FORUM
New Holland TD5030 82 KM
New Holland TD5030 82 KM
Witam,
mam pytanie odnośnie ciągnika NH TD5030 82 KM, a dokładniej czy ten ciągnik poradzi sobie w pługu obrotowym IBIS L3+ (3 skiby) oraz w zestawie: siewnik Poznaniak 3,0/410 z agregatem ARES L/R 3 metry robocze.
mam pytanie odnośnie ciągnika NH TD5030 82 KM, a dokładniej czy ten ciągnik poradzi sobie w pługu obrotowym IBIS L3+ (3 skiby) oraz w zestawie: siewnik Poznaniak 3,0/410 z agregatem ARES L/R 3 metry robocze.
U mnie jest ziemia klasy IV. Ciągnik jest z ładowaczem, ma obciążniki na tylnich kołach więc raczej będzie dociążony. Ale obawiam się czy podczas obracania nie będzie za bardzo szarpało. Słyszałem też opinie, że to jest za slaby ciągnik do tego pługa (podobno pług jest za ciężki) i stąd moje obawy. Bardzo chętnie wysłuchałbym opini osoby, która może posiada taki zestaw.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Damian pare lat temu posiadałem new holanda td95 i pracowałem własnie z takim pługiem ibis L 3+ i ciągałem doatkowo wał cambela ,ciągnik sobie radził bez problemu z podnoszeniem i nieczułem szarpania podczas obrotu umnie tez ziemie 3 ,4 klasa ,ale szcerze to pług ibis z odkładniami l to nie jest obry wybór ten pług nie orze tylko redli ,
-
Słyszałem takie opinie, ale nie mogę się zgodzić. Pług trzeba dobrze ustawić i szybko orać min. 7-8km/h i pole równe i dobrze odwrócone.dani pisze:Damian pare lat temu posiadałem new holanda td95 i pracowałem własnie z takim pługiem ibis L 3+ i ciągałem doatkowo wał cambela ,ciągnik sobie radził bez problemu z podnoszeniem i nieczułem szarpania podczas obrotu umnie tez ziemie 3 ,4 klasa ,ale szcerze to pług ibis z odkładniami l to nie jest obry wybór ten pług nie orze tylko redli ,
- Muchozolali
ja 3 lata orałem turem z uni grudziądz sprzedałem dziada na allegro kupiłem kvernelanda i dopiero moje zycie zmieniło sie na lepsze poczułem sie conajmiej jak bym żone wymienił na młodszą
zuzycie paliwa na hektar przy taj samej głębokości orki spadło o 2-3 litry a z tym grudziądzem to jak mi sie jeszcze on przypomi to aż mnie sazlak trafia na sama myśl o nim

Mój szwagier ma tura, jak mu się zdarło żelastwo to chciał go opchnąć ale że nie było klijenta to dokupił kompletne korpusy od kvernelanda zamontował na tym turze i jak twierdzi paliwa conajmiej 20% mniej
Własnie sek w tym że tymi pługami z grudziądza nieda się szybko orać, przy większej szybkości ziemię wywala do góry tak że pierwsza skiba leci za 4, kvernelandem możesz jechać nawet 13km/h i skiba nie jest wyrzucana gdzieś za 4 tylko elegancko odkładana.ale jakość orki może być dobra tylko trzeba szybko orać
-
Chyba raczej obrotowej 4! Jak chciałeś ciągać 3 ibisa to 4 kverneland będzie miał podobną masę i oporyDamian25 pisze: Jaki jest koszt nowej 3 obrotowej zagranicznej z kvernelanda lub jakaś inna zagraniczna?

Kolega ciąga taką 4 kvernelanda na zabezpieczeniach ścinanych starym 70 kilku konnym internationalem z 76r i bez najmiejszego problemu daje radę.