New Holland TD5030 82 KM

Damian25

New Holland TD5030 82 KM

Post autor: Damian25 »

Witam,
mam pytanie odnośnie ciągnika NH TD5030 82 KM, a dokładniej czy ten ciągnik poradzi sobie w pługu obrotowym IBIS L3+ (3 skiby) oraz w zestawie: siewnik Poznaniak 3,0/410 z agregatem ARES L/R 3 metry robocze.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Kolega ma TL82 i z takim zestawem miauczy.
Kazik

Post autor: Kazik »

Damian25, jeśli interesuje Cię ARES L/R to podejrzewam że masz lekkie ziemie, więc powinien dać radę zarówno w pługu, jak i agregacie. Tylko musisz dociążyć przód, bo ten NH jest lekki.

Pozdrawiam
beniu33

Post autor: beniu33 »

Ja do tej pory taki zestaw siewny targałem Pronarem 82KM,,dużych prędkoœci nie można rozwinšć , ale na słabych ziemiach dawał radę - dobrze jest dosišżony przód...około 650 kg.Teraz będę to robił Agrotronem 112KM więc nie będzie problemów
Damian25

U mnie jest ziemia klasy IV. Ciągnik jest z ładowaczem, ma obciążniki na tylnich kołach więc raczej będzie dociążony. Ale obawiam się czy podczas obracania nie będzie za bardzo szarpało. Słyszałem też opinie, że to jest za slaby ciągnik do tego pługa (podobno pług jest za ciężki) i stąd moje obawy. Bardzo chętnie wysłuchałbym opini osoby, która może posiada taki zestaw.

Pozdrawiam
navaho13

Post autor: navaho13 »

ja ciągam ibisa ls3 PLUS landini powerfarm 92km, też lekki ciągnik i nie ma problemu, na przodzie mam 9x36kg.
dani

Post autor: dani »

Damian pare lat temu posiadałem new holanda td95 i pracowałem własnie z takim pługiem ibis L 3+ i ciągałem doatkowo wał cambela ,ciągnik sobie radził bez problemu z podnoszeniem i nieczułem szarpania podczas obrotu umnie tez ziemie 3 ,4 klasa ,ale szcerze to pług ibis z odkładniami l to nie jest obry wybór ten pług nie orze tylko redli ,
arek

Post autor: arek »

Damian ile sobie cenią za ten traktorek
navaho13

dani pisze:Damian pare lat temu posiadałem new holanda td95 i pracowałem własnie z takim pługiem ibis L 3+ i ciągałem doatkowo wał cambela ,ciągnik sobie radził bez problemu z podnoszeniem i nieczułem szarpania podczas obrotu umnie tez ziemie 3 ,4 klasa ,ale szcerze to pług ibis z odkładniami l to nie jest obry wybór ten pług nie orze tylko redli ,
Słyszałem takie opinie, ale nie mogę się zgodzić. Pług trzeba dobrze ustawić i szybko orać min. 7-8km/h i pole równe i dobrze odwrócone.
baraki

Post autor: baraki »

Potwierdzam to co mówi Dani na temat ibisa, testowałem go u siebie zanim kupiłem używanego kvernelanda i niestety jakość orki a przede wszystkim energochłonność pozostawia w pługach UNII wiele do życzenie.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

małopowiedziane energo chłone
http://www.youtube.com/watch?v=1E6Me9_hngE

taka jest róznica
navaho13

Jeśli chodzi o energochłonność zgoda, są ciężkie do ciągania, ale jakość orki może być dobra tylko trzeba szybko orać
brzydal

Post autor: brzydal »

ja 3 lata orałem turem z uni grudziądz sprzedałem dziada na allegro kupiłem kvernelanda i dopiero moje zycie zmieniło sie na lepsze poczułem sie conajmiej jak bym żone wymienił na młodszą :wink: zuzycie paliwa na hektar przy taj samej głębokości orki spadło o 2-3 litry a z tym grudziądzem to jak mi sie jeszcze on przypomi to aż mnie sazlak trafia na sama myśl o nim
navaho13

Ciekawe co na to twoja żona?
baraki

Mój szwagier ma tura, jak mu się zdarło żelastwo to chciał go opchnąć ale że nie było klijenta to dokupił kompletne korpusy od kvernelanda zamontował na tym turze i jak twierdzi paliwa conajmiej 20% mniej
ale jakość orki może być dobra tylko trzeba szybko orać
Własnie sek w tym że tymi pługami z grudziądza nieda się szybko orać, przy większej szybkości ziemię wywala do góry tak że pierwsza skiba leci za 4, kvernelandem możesz jechać nawet 13km/h i skiba nie jest wyrzucana gdzieś za 4 tylko elegancko odkładana.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

No niestety sprzęty z Unii to szajs delikatnie mówiąc.
Znajomy jeździ w firmie crossem to w przeciągu 1 sezonu dwa razy rama popękała.
Czasem warto kupować rzadziej ale mądrze :lol:
Damian25

arek pisze:Damian ile sobie cenią za ten traktorek
Arek ciągnik w granicach 130 - 135 tys.
Jaki jest koszt nowej 3 obrotowej zagranicznej z kvernelanda lub jakaś inna zagraniczna?
Nic nie piszecie na temat agregatu - rozumien, że nie macie bardzo przykrych skojarzeń z tym sprzętem! :D
Michał100ha

Post autor: Michał100ha »

navaho13 pisze:Jeśli chodzi o energochłonność zgoda, są ciężkie do ciągania, ale jakość orki może być dobra tylko trzeba szybko orać
i bardzo ciąża na podnośnik bo pierwszy korpus jest zbyt daleko przez co cały pług się robi dłuższy
baraki

Damian25 pisze: Jaki jest koszt nowej 3 obrotowej zagranicznej z kvernelanda lub jakaś inna zagraniczna?
Chyba raczej obrotowej 4! Jak chciałeś ciągać 3 ibisa to 4 kverneland będzie miał podobną masę i opory :D
Kolega ciąga taką 4 kvernelanda na zabezpieczeniach ścinanych starym 70 kilku konnym internationalem z 76r i bez najmiejszego problemu daje radę.
MARTECH

Post autor: MARTECH »

Zastanawiam się jak długo wytrzyma sprzęgło przy ładowaczu czołowym - suche jest,a powinno być mokre
ODPOWIEDZ