FORUM
Choroba
Mi to jednak wygląda na obrzękówkę ewentualnie strepto ale ta choroba z reguły występuje nieco poźniej ,natomiast nie słyszałem o takiej chorobie płuc żeby była taka śmiertelność w tym wieku na poziomie 75 % a przy obrzękówce i owszem tak bywa ! Objawy też pasują porażenie przednich kończyn , z drugiej strony nawet niedoświadczony weterynarz potrafi typową obrzekówkę rozpoznać więc czegoś tu nie rozumię !??
Przy obrzękówce trzeba zastosować głodówkę i antybiotyk doustnie przez kilka dni dodatkowo coś odpowiedniego w zastrzyku bo inaczej będzie klapa !!
Przy obrzękówce trzeba zastosować głodówkę i antybiotyk doustnie przez kilka dni dodatkowo coś odpowiedniego w zastrzyku bo inaczej będzie klapa !!
-
Ubezpieczenie
Może warto skorzystać z ubezpieczenia bydła. Przy chorobie można uzyskać zwrot kosztów leczenia, jeśli takowe zaistnieją.
Trochę tego nie rozumiem,jak już się ma 70 sztuk w jednej grupie to wypadało by wiedzieć kilka rzeczy o świniach,chociażby jak zapobiegać obrzękówce bo prawdopodobnie z nią mamy tu do czynienia.
Chociaż sądząc po tym co piszesz i jak piszesz, świnie prawdopodobnie mają zmiany na płucach, są zarobaczone, mają za zimno a obrzękówka to tylko pretekst żeby zakończyć ich trudny żywot.
Jestem ciekawy diagnozy weta....
Chociaż sądząc po tym co piszesz i jak piszesz, świnie prawdopodobnie mają zmiany na płucach, są zarobaczone, mają za zimno a obrzękówka to tylko pretekst żeby zakończyć ich trudny żywot.
Jestem ciekawy diagnozy weta....
bardzo proszę o podpowiedz. Wyprosiła mi się maciora, 12 silnych prosiąt. Pierwsza doba ok, druga ok, wieczorem jeszcze wszystko dobrze a rano idę na porodówkę a tu 11 prosiąt już sztywnych leży po całym kojcu a 12 w stanie agonalnym. Dwie sztuki miały sine podbrzusza, reszta bez objawów. Co to mogło być? Maciora szczepiona na parwo.