FORUM
badanie kału
badanie kału
chciabym się dowiedziec gdzie można zrobić badanie kału(jestem z wielkopolski) i jaki jest koszt takiego badania 

Re: badanie kału
A czego Kolega chce szukać w tym kale ??Arek39 pisze:chciabym się dowiedziec gdzie można zrobić badanie kału(jestem z wielkopolski) i jaki jest koszt takiego badania
-
Re: badanie kału
Bakterii wywołujących adenomatoze. Jaki jest koszt takiego badania? I jak długo trzeba czekać na wyniki?Robek pisze:A czego Kolega chce szukać w tym kale ??Arek39 pisze:chciabym się dowiedziec gdzie można zrobić badanie kału(jestem z wielkopolski) i jaki jest koszt takiego badania
- Muchozolali
- marek mokwa
- Kontakt:
Z tego co wiem to badanie to nazywa się PCR (koszt badania jednej próby kału około 100 zł) ale problem polega na tym że bakterie Lawsonia co tą chorobę powodują pojawiaja sie w kale tylko okresowo, może sie tak zadrzyć, że ich tam nie będzie ,wtedy wynik otrzymasz ujemny ale to nie świadczy o tym że nie masz choroby w stadzie, o wiele przydatniejsze jest badanie z krwi , masz potwierdzenie zakażenia i określisz kiedy wchodzić z lekiem ! Krew pobierasz od kilku grup świń w różnym wieku, o szczegóły pytaj swojego weterynarza !!
-