CENY TRZODY

arek

Post autor: arek »

na jutro 3,80 o 20 groszy mniej czyzby powrot do przeszlosci
Bobo

Post autor: Bobo »

w lubelskikm ju jest 3.40 zł żywiec.. :/ co zakłady miały kupic to kupiły na święta...
andrzejsz67

Post autor: andrzejsz67 »

mnie się również wydaje że zakłady już zrobiły zapasy na święta i teraz będą kombinować jak zbić cenę do poziomu ich "normalności" :twisted:
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Witam,

Kilka refleksji na temat tego, co się dzieje i co się może dziać w trzodzie chlewnej.

Jak podaje ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands) ceny (bez VAT) skupu świń wg wbc kl. E w Niemczech na następny tydzień 1,416 euro/kg (17-21 marca 2008)
http://tiny.pl/p9q5

Jak podaje Danish Meat Association ceny skupu świń wg wbc kl. S w Dani na dwa następne tygodnie wyniesie: Danish Crown 8,90 DKK/kg (ok. 1,20 euro/kg), a w TiCan 8,60 DKK/kg (ok.1,15 euro/kg). W ubiegłym tygodniu ubito w Danii 412 tys. tuczników (o 2,4 % więcej w porównaniu do tego samego tygodnia w 2007 r.).

Nadal w Danii i Holandii ubijanych jest dużo świń i dlatego cena półtusz w tych krajach jest najniższa w całej Europie (w Danii 117,97 euro/100 kg, w Holandii 131,05 euro/100 kg). Dania i Holandia zalewa Europę tanimi półtuszami, zwłaszcza ze swoich rezerw magazynowych.
Ponadto na rynku europejskim można kupić bardzo tanie półtusze i elementy mięsa wieprzowego spoza Unii Europejskiej. Dużo świń jest też we Francji i Belgii, a ceny 100-kilogramowych półtusz są tam niższe o 5-10 euro w porównaniu do cen w Polsce (140.14 euro/100 kg).

Świń w Europie zabraknie dopiero w maju, a na pewno w czerwcu. Świński dołek może trwać do października, a może nawet dłużej.

Od 2003 r. ceny skupu świń w Polsce wyraźnie rosły co roku dopiero od czerwca. Może w tym roku zaczną rosnąć od maja, ale wcześniej chyba nie należy oczekiwać wyraźnego wzrostu cen skupu.

Coraz więcej zakładów mięsnych w Polsce może mieć problemy z płynnością finansową. Powoli, ale rosną ceny skupu świń, ceny półtusz wyraźnie spadły od początku roku o 14 %, a handel nie ma potrzeby podwyższania cen detalicznych, bo można bardzo tanio kupić mięso nie tylko w Europie, ale także na świecie. Zakłady mięsne mają tym samym coraz niższy dochód!
Może się okazać, że już wkrótce zbankrutują nie tylko ZM Brodnica czy Euroubojnia; patrz: TVP-Agrobiznes 13 marca 2008 r. http://tiny.pl/47jm

Tabele i wykresy pod linkiem http://tiny.pl/p9q5
andre

Post autor: andre »

Sory ACONAR ale myslmy juz dawno zapomnieli co to znaczy dochod a mimo wszystko i tak mimo takiego kryzysu powodujacego upadek wielu gospodarstw nikt nie zauwaza tego problemu. Co jak co to zalady miesne na naszych plecach sie dorabialy i modernizowaly sie a mimo wszystko teraz zaczynaja plakac ze musieli inwestowac i dlatego teraz nie wytrzymuja? A co my zwykli producenci trzody mamy powiedziec?
brzydal

Post autor: brzydal »

my sponsorujemy już tyle czasu zakłady miesne :evil: i teraz prubują nam kit wcisnąć że bankrutują przez nasze świnie to może za darmo mamy je oddać bo zakłady zbankrutują :?: nami jakos się nikt nie przejmuje ale wychodzi na to że to nie producenci są pokrzywdzeni tylko zmy
Bobo

he zakłady bankrutuja bo z dani sie nasciagalo swinek po ponad 5 zł... a teraz i w polsce tez juz nie ma po 2.80... Sami sobie ufundowali bankructwo...
brzydal

jak dalej będą tak nas traktować to zamkną w końcu te swoje zakłady może nie z powodu bankructwa ale bardziej z braku surowca bo kto będzie produkował tuczniki za 300 zł przy cenie zboża ponad 800 zł :?: wszyscy dobrze wiemy że w dłuższej perspektywie to nie możliwe
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Witam,

Ja napisałem o groźbie bankructwa ZM w trosce o tych rolników, którzy nieopatrznie sprzedadzą swoje tuczniki bankrutowi i potem nie będą mogli odzyskać swoich pieniędzy.
Z życia wiadomo, że nie zawsze dobra i wysoka cena skupu musi oznaczać gwarancję zapłaty.

Jeśli pojawiają się oficjalnie w TVP Agrobiznes takie informacje o przeinwestowaniu ZM (kredyty!), to bezwzględnie należy wzmóc czujność.

I tylko tyle...
TJ

Post autor: TJ »

na moim terenie pośrednicy delikatnie w dół 3.30-3.40+VAT Świnek na razie wystarczająca ilość!
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

Co do bankructwa ZM to ACONOR ma racje najgorzej wychodzą na tym rolnicy co odstawili tam żywiec. Po za tym innym też łatwiej nie będzie gdyż konsolidacja ,tworzenie molochów typu PKM Duda nie wychodzi na dobre rolnikom. Sam mogłem się przekonać na własnym terenie po upadku ZM Krotoszyn prawie wszystkich dostawców przeją Duda i teraz dyktuje ceny innym odbiorcą.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Uwaga na SALUS!!!

Firma ma problemy z płynnością finansową i skubie jak tylko może na wybiciu oraz mięsności. Ostatnio u znajomych rolników wybicie wyszło 77kg/100kg. Śmiech na sali
magda cwiklinska

Post autor: magda cwiklinska »

kujaw3sko pomorskie noi mamy 3,20
Bobo

lubelskie 3.20 Powrót do rzeczywistosci.. ;/
magda cwiklinska

Post autor: magda cwiklinska »

to co sie,dzieje,na rynku trzodu :?:
Marcin szadkowski

Post autor: Marcin szadkowski »

A jakie mamy ceny prosiat czy ktos cos wie jakie sa ceny w pomorskim na ten miesiac

:?:
Karol

Post autor: Karol »

rejon Leszna 3,40 + Vat pośrednik dziś tyle płaćił
Awatar użytkownika
HEKTOR

Post autor: HEKTOR »

Ja sprzedałem dzisiaj po 3.30.Cena w ciągu tygodnia spadła o 30gr :cry:
Awatar użytkownika
mirkoski

Post autor: mirkoski »

dzis poszły po 4,6 za E oczywiście WBC + VAT.
Awatar użytkownika
mirkoski

No to Jurek powinieneś teraz od nas kupić nasze nadwyżki.
Jeszcze pare postów temu cieszyłeś wszystkich dobrą ceną więc zapraszam cie do mnie, jak tobie to oddam tak po znajomości po jakies 4zł+vat, kasa do rączki (nie chce dużo bo tylko troszke ponad koszty)
Z tego co piszesz poniżej to stac Ciebie na 4 zł
http://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN ... thor=JUREK
Awatar użytkownika
HEKTOR

Post autor: HEKTOR »

Ta huśtawka powoli mnie wkurza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Może ktoś was wie gdzie można dobrze sprzedać świnki w rejonie Brodnicy?Ze świń nic nie zostaje tylko nawóz na pole.Chyba niedługo mnie zjedzą :D
andre

jutro jada do agro-handlu w Mosciszkach 4,5E WBC
domin 22

Post autor: domin 22 »

Dziasiaj 3,75 + vat za żywą , maciory po 2 zł+ vat. Pozdrawiam
andre

Do LUKASA1982 cos chyba naprawde jest na rzeczy bo do tej pory wybicie mialem w granicach 82-83% i miesnosc58-59% a ostatnim czasem odpowiednio 79% i 54% juz nie wspomne ze po ostatnie pieniadze 3 dni pod rzad siedzialem na telefonie. teraz czekam juz 2 tygodnie za odbiorem swin i juz dluzej nie mam zamiaru dlatego jutrto jada nie do Salusa a w inne miejsce
Rob

Post autor: Rob »

WITAM PANOWIE!Wielkopolskie dzisiaj jeszcze za zywom 3,50 a wbc klasa E 4,73, ale od jutra za zywom 3,30 normalnie super!a nasz wlasciciel dwa nuwki mesie sobie kupil a ja musze dokladac do wochania gnoju!
arti

Post autor: arti »

coś nie za wesoło mi na te świeta bo zostane z towarem mój odbiorca mówi że za dużo nakupił mam dzwonić po świętach ceny spadły o 30 gr. na żywcu
maciek*

Post autor: maciek* »

oj arti to 10 dni bedziesz musial przetrzytmac nie wesolo naprawde /1!!!!! a za chwile zaklady miesne beda rozsyłac kartki ze wesolych swiat !
jaqbn

Post autor: jaqbn »

Tydzień po świętach zdrożeją - bo świń już naprawdę będzie mało. Za dużo wierzymy w to co wypisują w internecie i mówią w mediach - to nas gubi. Zauważcie , że w niemczech za maciory płacą już 0,96 euro
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

jaqbn pisze:Tydzień po świętach zdrożeją - bo świń już naprawdę będzie mało. Za dużo wierzymy w to co wypisują w internecie i mówią w mediach - to nas gubi. Zauważcie , że w niemczech za maciory płacą już 0,96 euro
Nie wierzcie w taki bzdury świnie są i będą tylko może trochę mniej. Co do zguby to szybciej doprowadzą do niej niepoprawni optymiści prognozujący ceny z księżyca nie mające nic wspólnego z polskimi realiami. Jak zdrożeją to będę się cieszył,ale co będzie jak stanieją, optymiści pokryją straty.
krims

Post autor: krims »

jaqbn - zauważ, że w Polsce cena świń spada. Są przesuwane odbiory
brzydal

ale jak racjonalnie to wytłumaczyć że a krajach europy zachodniej świnie cały czas drożeją a unas tanieją :?: :?:
Awatar użytkownika
JUREK

Post autor: JUREK »

JAK PŁACIŁEM 4 ZŁ TO CHCIELISCIE 4.50 WIEC MACIE DZIS 3.20
COZ MIAŁEM WAS CIAGNAC ZA REKE ABYSCIE SPRZEDAWALI ?
I NADAL TWIERDZE ZE WIELU Z WAS NIE MA RACJI I DŁUGO NIE BEDZIE MIAŁO RACJI .
BARDZO DUZO LUDZI SKORZYSTAŁO Z MOJEJ ZASŁUGI I MA DZIS JUZ PIENIADZE NA KONCIE I SA MI WDZIECZNI I SWIETA BEDĄ MIEC WESOŁE
ŻYCZĘ WAM POWODZENIA I ZDROWYCH WESOŁYCH SWIĄT WIELKIEJ NOCY
rychu

Post autor: rychu »

a co sie dziwisz że ludzie chcieli więcej? Od początku listopada do świń się dokłada to z czegoś trzeba pokryć te straty. Wogóle to najlepiej rozdać je za darmo i jeszcze podziękować że ktoś to kupił. To jest brak poszanowania dla ludzkiej pracy. Taka bezmyślność to chyba tylko u nas panuje.
rychu

jurek napisał wcześniej:
Wysłany: Wto Mar 11, 2008 5:55 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

SPRZEDAJCIE WSZYSTKO TAK BO PO SWIETACH BEDA BEDA PO 2 ZŁ !!!
KIEDY ROLNIK NAUCZY SIE MYSLEC ?
CHYBA NIGDY ?
SWINIE DROZEJĄ W CAŁEJ UNII WIEC JESZCZE RAZ POWTARZAM BEZ PANIKI.
ALE NIKOGO NIE ZATRZYMAM ZE SPRZEDAZA MA TAKA OCHOTE NIECH SPRZEDAJE .
JA UWAZAM ZE KONIEC TANICH TUCZNIOW ZAPYTAC W ZAKLADACH PASZOWYCH JAK SPADA SPRZEDAZ PASZ GOTOWYCH

Post autor: porażka »

pytanie do Jurka : Czy kończyłeś jakiś kurs na DEBILA , czy to może obciążenie genetyczne? A przy okazji pozdrów Waldka bo wiem na pewno że jesteście tą samą osobą!Wskazówka dla optymistów świnie drogie jeszcze długo nie będą dzisiaj u mnie 3.40 świń max nawet chcieli skup odwołać więc myślę że po świętach żadnych żwyżek cenowych NIE BęDZIE !!!!
Zbyszek.

Bez litości

Post autor: Zbyszek. »

Dzisiaj producent tucznika nie ma żadnych szans na kreowanie ceny. Jest po prostu feudalym dostawcą mięcha do wyrobów mięsopodobnych. Nie miejmy złudzeń że grupy producentckie załatwią sprwę. Umowy kontraktacyjne w jednym kierunku pozwalają dokładnie określić ilość świń z miesięcznym wyprzedzeniem ,są wręcz kontyngentem dostaw na określony dzień z podaną ilością sztuk bez podania ceny[obowązuje cena dnia]. Nawet jeśli ZM kupią drożej za granicą to i tak potrafią zbić cenę u chłopa mając tak dokładne dane.A blokada Aujeszki nie pozwala zrobić żadnych ruchów w kwesti zmiany ilości sztuk na rynku. Pozdrawiam.
grysza03

Post autor: grysza03 »

10 MARCA JUREK NAPISAŁ
JUREK pisze:WITAM
NIE UCIEKAC ZE SWINIMI BO TUCZNIKOW NIE JEST DUZO
PO SWIETACH MOGA BYC DROZSZE NIZ SA TERAZ .
WCHODZIMY W SWINSKI DOŁEK
TAKIE JEST MOJE ZDANIE A JAK MACIE OCHOTE TO SPRZEDAJCIE TYLKO ZEBY NIKT NIE ZALOWAŁ
SPRZEDAWAC TYLKO CIEZKIE SWINIE BEZ PANIKI

10 marca to bylo samo najlepsza cena a Ty radziles zeby nie sprzedawac bo bedzie drozej a teraaz jest odwrotnei to wiena rolników ktorzy nie chcieli ci sprzedac bo zaczeli przetrzymywac tak???????

TRZEBA UMIEC SIE PRZYZNAC DO BŁEDU LUB JASNO POWIEDZIEC ZE MA SIE NA CELU NAMIESZANIE W GLOWACH LUDZIOM
Gość

Post autor: Gość »

PANOWIE! KLOTNIA NIC NAM NIE POMOZE ZNACIE TAKIE POWIEDZENIE? " WSZYSTKICH SLUCHAJ A SWÓJ ROZUM MIEJ " I TEGO NALEZY SIE TRZYMAC
JA TUCZNIKA SPRZEDALEM W CZWARTEK I WZIELEM MOZLIWIE NAJWYZSZĄ CENE OBECNIE CENA LECI W DOL A CZESC ZAKLADÓW NA PODLASIU JUZ JEST ZAPCHANA I JAK TAK DALEJ POJDZIE TO NIEKTORZY ZOSTANA Z TUCZNIKIEM NA SWIETA TYLKO ZE PO SWIETACH COS MI PACHNIE PROMOCJĄ CENOWĄ

POZDRAWIAM
Bobo

teraz kazdy przed swietami wypycha co sie da..kasy troche potrzeba a przecez w kwietniu swieta u ruskich i za miesiac wekeend majowy wiec zakłady beda troche potrzebowały a wiele teraz tego tez nie maja... najgorzej bedzie od maja do pazzdzernika... chyba ze zaraz dania nam prezent zrobi i sprzedam nam miesko...:/
jaqbn

Post autor: jaqbn »

Sądzę , że Zbyszek. ma w 100% rację !!!!
rychu

świń jest napewno dużo mniej niż rok temu. zauwżcie że w zeszłym roku przed wielkanocą ani przed bożym narodzeniem nikt ceny nie podnosił a teraz nawet na moment ale coś drgnęło, może jeszcze nie teraz ale zbliża się naprawde wielki świński dołek, który będzie różnił się tym od poprzednich że ci co teraz odpadną do produkcji już nie wrócą, bo teraz są większe możliwości znalezienia pracy niż np. 5 lat temu.
corvina

Post autor: corvina »

Ilu z was sprzedało coś Jurkowi że teraz wszyscy mają do chłopa pretensje? Jurek to chandlarzyna -to fakt, ale cena którą oferował w tamtym tygodniu moim zdaniem była rewelacyjna jak na pośrednika. Tyle wytargałem bezpośrednio od zakładu przy odstawie 100 sztuk. Myślę że ci co trzymali mogą mieć pretensje sami do siebie. Pozatym przestańcie się łudzić że w najbliższym czasie będzie normalnie. Koszty produkcji przez ostatnie dwa lata wzrosły o 100 -150% tucznik powinien zatem również podrożeć o 100%. Coś w tym wszystkim się nie zgadza. I tylko nie zaczynajcie z ekonomicznymi wywodami o mocnej złotówce, embargu, popycie itp bo to co się dzieje z ekonomią nie ma nic wspólnego.
rychu

ja nie mam pretensji tylko niech nie gada że rolnicy nie myślą
Awatar użytkownika
a1980

Post autor: a1980 »

k urwa jaja jak h uj
TJ

Post autor: TJ »

Trzy lata temu chodowcy bydła mlecznego przerabiali to co my teraz z świnkami! Pamiętam że wyzbywali się krów mlecznych na potęgę,szczególnie Ci mniejsi a dziś zostało ich niewielu i do końca roku mieli przyzwoicie płacone za mleko. Moze ze świnkami będzie tak samo? Ja jestem małym chodowcą i nie utrzymuje się tylko z chodowli ale już się zastanawiam czy nie skończyć z chodowlą.Tych malutkich już nie ma a Ci co mają powyżej 30 matek zostało ich tylko 2!!!!!!!!!!!!!!! Więc kiedyś musi braknąć tuczników,tylko kiedy? DOMIN 22 gdzie tak dużo płacą w śląskim?
grysza03

Post autor: grysza03 »

4 zł przy 100szt w tamtym tygodniu to zadna rwewelacja,(oczywiscie mowa o miesnych) 5,2 za spokojnie mozna bylo wzias za E

a cena spadla bo sie zrobilo chwilowo wiecej świń

Jurek pisal ze ludzie sprzedaja swinie co tylko złapia wage i ze to jego zdanie jest chore!!!!

I powiedz kto mial teraz racje Ty czy Ci co sprzedali w wadze 90kg????????????????????
Bobo

Zakładom tez w pewnym sensie chodzi o wyeliminowanie tych drobnych chodowców z wolnego rynku,beda mieli umowy, lepszy towarek bo wiadomu ze Ci mali nie maja az takiego ja Ci wieksi...nie ma sie co oszukiwac.. Umowy beda mieli beda wiedzili na co ich stac a i ceny wtedy dal nas wiekszy prducento beda wieksze(może)
Awatar użytkownika
jelonek

Post autor: jelonek »

Bobo pisze:Zakładom tez w pewnym sensie chodzi o wyeliminowanie tych drobnych chodowców z wolnego rynku,beda mieli umowy, lepszy towarek bo wiadomu ze Ci mali nie maja az takiego ja Ci wieksi...nie ma sie co oszukiwac.. Umowy beda mieli beda wiedzili na co ich stac a i ceny wtedy dal nas wiekszy prducento beda wieksze(może)
Wtedy moze małe rzeznie nie beda miały na kim żerowac i tez beda zmuszone placic normalne pieniadze -
Bobo

albo te małe rzeźne tez upadna bo w moim rejonie to one głownie sie utrzymuja z tych "małych chodowcó" placac im tylko podstawe bez zadnych premi itp.
Awatar użytkownika
mirkoski

nienormalny nasz kochany kraj, nienormalne ceny,aczkolwiek też jesteśmy w "KOCHANEJ" unii a wzieli chyba nas po to zeby żerowac na Polakach i wyzyskiwać nas. Oni wojnę przegrali ale teraz biorą nas legalnie i wydaje mi sie że chcą z nas zrobić swoich niewolników, juz teraz polacy pracują w krajach zachodniej unii za stawkę duzo niższa niz mieszkańcy tych krajów.
???????
Sytuacja w EU odnośnie żywca http://www.landbrugsavisen.dk/Noteringe ... ringerSvin
ODPOWIEDZ