Uprawa zboz

sim601

Post autor: sim601 »

Te nowe poznaniaki to się nadają, prosto z fabryki na złom wiem bo mam. A te z famarolu dużo lepsze, miałem. Sieją bardzo dokładnie czego o poznaniaku powiedziec nie można
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

sim601 pisze:Te nowe poznaniaki to się nadają, prosto z fabryki na złom wiem bo mam. A te z famarolu dużo lepsze, miałem. Sieją bardzo dokładnie czego o poznaniaku powiedziec nie można
akurat jestem w tym momencie na tym forum i czytam Twój krzyk rozpaczy , ale ja mam starego poznaniaka i nic negatywnego o Maszynie nie mogę powiedzieć.
pozdr.
idę siać pszenicę...
byle do wiosny!!
read

Post autor: read »

trzeba denka obniżyć o ząbek niż zalecają i będzie ok- miałem tego z niebieskiego z wąską skrzynią znajomy z ta szerszą i tak mi podpowiedział
ale ale nie nadaje się ten siewnik do szybkich siewów (z tą przekładnią bezstopniową)
chyba przed obniżeniem denek potrafił mnie oszukać że zostało 700kg z 5000t do wysiania ziarna na sprzedaż ależ też byłem wnerwiony ale dawno to było więc pisze
dlatego na dziś mam 20 letnią amazonię rpd
read

co powiecie na pszenice fidelius, jantarka, Bohema, arkadia?
kaciocha

Post autor: kaciocha »

Panowie jak siewnik to tylko Amazone, ma dwie oddzielne tabele wysiewu dla zboza zaprawionego i niezaprawianego, a dokładny że mozna nim powierzchnię mierzyć polecam.
read

miałem Hassie dk 300 to dopiero dokładna jest co do kg można by rzec (tylko zboże musi być czyste ma poprostu drobniejsze kółeczka )
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Jakie plony kuku w terenie ????
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

A ja posiałem dziś pszenicę po qq na ziarno be użycia pługa :-)
Nie ukrywam że niezbędne były redlice talerzowe ale udało się.
Jestem ciekaw wschodów.
kaluś

Post autor: kaluś »

u nas zaczeli co mają swoje suszarnie. plon 19 ton mokrej ale 40%
marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

U nas w okolicy część kukurydzy, szczególnie tej o FAO 220-230 już wymłócone.Plon ok 12-13 ton przy wilgotności 25-30%.Całkiem nieźle.Ja na razie się nie spieszę, szczególnie iż na najbliższe 2 tygodnie zapowiadają raczej słońce i zupełnie bezdeszczowo.Dobrze, że nie czekałem z siewem i już w zeszły piątek i sobotę zasiałem pszenżyto i pszenicę, po czym popadało, niewiele, ale zawsze coś.Od tamtego czasu ani kropelki, a co najgorsze, nie zanosi się aby miało padać.Zobaczymy jakie będą wschody.
A co do siewu po kukurydzy na ziarno, bez orki.Jeśli popada, to powinno być dobrze, ale jeśli nie to lipa.Wiem bo siałem tak jeden rok AD303 i zaprzestałem takiego sposobu siewu.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

U mnie pług dopadła boszka a innego nie mam zamiaru kupować.
W doświadzeniu z ubiegłej jesieni bardzo suchej zresztą siewy bozorkowe poradziły sobie lepiej i szybciej ze wschodami niż po orce. Ale rok roku nierówny. Zobaczymy. Postaram się wkleić fotkę podczas wschodów.
1963

Post autor: 1963 »

tez jade oziminy bezorkowo
Gerda

Post autor: Gerda »

jakim siewnikiem czy zestawem siejecie ??
1963

Post autor: 1963 »

agregat i siewnik talerzowy ale wczesniej robilem to talerzowka i zwykla stara amazonka mam kawalki sredniej ziemi gdzie przy monokulturze zbozowej osiem lat bezorkowo jade dodam ze pierwsze wschody mimo suszy super
wetman

Post autor: wetman »

A jak głęboko robicie tą talerzówką i jak dokładnie? Nie zapycha się wam siewnik?
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

Ja 3 rok bez pługa, na talerzówkę wrzucam siewnik za talerzówką wał ugniatający glebę, talerzówka uprawia na 15-18 cm czyli jak orka, sieje się bez większych problemów czasem się zapcha jak jest perz ale jak się go wytępi to bajka. Jare też robię w ten sposób. W sumie robię 3 zabiegi najpierw uprawa pożniwna tą samą talerzówką potem jak wszystko powschodzi to płytko agregat uprawowy i wszystko co rosło usycha i potem siew. Plony nie spadły w tym roku ledwo upchnąłem zboże w magazynach. Pługa już w życiu nie kupię, a zużycie paliwa około 10 l/ha na uprawę o głębokości orki, uprawienie gleby i siew i wszystko za jednym zamachem.
Don

Post autor: Don »

Obornik też tylko talerzówką przykrywacie? Z jakim efektem?
Raz zasiałem bezorkowo i zamiast jęczmienia wyszła mi mieszanka z pszenzytem które było przedplonem
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

Obornik też talerzówką i wychodzi to całkiem nieźle. A żeby nie mieć mieszanki to jak po uprawie pożniwnej wzejdzie zboże i chwasty to niszczę to agregatem uprawowym zanim zacznie sie krzewić i jak po tym coś ewentualnie wyrośnie to przy siewie się zniszczy.
Gerda

wczoraj posialem pszenice wyszlo 230 kg na ha odmiana bamberka nie wiem jaka miala mase tysiaca ziaren bo sie w takie cos nie bawie za malo pola mam. mam pytanie odnosnie dawek nawozowych. ile sypiecie fosforu i potasu. ja dalem 250kg polifoski 8 i 50 kg soli.
staś1961

Post autor: staś1961 »

Gerda-określ jaki płodozmian jaka kl ziemi , czy stosujesz nawożenie organiczne czy samo mineralne ??
Gerda

ziemia 3a, b i 4.
2,5 ha po grochy
teszta po jeczmieniu jarym(tutaj byl obornik ok 15 t na ha)
chcialem sie dowiedziec jakie wy stosujecie nawozenie i mniej wiecej jakiego plonu sie spodziewacie.
u mnie pszenica sypala w granicach 5.5-6.2 zaleznie og pola
read

spodziewam się 6-7 t zależnie czy susza czy deszcz
nawóz to 135 kg korn kali fosforu mam w glebie dostatek
2 raz wapnowane kredą

czy ubezpieczacie uprawy i jakie stawki obowiązują?
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

takie jak w tamtym roku tylko ze nie chca ubezpieczac
wetman

Wracając do uprawy, jak wam sie sprawdzają i czy w ogóle używacie pługów podorywkowych?
arek

Post autor: arek »

mam propozycje ubezpieczenia rzepaku w concordi 210 zeta za ha na 6 tys
F1

Post autor: F1 »

Tak tyle że w razie wymarznięci dostaniesz max 15% 8) moim zdaniem nie warto :roll:
stan1069@o2.pl

A po co się ubezpieczać ?????? jak mróz np . taki plonotworczy[po przesiewach 8 ton ] i winduje ceny płodów rolnych pszenica 1000 :lol:
gradobicie występuje pasami i punktowo , być może ominie :roll:
susze też ceny podnoszą więc nie są takie złe , pod warunkiem że nas ominą :lol:
to co ma iść na ubezpieczenie to do skarpetki :lol: jak klęska dopadnie to skarpeta w ruch :roll:
większą część tych skladek nieuczciwi i tak zapier... albo wyłudzą a śmiertelnik nawet nie dostanie tego co dał , bo mu wymyślają inne powody klęsk [ takie na ktore nie był ubezpieczony :roll: ]
arek

STAN mylisz się w tym roku miałem ubezpieczony rzepak i bez problemy wypłacili nawet z odsetkami bo nie wyrobili się w miesięcznym terminie
maciek*

Post autor: maciek* »

potwierdzam sam z pzu otrzymałem bardzo pokażna sumę!!!!!

ale zatwardziały stan tego nie zrozumie - bo wkońcu wszyscy są złodziejami
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Wiadomo ze składek trzeba utrzymać całą tą biurokracje i jeszcze zapewnić im godziwe zyski. Ale jak kogoś dopadnie klęska i to do tego dwa razy z rzędu to doceni ubezpieczanie się. A składki nie są aż tak wysokie więc moim zdaniem warto choć część upraw ubezpieczyć. Szczególnie jeśli chodzi o tak ryzykowną uprawę jak rzepak.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Witam
Co do ubezpieczenia.
Jęczmień ozimy przy założeniu 5t/ha i cenie 800/t, składka wyszła 104zł/ha pozostałe zboża (bez pszenicy) przy prognozie 4t/ha i cenie 800zł/tona -składka 54zł/ha, pszenica -6t/ha i też po 800zł/tona - 60zł/ha (przezimowanie, powódź,gradobicie) PZU.
pozdrawiam
read

moja propozycja deszcz nawalny zamiast powodzi, i ogień jak już gradobicie jest, a przymrozki wiosenne ostatnio pozbawiły kraj słomy.
cały ambaras jest taki ze zasiałem odmianę której tylko 16% wypadło w tym roku wg CBORU a odmiana którą miałem pszeniczka te nędzne 4-5t bez przesiewania.
Więc jakby się nieszczęście zdarzyło likwidator może powiedzieć że nie wymarzło? choć sam uważa że nawet jak roślina przetrwa, strata jest - tylko wegetuje.
arek

male mam doświadczenie z likwidatorami szkód bo tylko 4 razy mi szacowali szkodę i powiem wam zero problemy pierwsze pytanko to czy plantacje zaoruje jak zaoruje to nawet nie ogląda tylko pisze kwity
F1

MekkaB pisze:Witam
Co do ubezpieczenia.
Jęczmień ozimy przy założeniu 5t/ha i cenie 800/t, składka wyszła 104zł/ha pozostałe zboża (bez pszenicy) przy prognozie 4t/ha i cenie 800zł/tona -składka 54zł/ha, pszenica -6t/ha i też po 800zł/tona - 60zł/ha (przezimowanie, powódź,gradobicie) PZU.
pozdrawiam
Tak tyle że przy sumie ubezpieczenia 4000 w przypadku wymarznięcia dostaniesz 600 zł a uprawę następczą musisz ubezpieczyć drugi raz :lol:
arek

ja mialem opcje ze w przypadku zaorania plantacji po wymarznieciu wyplacili 50% kwoty ubezpieczenia
Awatar użytkownika
MekkaB

F1 pisze:
MekkaB pisze:Witam
Co do ubezpieczenia.
pozdrawiam
Tak tyle że przy sumie ubezpieczenia 4000 w przypadku wymarznięcia dostaniesz 600 zł a uprawę następczą musisz ubezpieczyć drugi raz :lol:
Nie kolego 25% od wartości ubezpieczenia pomniejszone o mój wkład własny tj.10% czyli suma ubezpieczenia 4000 tys, odszkodowanie 25% tj. 1000 zł - 10% wkładu własnego=900 zł
F1

To chyba nie ubezpieczałeś w tym roku chyba że mówisz o ubezpieczeniu bez dopłaty to masz rację ale to już za inne pieniądze :roll:
mietko75

Post autor: mietko75 »

wetman

Wracając do uprawy, jak wam sie sprawdzają i czy w ogóle używacie pługów podorywkowych?
mietko75

Post autor: mietko75 »

Większość z nas stosuje pługi podorywkowe w postaci grubera .
maciek*

nie ma nic gorszego jak robienie podorywki pługiem
stan1069@o2.pl

maciek* pisze:potwierdzam sam z pzu otrzymałem bardzo pokażna sumę!!!!!

ale zatwardziały stan tego nie zrozumie - bo wkońcu wszyscy są złodziejami
Wysokość składki za ubezpieczenie jest zależna od wartości ubezpieczonego plonu , rodzaju klęski i z tego co wiem okresu w ktorym dana klęska wystąpiła
w różnych rejonach Polski inaczej jest liczona , każda firma inaczej też to liczy
np.w rejonach w ktorych powódż nie jest w stanie wystąpić skladka jest niska
w rejonach ktore są narażone na susze składka od klęski suszy jest wysoka
sam się kiedyś ubezpieczyłem od deszczu nawalnego skladke wzieli , a na pytanie co to jest deszcz nawalny gościu nie był mi w stanie odpowiedzieć podobno jak spadnie jakaś tam ilość deszczu mierzona na stacji pomiaru problem w tym gdzie jest ta stacja pomiaru , a gdzie leje :lol:
jężeli chodzi o stratę całkowitą to zależy kiedy wystąpi np.przed samym zbiorem jest pomniejszona o koszt zbioru , suszenia i pewnie transportu :lol:
a jeżeli wystąpi strata częściowa to w niektórych firmach jest szacowana podczas zbioru i może się okazać że wystąpiła strata 30 % a zebrane więcej niż było ubezpieczone :wink:
jężeli chodzi o wymarznięcia i to takie jak w tym roku to nie ma o czym dyskutować
gorzej jak mróz uszkodzi a efektyjego działania wystąpią pużniej
poczytajcie dobrze polise ,bo ja raz ubezpieczyłem i przeczytałem i nie ubezpieczam :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
MekkaB

F1 pisze:To chyba nie ubezpieczałeś w tym roku chyba że mówisz o ubezpieczeniu bez dopłaty to masz rację ale to już za inne pieniądze :roll:
Witam
Ubezpieczyłem w zeszłym tygodniu :-) właśnie w dotowanym ;-)
pozdrawim
Gerda

ja od 2 lat jezdze mandamoskim agregatem i do podorywki raczej nie wroce
wetman

A jaka jest różnica między podorywką a ścierniskowcem? Znajomy mnie przekonywał właśnie o wyższości podorywki nad agregatem: lepsze przykrycie rżyska, łatwiejsze sianie poplonów, mniej chwastów wieloletnich (perz). Minus to rzeczywiście większe zużycie paliwa, ale mówił, że tylko około 20-30%. Czy to prawda?
read

tak na podorywce ciągnik ma poślizg robiąc orkę głęboką
ponadto w suche lato podorywka za bardzo wysusza glebę
i po 3 na większym areale wychodzi przy ścierniskowcu 5l na ha i też mam przykryte -

u nas wchodzą w fazę bez uprawową czyli na jedna skibę
Bobo

Post autor: Bobo »

Scierniskowym odrazu poplony siejesz i mniej przejazdów jak tak. perz można raz na parę lat randapem prysnąć i po perzu.
EppS

Post autor: EppS »

Panowie czyn w tym roku odchwaszczacie oziminy.
Awatar użytkownika
MekkaB

EppS pisze:Panowie czyn w tym roku odchwaszczacie oziminy.
Witam
Na mocniejszą glebę dałem Legato+Glean. Słabsze pola poczekają do wiosny. Samym Glean' em nie pryskam, miotła rośnie po nim w najlepsze.
pozdrawiam
maciek*

panowie najwiekszym minusem podorywki jest to ze tworzy sie tzw. poduszka z resztek wszystko jest w jednej warstwie , sciernisko nie ma byc przykryte tylko wymieszane
ODPOWIEDZ