Kaszel u świń, brak gorączki

gregor12

Kaszel u świń, brak gorączki

Post autor: gregor12 »

Witam, zakupiłem ostatnio parę świń. Maja po 7 tyg. Trzy dni temu jedna z nich przestała jeść następnie zaczęła szybko i płytko oddychać. Nie ma gorączki, jest cała zimna. Podczas częstego i płytkiego oddychania na brzuchu rysuje się nienaturalna linia prosta biegnąca wzdłuż żeber.
Wczoraj zaraziła się druga ze świnek. Pierwsza szybko straciła na wadze. Nic nie jedzą są osowiałe.
Czym i jak leczyć? Rok temu podobny przypadek był u sąsiada pomimo interwencji lekarza świnki zdechły a leczenie przekroczyło wartość świń. Proszę o pomoc gdyż nie stać mnie na drogie leczenie weterynaryjne.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Grześ1234

Post autor: Grześ1234 »

najlepiej sprzedaj je odrazu bo bedzie tak jak i u sąsiada. Oczywiście możesz leczyć je antybiotykami ale to nic nie da. One raczej na pewno padną.
robak

Post autor: robak »

raczej na pewno... :shock:
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

oswiałosc i brak apetytu to juz musi byc interwencja
a co mi ci poradzimy
dani

Post autor: dani »

Daj im doxycycline do wody ,,,
baraki

Post autor: baraki »

Małe świnki potrzebuja ciepła (28 oC), dobrej paszy, miękkiego posłania, najlepiej zabież je do domu na czas kuracji...
gregor12

Post autor: gregor12 »

świnki maja dobre warunki widocznie podczas transportu przez poprzedniego właściciela musiało ich trochę przewiać. Po podaniu doxycycline wraca im apetyt i są w coraz lepszej formie. Dzięki za poradę dani. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ