FORUM
Co to może być???
Co to może być???
Świnie gdy się dotkną do desek dosatają wysypki, która je bardzo swędzi. Co z tym zrobić??? Czym smarować, może jakie leki i co to w ogóle jest za choroba. Może jakieś bakterie??? Miał to ktoś u siebie???
-
-
-
Re: Co to może być???
Mają świerzb i trą się o deski a nie dostają wysypki od desek ,tu nie ma co filozofować zdjęć robić tylko jak najszybciej podać Biomectin (ivermectin) dwukrotnie co 9 dni a i tak wyjdzie 2 razy taniej niż dectomax, tylko zasadą jest że lek muszą dostać jednocześnie wszystkie świnie w chlewie a jak sprawa jest stara to trzeba spryskać także i pomieszczenia np. Biocydem !klaudia5 pisze:Świnie gdy się dotkną do desek dosatają wysypki, która je bardzo swędzi. Co z tym zrobić??? Czym smarować, może jakie leki i co to w ogóle jest za choroba. Może jakieś bakterie??? Miał to ktoś u siebie???
W małych hodowlach świerzb najczęściej przenosi się z knura na lochę na punkcie kopulacyjnym ,rzadziej przez zakup zaświerzbionych warchlaków !
- marek mokwa
- Kontakt:
Co tu ma do rzeczy kto nadzoruje stado, hodowca musi umieć liczyć użycie dywanowe dectomaxu w moim stadzie 200 loch kosztowałoby niemal 2800 zł ,stosuję ivermectin przed każdym porodem i ten koszt rocznie nie przekracza 800 zł ,problemów ze świerzbem nie mam i Zapewniam cię że doramectin nie likwiduje ani jednego pasożyta więcej niż ivermectin ! Jeśli podasz lek dywanowo raz w roku inwestujesz także w lochy które wkrótce idą do wybrakowania !julita pisze:u mnie profilaktyka zajmuje sie dr Kolodziejczyk dlatego wiem co piszę o dectomaxie zwykła iwermektyną trzeba szczepić przed każdym porodem a tym specyfikiem nie a w dodatku trzeba ją podawać podskórnie a dectomax domieśniowo i nie jest taki bolesny jak iwermektyna i ma szersze spektrum działania
Umiesz liczyć ,licz na siebie !