FORUM
pytania początkującego
-
pytania początkującego
witam jestem początkującym hodowcą i mam kilka pytań do Was już bardziej doświadczonych. Może niektóre z pytań wydadzą się banalne ale mimo to pomóżcie:
1.Co ma większy wpływ na mięsność: genetyka czy żywienie
2.Czy ktoś stosuje/stosował polfamix dla macior? Jakie efekty? Pytam bo właśnie jade na nim od kilku lat a może są jakieś lepsze w podobnej cenie np koncentraty dla macior z nutreny
3.Czy można dawać maciorom prośnym krede pastewną. Wiem że nie można wysokoprośnym i w okresie okoloporodowym ale czy można tak do 90 dnia ciązy
4. Jaka może być przyczyna odwapnienia lochy po porodzie
5. Zauważyłem że kiedy szczepie prosięta na 3 dzień żelazem to sporo leku wypływa i spływa później po nodze prosiaka. Co robić aby tak nie było?
6.w czym jest lepszy paśnik z smoczkiem od tego bez? Kupiłem taki jeden i zauważyłem szybsze przyrosty i mniej marnotrawstwa paszy. a czy u was też są lepsze i w czym. Pytam bo niewiem czy warto kupować następne do innych kojców.
7.Jak odrobaczacie maciory? Ja daje zastrzyki podskórne ale jest z tym trochę problem bo lochy uciekają. Są jakieś inne sposoby odrobaczania?
8.Kiedy szczepić na parwo? czy w dniu odsadzenia jest odpowiednio?
dziękuje za uwagę i proszę o odpowiedzi
1.Co ma większy wpływ na mięsność: genetyka czy żywienie
2.Czy ktoś stosuje/stosował polfamix dla macior? Jakie efekty? Pytam bo właśnie jade na nim od kilku lat a może są jakieś lepsze w podobnej cenie np koncentraty dla macior z nutreny
3.Czy można dawać maciorom prośnym krede pastewną. Wiem że nie można wysokoprośnym i w okresie okoloporodowym ale czy można tak do 90 dnia ciązy
4. Jaka może być przyczyna odwapnienia lochy po porodzie
5. Zauważyłem że kiedy szczepie prosięta na 3 dzień żelazem to sporo leku wypływa i spływa później po nodze prosiaka. Co robić aby tak nie było?
6.w czym jest lepszy paśnik z smoczkiem od tego bez? Kupiłem taki jeden i zauważyłem szybsze przyrosty i mniej marnotrawstwa paszy. a czy u was też są lepsze i w czym. Pytam bo niewiem czy warto kupować następne do innych kojców.
7.Jak odrobaczacie maciory? Ja daje zastrzyki podskórne ale jest z tym trochę problem bo lochy uciekają. Są jakieś inne sposoby odrobaczania?
8.Kiedy szczepić na parwo? czy w dniu odsadzenia jest odpowiednio?
dziękuje za uwagę i proszę o odpowiedzi

-
Nie odpowiem na wszystkie pytania ale na kilka wiem co nieco:
1. Zarówno jedno i drugie ma wpływ, moim zdaniem można by dać po 50%, złe geny przy dobrze zbilansowanej mieszance nie dadzą cudów i odwrotnie źle zbilansowana pasza z mięśniaka zrobi tłuściocha.
6. Paśnik ze smoczkiem umożliwia świniom zwilżenie paszy a tym samym więcej jej zjedzą spróbuj zjeść suchy chleb a jeszcze lepiej bułkę bez popitki
zatka cię jak nic, a straty są mniejsze bo świnia nie musi biegać z sucha paszą w ryju do poidła i jej nie gubią.
1. Zarówno jedno i drugie ma wpływ, moim zdaniem można by dać po 50%, złe geny przy dobrze zbilansowanej mieszance nie dadzą cudów i odwrotnie źle zbilansowana pasza z mięśniaka zrobi tłuściocha.
6. Paśnik ze smoczkiem umożliwia świniom zwilżenie paszy a tym samym więcej jej zjedzą spróbuj zjeść suchy chleb a jeszcze lepiej bułkę bez popitki

odp
1.po 50%
2.dobre ale odpowiednia dawka i odpowiedni moment podania
może być biotan, płodnik itp.
3. pewnie mozna ale ile ?
4.żle zbilansowana pasza lub jej niedostateczna ilość
5.żelazo podawać w okolice szyji domięśniowo cienką igłą o średnicy 1,0 igłę wprowadzic pod kątem.
6.pasza zwilzona jest chętniej pobierana
7. odrobaczać można w iniekcji lub w paszy ale pasza z preparatem leczniczym musi być wyprodukowana przez wytwórnię paszową na zlecenie lekarza weterynarii. W iniekcji najlepiej podać vetamectin lub iverminę lub podgrzaną iwermektynę podskórnie, grubą igłą 2,0x 30 lub 1,8x 40
8.Szczepić przeciw parvowirozie i rózycy na 1,5-2 tyg przed pokryciem-dawka przypominająca,loszki 2x w odstępie 2 tyg, druga dawka co najmniej 2 tyg przed pokryciem.
2.dobre ale odpowiednia dawka i odpowiedni moment podania
może być biotan, płodnik itp.
3. pewnie mozna ale ile ?
4.żle zbilansowana pasza lub jej niedostateczna ilość
5.żelazo podawać w okolice szyji domięśniowo cienką igłą o średnicy 1,0 igłę wprowadzic pod kątem.
6.pasza zwilzona jest chętniej pobierana
7. odrobaczać można w iniekcji lub w paszy ale pasza z preparatem leczniczym musi być wyprodukowana przez wytwórnię paszową na zlecenie lekarza weterynarii. W iniekcji najlepiej podać vetamectin lub iverminę lub podgrzaną iwermektynę podskórnie, grubą igłą 2,0x 30 lub 1,8x 40
8.Szczepić przeciw parvowirozie i rózycy na 1,5-2 tyg przed pokryciem-dawka przypominająca,loszki 2x w odstępie 2 tyg, druga dawka co najmniej 2 tyg przed pokryciem.
-
-
-
-
-
Co to znaczy powiedz !? Bilans to proporcje poszczególnych składników pasz ,które są tak zestawione aby ogólna suma składników pokarmowych była zgodna z normą !początkujący hodowca pisze:może i się kłania ale jeśli wiesz i nie jest to żadną tajemnicą to powiedzArek39 pisze:bilansowanie dawek się kłania
mam małe doświadczenie, dopiero się uczę
Jak nie podajesz proporcji poszczególnych skaładników to skąd wiadomo ile należy dać owsa , w każdym przypadkui udział owsa może być inny np. jak stosujesz powiedzmy 50 % udział jęczmienia dla tuczników to tam praktycznie nie ma miejsca na owies w dawce ,byłoby za dużo włókna !
Owies nadaje się dla loch prośnych i knurów z reguły jego udział wynosi w dawce max. do 30 % !!
-
-
-
iilukas1982 pisze:Przeczytaj uważnie, powyżej 90kg!! Wtedy trzeba je ostro przyhamować i zjechać z białkiem nawet do 14,5% aby się zbytnio nie otłuściłyArek39 pisze:10 procent koncentratu to chyba że ty masz jelenie nie świnie
A ile białka może mieć pasza początkującego na tym 10% koncentracie? Nie mam czasu liczyć ale tak na oko nie przekroczy 13!
-
-
-
hej mam 3 pytanka:
1.w jaki sposób mogę wyrównać miot na porodówce?
2.ma ktoś jakieś doświadczenia z preparatami antystresowymi które domieszuje się do pasz? Podobno maciory lżej znoszą upały, w czasie laktacji pobierają dużo paszy mimo wysokich temp. Pytam bo niewiem czy warto stosować to u macior wysokoprośnych i karmiących i czy wogóle maciory mogą to dostawać w okresie okołoporodowym?
3.Jak obliczyć wykorzystanie paszy na 1kg przyrostu?
pozdrawiam
1.w jaki sposób mogę wyrównać miot na porodówce?
2.ma ktoś jakieś doświadczenia z preparatami antystresowymi które domieszuje się do pasz? Podobno maciory lżej znoszą upały, w czasie laktacji pobierają dużo paszy mimo wysokich temp. Pytam bo niewiem czy warto stosować to u macior wysokoprośnych i karmiących i czy wogóle maciory mogą to dostawać w okresie okołoporodowym?
3.Jak obliczyć wykorzystanie paszy na 1kg przyrostu?
pozdrawiam
-