FORUM
tuczarnia na 2 tyś
tuczarnia na 2 tyś
obecnie mam 100 macior w cyklu zamkniętym wszystko na tuczniki
interesuje mnie budowa nowej tuczarni na około 2000tuczników
raczej na pełnym ruszcie .
Może mi ktoś powiedzieć ile by mnie to wyszło?
jak na na ściółce i jak ruszcie
interesuje mnie budowa nowej tuczarni na około 2000tuczników
raczej na pełnym ruszcie .
Może mi ktoś powiedzieć ile by mnie to wyszło?
jak na na ściółce i jak ruszcie
Kolego ściółkę to se wybij z głowy ponieważ po; 1-czy będziesz miał zawsze czas na ścielenie ;po2- na zbiórkę słomy w żniwa po3-koszty zbioru słomy , zwózki , magazynowania-musisz mieć jakąś wiatę , po4 usuwania obornika ;mało przyjemna praca
na powyższe prace musisz znaleść czas na najbliższe 20 lat. policz koszty słomy na ten okres to wyjdzie ci sporo więcej

- WOJCIECH1236
Jakim cudem udało Ci się aż tyle wydać??? Chyba masz tam glazure od góry do dołu i wrota na pilota albo inne cuda technikistaś76 pisze:ja w 2010r postawiłem tuczarnie na gł. ściółce na 300szt., w pełni wyposażona i wykończona ck.300 tys. także w twoim przypadku myślę że 1,5 miliona na głębokiej i sporo drożej na ruszcie

baraki nie wiem co cię tak dziwi ,budynek docieplony,dach dwuspadowy,sufit płyta ecotherm ,wenytylacja mechaniczna ,pasząciągi ,dwa silosy + robota wyszło 300tyś http://projekty.muratordom.pl/i_projekt ... 76,4,0.htm
BOBO a co masz do pólrusztu bo ja mam samospławne i klne na czym świat stoi i zamierzam przerobić na półruszt , napisz co jest nie tak z tym półrusztem ,potrzebuję obiektywnej opinii .Bobo pisze:A ja powiem że pełny ruszt to najlepsze rozwiązanie i gdybym stawił chlewnię to tylko ruszt.. Tak więc ilu hodowców tyle opinie będzie.. Teraz mam 50% ruszt i 50strefa martwa i już tylko kasę odkładam żeby przerobić całość na pełny ruszt..
Ta:) Widziałem te wpisy: 4.9 za E już jest dobrze, tydzień później 5 zł za E juź nie jest źle :) Dobre:)staś76 pisze:autor tego tematu chce budować tuczarnie na 2 tyś szt , a na forum ppr w dziale ceny jest zadowolony z ceny 5za E pisze ,,jest dobrze'' to ja mu radzę niech sobie da spokój z tą inwestycją :!:
Lukas raczej ma rację . Jeśli już jest ten pół ruszt to można tymi trocinami tylko je uczyć . Nawet kilka sztuk jeśli jest i najlepiej raz dziennie 1 łopatę tam gdzie mają leżeć posypiemy jest ok, ale jest to zawsze dodatkowy kłopot . U mnie w miejscu legowiska wysypany był keramzyt , gdy tylko chcą tam leżeć beton jest cieplutki ,lecz nie zawsze chcą po dobroci tam leżeć .
-
A przypadkiem nie jest tak, albo w najbliższym czasie będzie musiało być że trzeba będzie spełnić normy unijne, które nie pozwalają na pełny ruszt?lukas1982 pisze:Właśnie przy pełnej obsadzie na półruszcie, zwłaszcza gdy trochę przerosną w kojcu jest makabra!!
TYLKO PEŁEN RUSZT
Zachód już dawno doszedł do tego wniosku. Mniej pracy, większa higiena, szybsze przyrosty a nakład rusztu zwraca się maksymalnie po 5 latach
zupełnie was nie rozumiem chyba lepiej sprzedawać po 5 niż po 4,30 przy 5 możemy mówić że tragedii nie ma (kupowałem zboże po 400 )piotrek83 pisze:Ta:) Widziałem te wpisy: 4.9 za E już jest dobrze, tydzień później 5 zł za E juź nie jest źlestaś76 pisze:autor tego tematu chce budować tuczarnie na 2 tyś szt , a na forum ppr w dziale ceny jest zadowolony z ceny 5za E pisze ,,jest dobrze'' to ja mu radzę niech sobie da spokój z tą inwestycjąDobre:)
jeszcze jedno z premią dostaje 5,2+ Vat
mat2811 jaką prognozujesz ceną zboża na najbliższe 20 lat? I na podstawie czego?
Ile masz jeszcze tego zboża za 400 zł.? Czy byłbyś w stanie kupić i zmagazynować zboże potrzebne do skarmienia 6000 szt?
Jeśli na te pytania uzyskasz satysfakcjonujące odpiwiedzi, dołożysz do tego możliwość kupowania zdrowego i w przyzwoitej cenie warchlaka, to buduj tę chlewnie.
Finansowo podołasz? Czy tucz kontraktowy?
Gdybyś wszedł na projekty muratora, wybrał chlewnię (największa 1440 szt.) i wysłał zapytanie o kosztorys, to miałbyś konkretne dane co do ceny.
Ile masz jeszcze tego zboża za 400 zł.? Czy byłbyś w stanie kupić i zmagazynować zboże potrzebne do skarmienia 6000 szt?
Jeśli na te pytania uzyskasz satysfakcjonujące odpiwiedzi, dołożysz do tego możliwość kupowania zdrowego i w przyzwoitej cenie warchlaka, to buduj tę chlewnie.
Gdybyś wszedł na projekty muratora, wybrał chlewnię (największa 1440 szt.) i wysłał zapytanie o kosztorys, to miałbyś konkretne dane co do ceny.
kupowałem zboże w żniwa
jeszcze jedno zboże nie zawsze jest po 900 zł jak obecnie
niekiedy się zyskuje, niekiedy traci
chcielibyście być w skórze wielkoobszarowców gdy zboże było po 400 zł
teraz oni mają hossę ale jak długo ??? przyjdą żniwa i cena spadnie. do ilu? mówię wam na razie jeszcze tego bozia nie wie.
z tą chlewnią to jeszcze nie tak od razu ale od czegoś trzeba zacząć
zawsze można by było tuczyć kontraktowo.
pozdrawiam
jeszcze jedno zboże nie zawsze jest po 900 zł jak obecnie
niekiedy się zyskuje, niekiedy traci
chcielibyście być w skórze wielkoobszarowców gdy zboże było po 400 zł
teraz oni mają hossę ale jak długo ??? przyjdą żniwa i cena spadnie. do ilu? mówię wam na razie jeszcze tego bozia nie wie.
z tą chlewnią to jeszcze nie tak od razu ale od czegoś trzeba zacząć
zawsze można by było tuczyć kontraktowo.
pozdrawiam
ja w tym roku zebrałem rekord choć mogło to być z tego że posypałem więcej i pryskałem na każdy duperel, sąsiedzi(ułożeni) też zebrali normalnie.Tragon pisze:Sama cena zboża, to dla producentów zbóż nie wszystko. Co z tego, że cena jest 1000 zł za tonę, jak ktoś zebrał 30% średniej z ostatnich lat.
Cena spadnie, to jest pewniak.
jeszcze jedno kto nie sypie ten nie ma a kto nie posypał w tym roku to ma połowe tego co zawsze ,zawsze zwalali na suszę a teraz nieurodzaj dziwne sąsiad 4 pszenżyta ,miedza a tu 8pszenicy i 4 rzepaku
intensywna uprawa opłaca sie szczególnie przy wysokich cenach. Przy zeszłorocznych cenach myślę, że mogłoby być różnie z porównaniem opłacalności.
Sa jednak tacy ludzie, którzy mówią: po co nawóz i solidna uprawa, najważniejsza jest aura i to jest chore, jednakże przesada w szczególności z N może sprawić, że produkt staje sie niejadalny. Z drugiej strony, jak to mówią, każdy szanujący sie rolnik powienien wiedzieć, ze ludzie "kupują" wzrokiem.
Sa jednak tacy ludzie, którzy mówią: po co nawóz i solidna uprawa, najważniejsza jest aura i to jest chore, jednakże przesada w szczególności z N może sprawić, że produkt staje sie niejadalny. Z drugiej strony, jak to mówią, każdy szanujący sie rolnik powienien wiedzieć, ze ludzie "kupują" wzrokiem.
podsumowując na jeden rzut musisz mieć ok. miliona w gotówce przy obecnych kosztach produkcjiTragon pisze:mat2811 jaką prognozujesz ceną zboża na najbliższe 20 lat? I na podstawie czego?