FORUM
Pol-mot
-
-
-
W doborze traktora nie chodzi o to co ktoś ci może polecic tylko o to jaki traktor jest w twoim gospodarstwie potrzebny!!! Jak sam widzisz zdania sa rozbieżne, jeden ma mtz i jest zadowolony bo na małym areale ten traktor da sobie radę, jak ktos posiada kilkaset ha to powie że to szmelc i też miałby racje bo prawda jest że nawał roboty mtz-etowi nie służy.Grześ1234 pisze:czyli to nic ciekawego i godnego polecenia...
a jakie możecie polecić???
Trzeba usiąsc wziąć kartkie i długipis do ręki i spisac wszystko co w twoim gospodarstwie twoim zdaniem powinien posiadac traktor i czym sie charakteryzować, ile godzin rocznie będzie pracował, ile wyjść hydrauliki potrzebujesz, jaką moc silnika, jaki udźwig podnośnika, czy potrzebny jest przedni tuz, czy przydadza siwew biegi pełzające, czy traktor będzie pracował z ładowaczem, jak wysoko cenisz sobie komforty pracy, czy często bedziesz używał ciągnika w transporcie itd itd.
Następnie jak już wiesz co powinien posiadać twój nowy sprzęt wystarczy z szerokiej rynkowej oferty wybrac maszyne która będzie najlepiej odpowiadał twoim wymaganiom.
Jeśli np traktor ma pracować z ładowaczem należało by zakupić maszynę która posiadał by rewers elektrohydrauliczny, wydajna pompę, solidny przedni most i zwolnice (np w valtrze możesz zarzyczyc sobie wmontowanie mocniejszej przedniej osi) należy też zwrucić uwage na widoczność (niska maska oraz luk dachowy)
Jeśli będzie czesto używany w transporcie dobrze gdyby posiadał resorowaną przednią oś i kabine.
Biegi przełączane pod obciążeniem- jeśli masz zmienne warunki na polach to dobrze żeby było ich kilka, jeśli gleby równe nie sa az tak konieczne
Jeśli przeanalizujesz wszystko pod kontem własnych potrzeb to okarze sie że tylko jeden, góra 2 traktory na rynku spełnia najlepiej twoje wymagania i wybór bedzie prosty!
-
Ja mam MF 120 koni i MF 90 koni moim zdaniem do masseya nie mam zastrzeżeń, pracują na 95 hektarah ,duży jest do cieższych robót typu orka siew czy podorywka a mały jest do pomocy jak nawóz opryski.
jedyne co w dużym było wada to to że fabrycznie założyli źlei wskaźnik temperatury, a tak sie nic nie dzieje
nie ukrywam że serwis nie jest zbyt tani porównując deutza i gwarancja to tylko rok ale to solidna marka i awarie nie wyskakują często
a co deutza to PGR w mojej okolicy kupił 150 konnego i po miesiącu użytkowania musieli wymienic pompe paliwowa wiec długotrwała to ona nie była
jedyne co w dużym było wada to to że fabrycznie założyli źlei wskaźnik temperatury, a tak sie nic nie dzieje
nie ukrywam że serwis nie jest zbyt tani porównując deutza i gwarancja to tylko rok ale to solidna marka i awarie nie wyskakują często
a co deutza to PGR w mojej okolicy kupił 150 konnego i po miesiącu użytkowania musieli wymienic pompe paliwowa wiec długotrwała to ona nie była
Przy 130 hp to w DF w grę wchodzi jedynie agrotron a w mf seria 55xx, jak dla mie to agrotron ma za dużo niepotrzebnych pierduł jak na te moc, i przez to jest drogi, mf z seri 54xx będzie miał podobne osiągi co agrotron a jest sporo tańszy i miej skomplikowany, bez zbednych dupereli, osobiście mam mf 5455 i jestem zadowolony, z tym że nie polecam silnika perkinsa cr, montuja w nim pompę paliwową caterpilara do której brak części i możliwości regeneracji, np w sizu jest pompa denso którą łatwo naprawić.