wszyscy czekają na żniwa2008 kiedy będzie już wiadomo ile mamy zboża i jaka będzie cena,jeśli zboże będzie oscylowało w granicach 700zł/t a kilogram żywca około do4.2 to ci mniejsi napewno ograniczą produkcję a może i zrezygnują z niej gdyż jak na razie można znależć pracę za 1,5do2.0tyś.zł i uprawiać zboże
- WOJCIECH1236
- Posty: 711
- Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
- Lokalizacja: Śląskie
-
- Posty: 72
- Rejestracja: piątek 21 wrz 2007, 11:39
- Lokalizacja: xxxxxxxxxxxxxxxx
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota 07 cze 2008, 17:06
Ceny
Sytuacja jest więcej niż chora. Wszystkie zakłady z tego co wiem ograniczyły uboje o 20 do 30% i idš w obniżki cen. na wielu to działa, bo jak miesišc temu dostawali 3,20 a dzisiaj 4,00 do 4,30 to wydaje im się że ałapali Pana Boga za nogi. Może to i dobra cena dla tych co maja 5 - 10 macior i swoje zboże, ale jak kto płaci za warchlaka (20kgx7,00zł) = 140zł, 280zł za paszę pełnoporcjowš i doliczyć do tego lekko 70zł/szt pozostałych kosztów (woda, pršd, paliwo, upadki, leczenie, amortyzacja, odsetki od kredytu i praca) to daje 490zł/szt. Jeżeli sprzedaję tuczniki w redniej wadze 110kg to wychodzi po 4,45 zł za 1kg wagi żywej. Jeżeli rocznie produkuję 2.000szt tucznika to przy zysku 30zł/szt mam dochód 60.000zł/gospodarstwo. Czy to dużo? Może wystarczy na "wegetowanie" ale nie na rozwój i inwestowanie.
Koszty pasz może po żniwach lekko spadnę ale inne nie. Na dzisiaj, jak zakłady mylš o rynku surowcowym perspektywicznie muszš zmienić swojš politykę wobec nas i traktować po partnersku. Półtusze z zachodniej Europy kosztujš minimum 6,60zł/kg. Czy Czy nie lepiej aby zapłaciły nam po 6,00zł za kl "E" i miały wieże mięso?
Nie dajmy się omamić, winek nie ma i będzie coraz mniej!!!
Koszty pasz może po żniwach lekko spadnę ale inne nie. Na dzisiaj, jak zakłady mylš o rynku surowcowym perspektywicznie muszš zmienić swojš politykę wobec nas i traktować po partnersku. Półtusze z zachodniej Europy kosztujš minimum 6,60zł/kg. Czy Czy nie lepiej aby zapłaciły nam po 6,00zł za kl "E" i miały wieże mięso?
Nie dajmy się omamić, winek nie ma i będzie coraz mniej!!!
-
- Posty: 181
- Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2008, 14:34
- Lokalizacja: łodzkie