rozwarstwianie paszy w silosach

brzydal

rozwarstwianie paszy w silosach

Post autor: brzydal »

zasypuje silosy pięcio i 8 tonowe paszociągiem spiralnym i zauważyłem że pasza rozwarstwia sie podczas zasypywania szczególnie jak jest w tej paszy owies po wsypaniu jednej tony do silosa na koniec zostało ze 3- 4 worki prawie samej łuski i lekkiej mąki może macie jakiś patent co z tym zrobić może natłuszczanie by pomogło ? tylko pasza dla LP po natłuszczeniu mocno sie zawiesza
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Popracować nad zmianą strumienia wpadywania paszy do silosa
lekkie frakcje paszy mają to do siebie że są wypierane przez te cieższe na boki podczas zasypywania , a dodatkowo są opieszale podczas oprużniania ze względu na mniejszy cieżar
dobrze też na zmniejszenie ilości łusek z owsa robi wymiana elementów roboczych śrutownika
brzydal

śrutownik akurat ma cały środek nowy
Koks12

Post autor: Koks12 »

Miałem ten sam problem. Spirala podawała 1 T ok 40 min było duże rozwarstwienie mimo niskiego silosa

problem w 90 % rozwiązałem zakładajac żmijkę pionową. obecnie podaje mi 5,5 min 1 t niezależnie czy to "gładka" LK czy pełna owsa LP

Do tego mam zrobione korytka po których pasza zlatuje aż do dna, to także trochę daje

PS. natłuszczanie nic nie daje ( chyba że spróbować ok 15-20 l oleju żeby jakiś był efekt ) a taka dawka w LP jest nie do przyjęcia. Ja daje 4,5 kg oleju żeby tak nie kurzyło
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Kupujesz gruszke aby podskakiwala na spirali. Do tej gruszki musisz przyspawac min 3 druty jak najszerzej aby dotykaly boków silosa. Ruch spirali powoduje że te druty obsypują tą mąkę i mniej więcej równo spada z frakcją cięższą ale napewno się mniej zawiesza.
brzydal

lukas tą gruszkę mocuje sie do paszociągo który pobiera pasze z silosu ? mi sie wydaje że najbardziej sie rozwarstwia jak spada do silosa
baraki

Post autor: baraki »

Bin ma taki patent do napełniania silosów zbożowych, to dziła na zasdadzie tależa (jak w rozsiewaczu) który rożżuca zboże po całym zbiorniku, najlepiej bu było granulować :roll:
Widziłaem tez silosy które miąły w środku pionowy podajnik ślimakowy jak mieszarka, pewnie to słuzy własnie do zamieszania paszy w takich przypadkach gdy sie rozwarstwia.
brzydal

zastanawiam sie czy nie pomogło by zamontowanie spustu do którego przymocowana by była rura kończonca sie w połowie lub w 1/3 wysokości silosu,zasypało by to silos do połowy a od połowy nastepnym spustem do pełna pasza nie leciała by w silosie z 4 metrów na dół tylk z róry wylatywała by gdzies 1,5 - 2 m od dna jak myślicie zapobiegnie to rozwarstwieniu ? a moze ktoś juz konstruował cos podobnego ?
maciek*

Post autor: maciek* »

widzialem inne rozwiązanie nie wiem czy skuteczne, wlasciciel mowil ze skutecznie, mianowicie do wylotu zasypu poprowadzil rure pionowa w silosie prawie do samego dna wyciunajac w niej otwory co ok pol metra tak zeby pasza mogla sie z tej rury wysypywac z małej wysokości zapełnil sie jeden otwór pasza sie wysypywala juz nastepnym

brzydal To rozwiązanie analogiczne do tego opisywanego przez ciebie tylko chyba nieco udoskonalone, jak pasza bedzie spadac z duzej wysokośc to zawsze te bardziej lotne frakcję bedą sie oddzielac i lądowac w jednym miejscu , w silosie zawsze jest jakies zawirowanie powietrza
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Ja mam 5 tonowy silos , mam taki pomysł żeby się nie zawieszało a mianowicie , nie dopuszczam do sytuacji , że w silosie zostaje mniej niż tona ... trzymam taki stan po pierwszą szybkę i leci ok , jak jest duży nacisk z góry to się nie zawiesi , ale jak sie przegapi to niestety trzeba łapy wsadzic żeby to wyleciało.

Również na końcu spirali mam przyspawany taki pręt szturchający :lol:

Zależy jaka pasza , jęczmień pszenica , pszenżyto leci elegancko , owies mieszanka potrafi się przykleić , młotek gumowy i heja :lol:
ODPOWIEDZ