FORUM
Forterra 105 czy NH T5050
- Muchozolali
Baraki jest tak jak piszesz , tylko dziwi mnie fakt że nie jesteście wierni swemu idolowi marusze . Mnie w temacie systemu na mokro przekonywał do montowania jakichś starych zbiorników , byle jakich rur aby było tanio . System na mokro montowany jest przeważnie pod ziemią i nikt tego nie widzi i nim nie poszpanujesz . Maruszka na tak potężnej hodowli montuje używane mieszalniki a Wam klima na zimę jest potrzebna .
Chciałem Was podkręcić i udowodnić Waszemu idolowi że Wy jesteście tacy sami "rozrzutni " jak i ja . I jestem pewien że gdyby Lukas pytał się Was czy montować nowy system na mokro , czy z odzysku krzyczeli byście że NOWY .
Chciałem Was podkręcić i udowodnić Waszemu idolowi że Wy jesteście tacy sami "rozrzutni " jak i ja . I jestem pewien że gdyby Lukas pytał się Was czy montować nowy system na mokro , czy z odzysku krzyczeli byście że NOWY .
-
Arku , zależy jak na to spojrzysz . Serwisanci którzy przyjeżdżali do mojego JD mówili abym nie liczył na to że te nowe modele będą tak niezawodne jak te stare . W ubiegłym tygodniu byłem na szrocie i kierownik mówił że do starych ciężarówek nikt nie szuka silników , bo są trwalsze niż cała maszyna . Natomiast do nowych modeli co chwila ktoś czegoś szuka i narzeka że te stare to były maszyny nie do zakatowania . Sam kiedyś w Grójcu kupiłem na żarty starego dostawczego mercedesa kaczkę , bo fiata dukato z przebiegiem 50 tyś miałem popsutego . Fiacisko nic nie dżwiga i się psuje a kaczor po 4 t wozi i prawie nic się nie dzieje i jedyny Bóg wie ile ma kilometrów nakręcone .
-
-
Niby ja się męczyłem do tej pory z 3512 ale te 25ha szło obrobić i te 1000 belek na usługach się zdążyło zrobić:)
Jakby tak 2x3512 , jeden z agregatem 2.10m na drugim biegu szosowym śmiga jak ta lala , drugi z poznaniakiem 2.70m również na 2 biegu plus ja i braciszek i 10 ha można pyknąć przez dzień . 10 oziminy plus 10 jarego i 5 ziemniaka i te 25 ha dla tego zestawu nie stanowi problemu. Do orki zwykły 3 skibowy po 90cm x 2 i też całkiem ładny zagonek zajmują:)
Stare niby złe , class merkator z 79r kosa 3.60m , silnik mercedes i w tym roku ok 80-90 ha wykosił bez awarii która by go udupiłą na cały dzień . Można ? Można tylko trzeba dbać.
Jakby tak 2x3512 , jeden z agregatem 2.10m na drugim biegu szosowym śmiga jak ta lala , drugi z poznaniakiem 2.70m również na 2 biegu plus ja i braciszek i 10 ha można pyknąć przez dzień . 10 oziminy plus 10 jarego i 5 ziemniaka i te 25 ha dla tego zestawu nie stanowi problemu. Do orki zwykły 3 skibowy po 90cm x 2 i też całkiem ładny zagonek zajmują:)
Stare niby złe , class merkator z 79r kosa 3.60m , silnik mercedes i w tym roku ok 80-90 ha wykosił bez awarii która by go udupiłą na cały dzień . Można ? Można tylko trzeba dbać.
kolega pracuję u dealera ursus , zetor itp , jako ,że oferują serwis gwarancyjny i pogwarancyjny zajmuje się tam naprawa raczej to na douczeniu tam jest i ten to kolega posiada bardzo bogatą galerie zdjęć na naszej klasie z tej pracy . każde podpisane szczegółowo np zetor forterra wymiana sprzęgła po 300mtg , ursus jakiś tam wymiana skrzyni biegów po 458mtg itp.
- Muchozolali
Podałem taką propozycje, bo fortere z racji mocy i gabarytów można dać na główny, a z tego co piszesz to chcesz nią robić w polu wszystko oprócz orki a dla samej orki trzymac ursusa? szczególnie jesli nie masz duzo ziemi, upnąć go póki coś wart, forterrą wszystko obrobić w polu a pomocniczy do oprysku czy nawozu wystarczy jakiś mały traktoreklukas1982 pisze:Zamówiony jednak 115 kabina lux, szerokie opony, dodatkowy dolny zaczep, dodatkowe reflektory oraz kogut za 145 netto.
135 w nowym roku trochę podrożał a poza tym byłby równorzędnym taktorem do 1634 więc będzie jednak 115.
Oczekiwanie ok 3 tygodnie.
-
u nas 3 metrowy gruber ludzie ciągają czasami 80 KM ciągnikami, wiadomo jak jest sucho lub zbyt mokro to już lipa, ale jeśli jest wszystko ok. to daje rademaciek* pisze:z tym 3 metrowym podorywkowcem , roznie moze byc w zaleznosci od gleby i warunkow , jesli beda sprzyjajace pojdzie bez problemu , ale jak juz bedzie sucho . . . .
-
-
no ja mam grubera kosa na sprężynie 2,6 m i sobie lata, ale na cięższej ziemi to czuje te 2,6 reasumując nie odważłbym się na 3 mlukas1982 pisze:A z 3m talerzówką lub ścierniskowym na płytko radzi sobie bez problemu?turbogrocho49 pisze:lukas ja mam 115, mercedes to nie jest, ale djae rade, a z odpalaniem w zimie, to się nie zgodzę moja pali super
- Muchozolali