RABE-WERK

Blazej

RABE-WERK

Post autor: Blazej »

Posiada moze ktos z was plug obrotowy tej firmy? zastanawiam sie nad kupnem i chcialem zasiegnac opini uzytkownikow tych maszyn
dani

Post autor: dani »

napewno bedzie lepszy od grudziądzkiege chyba że grudziądzki na dużych odkładniach ale i tak da duzy opur pozatym pługi grudziadzkie nie orza tylko redlą ,,,,,
Blazej

grudziacki mam teraz i z tym redleniem to masz racje a orietujesz sie jak z czesciami do RABE chodzi mi o lemiesze i inne takie
jarki

Post autor: jarki »

Blazej pisze:grudziacki mam teraz i z tym redleniem to masz racje a orietujesz sie jak z czesciami do RABE chodzi mi o lemiesze i inne takie
też miałem grudziadzki i zmieniłem na lemkena {opal 090}to inny świat a części {zamienniki} masz melbro i granit w agromach i grene
dani

Post autor: dani »

pare lat miałem ibisa i od roku mam pług kuhn master 102t orka bez poruwnania wszytko utopi ten pług i duzo mniejszy opur dla ciagnika z tym pługiem o bieg szybciej jezdze jak grudziądzkim,,,nie orientuje sie na cenach lemieszy itd, ale w gazetkach grene podają duzo zamienikuw do pługuw zachodnich
jarki

dani pisze:pare lat miałem ibisa i od roku mam pług kuhn master 102t orka bez poruwnania wszytko utopi ten pług i duzo mniejszy opur dla ciagnika z tym pługiem o bieg szybciej jezdze jak grudziądzkim,,,nie orientuje sie na cenach lemieszy itd, ale w gazetkach grene podają duzo zamienikuw do pługuw zachodnich
ja zwykle biore z agromy katalog GRANIT-a tam są podane ceny i od nich mam części zamienne a mają jeśli o pługi chodzi to do :eberhardt,frost,krone,kuhn-huard,kverneland,landsberg,lemken,niemeyer,overum,massey ferguson,rabewerk,vogel noot
Blazej

to moze ktos wie ile moga kosztowac lemiesze ?
jarki

Blazej pisze:to moze ktos wie ile moga kosztowac lemiesze ?
do rabe od 178zł zwykły do 370zł samoostrzący jest 9 typów {granita}
Blazej

:shock: a jak z dostepnoscia zemieslniczych lemieszy ?
jarki

Blazej pisze::shock: a jak z dostepnoscia zemieslniczych lemieszy ?
nie warto lepiej pokombinować z otworami przejść na Grudziądzkie
Blazej

hm z otworami w lemieszu czy plugu ?
jarki

Blazej pisze:hm z otworami w lemieszu czy plugu ?
tak są tylko te dwie możliwiści :lol: :?:
Blazej

wiem ze sa tylko te 2 mozliwosci :lol:
jarki

Blazej pisze:wiem ze sa tylko te 2 mozliwosci :lol:
jak kupiłem swojego lemkena miał lemiesze grudziądzkie a w nich otwory pod lemkena :!: jeśli się zdecydujesz to lepiej odwrotnie {chyba}bo raz i na zawsze tylko nie zawsze pasuje
Blazej

no wlasnie tez tak mysle ze chyba by bylo lepiej przerobic w plugu, przerobi sie raz i juz bedzie spokoj a poza tym to w lemieszu chyba sie ciezko dziury wierci :wink:
navaho13

Post autor: navaho13 »

jak byście mieli do wyboru pługi obrotki nowe unia i akpil, to co wybierzecie. a może ktoś ma, proszę o opinie.
arek

Post autor: arek »

to wybrałbym używkę kverenlanda
baraki

Post autor: baraki »

Jedno i drugie bardzo podobne. Zależy jakie kto ma gleby do orki, na lżejszych, łatwych do uprawy glebach można tymi pługami orać ale jeśli ktos ma trudniejsze warunki to myślę że i unia i akpil maja za cienkie i zasłabe ramy, jeśli to bedzie jescze pracowac na większym areale to szybko dojdzie do zmeczenia materiału i pług zacznie pękac, na ciężkie warunki lepsze jest to co oferuje np. kwerneland, tzn rama o dużym przekroju bardzo stabilna i trwała.
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

mam pług unii, pracuje na lekkich glebach orze ok 80 ha na sezon i po 3 sezonach zaczynał urywac sie za obrotnicą :? trzeba było wzmocnić i pospawac...
wniosek: co polskie to polskie :lol:
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

pług bez porównia
sasiad ma 3 skibowego i mtz82 ciagnie
druga sprawa to na orginalnych lemieszach pojedziej a pojedzież
a kup zaminik to albo sie zegnie lub peknieniewarto oszczedzac.

ja slyszłem ze koplet na 3skiby obracalene daja gwarancje 150ha

poz
sentimo

Post autor: sentimo »

oj chyba po kilku głębszych jesteś?
arek

a co sadzicie o pługach VOGEL NOT obracanych oczywiście
maciek*

Post autor: maciek* »

u mnie na wsi jeden rolnik ma ale to mi wyglada na bardzo okrojona wersje i slabo mu kryje
baraki

Co do szybkości zużywania sie lemieszy to dużo zalezy od gleby, na lemieszach uni grudźądz z dospawanym dzibem (4 skibowy pług zagonowy) zaoruję około 180ha.
navaho13

chcę kupić nówki obrotki i zastanawiam się nad poskimi na resorze albo vogel na śrubie, co wybrać?
arek

daj sobie spokój z polskimi z tego co tu pisza
jarki

navaho13 pisze:chcę kupić nówki obrotki i zastanawiam się nad poskimi na resorze albo vogel na śrubie, co wybrać?
a jak z kamieniami i ile ha ma orać?
navaho13

30ha, kamieni sporo, ziemia średnia i lekka kl. IV, V. mają to być trójki, ale duże, max 48cm, tylko polskie poza jakością materiału są jeszcze ciężkie. landini 8880 80km da radę?
baraki

Zabezpieczenie śrubowe jest na pola gdzie niema kamieni!!!
brzydal

Post autor: brzydal »

odradzam polskie pługi z uni grudziądz po 3 latach męki z nowym pługiem tej firmy sprzedałem i orze teraz używanym kvernelandem porównać orkę tych dwóch pługów to jak by dzień z nocą porównywać mówie tu o pługach zagonowych ale z obracalnymi jest to samo
navaho13

na pola gdzie nie ma kamieni stosuje sie pługi bez zabaspieczeń, chociaż już takich prawie nie produkują. każde zabespieczenie jest przeciw kamieniom, tylko kwestia wygody, zużycia elementów i koszt eksploatacji. chodzi mi o to że podobna cena jest polski resor i vogel śruba. sam nie wiem co wybrać.
baraki

Nawaho orałes kiedys pługiem z zabezpieczeniem ścinanym na kamienistym polu??? Widze że chyba nie. Takie zabezpieczenie ścina sie po przejechaniu kilkudziesięciu lub kilkunastu metrów! I co wyskakujesz co pięć minut i zmieniasz śrubę? Zastanów sie.
U mie prawie niema kamieni, ale kilkanaście razy w sezonie tez sie cos trafi i juz mie to zaczyna wkurzać i następny pług kupie zabezpieczony non stop. Jak słusznie zauwazyłeś obecnie kazdy pług się zabezpiecza conajmiej śruba bo nigdy niewiadomo co siedzi w ziemi i nawet na polach gdzie praktycznie nic niema może sie coś trafic a przy mocniejszym ciągniku wystarczy jeden wiekszy kamień żeby zniszczyc nie zabezpieczony pług.
Zikon

Post autor: Zikon »

cz nie myslales o plugu junior roto z zetora
navaho13

orałem starym kvenerlandem na śrubie i zrywałem dopiero na potężnych kamieniach, może dlatego, że mam lekkie ziemie. o pługach zetora nic nie wiem.
jarek45

Post autor: jarek45 »

a JA MAM UNIĘ GRUDZIĄDZ IBIS obrotówkę 4-by XXL.
I jest super! nie redli a ORZE!i jest OK!
jest takie coś jak instrukcja obsługi i ustawienia, trzeba czytac!
mam obrotówkę i już 3 lata i nic mi się nie łamie,nie psuje i co roku orzę 120 ha.
orginalne lemiesze wytrzymały mi 250Ha
czekam na komentarze na temat IBISA?
KRZYSZTOF11

Post autor: KRZYSZTOF11 »

Mieszkam koło m fabryki wiem że IBIS to dobry pług bo tyle ich wywożą a do reklamacji nic nie trafia.
jarek45

Post autor: jarek45 »

dOKŁADNIE KOLEGO! Bo to jako tako dobra maszyna!i cenowo i w użytkowaniu. I ciągam ją SAME SILWEREM 130 ALBO RENNO145,14 I JEST OK!
KUPIŁEM GO ZA 35000ZŁ A NIE ZA 55OOOZŁ
WIEM! DO ŻYWCA NIE MA CO PORÓWNYWAĆ!
ALE JA NIM ORZĘ! A NIE PIJĘ!
navaho13

co miałeś na myśli, że do żywca nie ma co porównywać? Zadam pytanie inaczej:co byście kupili za około 20tyś jeśli chodzi o nowe trójki obrotki na prow.
maciek*

Post autor: maciek* »

za 20 tys to chyba tylko unia albo akpil
navaho13

wie ktoś ile kosztuje ibis LS3+ albo vogel M950st(resor)3+ ?
arek

używa ktoś rozrzutnik obornika naszej produkcji z adapterem pionowym ciekawi mnie wasza opinia o tym sprzęcie chodzi mi głównie o rozrzutnik 6 ton i więcej
KRZYSZTOF11

Rozrzutni tandem 6 t ładnie rozrzuca ale wąsko 2;2m.Najbardziej szkodzi ziemi ugniatanie.Trzeba jeździć raz przy raz.Dowiedziałem się że można kupić kompletny adapter z pionowymi wałkami ale jest jedna bariera 13800zł.Taki rozrzutnik rozrzuca 6m.
EppS

Post autor: EppS »

Witam, posiadam polski rozrzutnik z Brzegu z pionowym adapterem rozrzuca na szerokość ok.4-5m równomiernie, po wywiezieniu ok. 100 rozrzutników żadnych problemów z nim nie było.
arek

mam problem z obcinaczem ogonków gazowym a mianowicie gaz się pali ale nie chce nagrzać tej blaszki co grzeje końcówkę myślę ze dość jasno napisałem
KRZYSZTOF11

Arek co tak zmieniasz temat jak małolat.
KRZYSZTOF11

EppS pisze:Witam, posiadam polski rozrzutnik z Brzegu z pionowym adapterem rozrzuca na szerokość ok.4-5m równomiernie, po wywiezieniu ok. 100 rozrzutników żadnych problemów z nim nie było.
Jaki ciągnik pracował z tym rozrzytnikiem, ile koni.
EppS

Post autor: EppS »

Ciągnik to Zetor Forterra 101 km, ale 70 km dało by rade jeśli chodzi o napęd adaptera i taśmy co innego uciąg w trudnym terenie.
baraki

Ja mam rozrzutnik brochard z 4 pionowymi wałkami, daje dobry rozkład poprzeczny do 10m (jak niema wiatru i w miarę ciężka konsystencja obornika). Pionowy adapter potrzebuje 2 razy mocniejszego traktora niz poziomy z uwagi na podwójną liczbę wałków oraz nawet 4 razy większa masę obornika do przerobienia (przy założeniu takiej samej prędkości jazdy jak z poziomym). Ja do mojego rozrzutnika podczepiam MF 5455 (około 120km) i ledwie starcza mocy, więc moim zdaniem 70km do rozrzutnika z pionowymi wałkami to stanowczo za mało, chyba że bardzo wplno jechac z małym posówem tasmy ale wtedy szerokosc rozrzutu bedzie miejsza a wykorzystanie wydajności takiej maszyny małe.
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

A dlaczego szerokość ma się zmniejszyć jeżeli ciągnik pracuje na tych samych obrotach to adapter kręci się z tą samą prędkością czy się jedzie wolniej czy szybciej i szerokość rozrzucania się nie zmieni
baraki

Teoretycznie powinno byc tak jak piszesz ale wiem z własnego doświadczenia że szerokośc rozrzutu zależy również od szybkości taśmy.
Podejrzewam że dzjej sie sie tak z powodu różnej wielkości kęsów odrywanych przez noże wałków, przy wolnym podawaniu obornika kesy sa miejsze i są rzucane na miejsza odległość w porównaniu z większymi kęsami przy szybszym ruchu taśmy.
Na moim rozrzutniku szerokość rozrzutu w zależnośći od szybkości tasmy podającej wacha sie od 6 do 10m.
ODPOWIEDZ