FORUM
CENY TRZODY
-
-
-
teraz będzie mowa o tym że drogo http://www.ewgt.com.pl/ ale zakłady płaco ile trzeba5,73zł netto podstawowa za 52%mięsności .Jak myślicie będa musieli teraz tyle płacić? 

Do Krzysztof_spec.
A jakie ty kolego masz koszty że drwisz z kogoś jak mówi że 4.6 to mało?
Dzisiaj prosiak (dobry, polski, zdrowy) kosztuje 180 zł za 20 kg. Trzeba go sobie przywiezć z fermy za kolejne 10 zł sztuka.
180 zł prosiak
10 zł transport
280 kg paszy X 1000 zł/t =280 zł
woda,prąd,słoma,ludzie,amortyzacja budynków, upadki = min 50zł
Łącznie koszty -520 zł
tucznik 120kg X 4.6m=552zł
32 złote na tuczniku to chyba kiepski interes no chyba że znów po żniwach znajdą się idioci którzy będą mówić że ze swojego zboża to paszę za 500 zł ukręcą. Jedyna nadzieja w programie zwalczania Auyaszkiego bo chłopi co jezdzili z maciorkami do knura który dymał wszystkie z okolicznej wioski dzisiaj masowo żegnają się ze świnkami.
A jakie ty kolego masz koszty że drwisz z kogoś jak mówi że 4.6 to mało?
Dzisiaj prosiak (dobry, polski, zdrowy) kosztuje 180 zł za 20 kg. Trzeba go sobie przywiezć z fermy za kolejne 10 zł sztuka.
180 zł prosiak
10 zł transport
280 kg paszy X 1000 zł/t =280 zł
woda,prąd,słoma,ludzie,amortyzacja budynków, upadki = min 50zł
Łącznie koszty -520 zł
tucznik 120kg X 4.6m=552zł
32 złote na tuczniku to chyba kiepski interes no chyba że znów po żniwach znajdą się idioci którzy będą mówić że ze swojego zboża to paszę za 500 zł ukręcą. Jedyna nadzieja w programie zwalczania Auyaszkiego bo chłopi co jezdzili z maciorkami do knura który dymał wszystkie z okolicznej wioski dzisiaj masowo żegnają się ze świnkami.
-
-
Pewne jest, ze przy cenach 6,00 zł za kg wbc żadna sieć nie kupi ani kilograma mięsa z polskiego zakładu, bo różnice na podstawowych elementach typu schab, karczek czy szynka idš już w złotówki, a to widmo szybkich bankructw.
Nie ma co się dziwić, że Duńczycy i Smithfield rozwijajš produkcję tuczników w polsce, przecież oni wkrótce przejmš za marne pienišdze przemysł mięsny. Tylko czy apłacš polskiemu rolnikowi tyle co teraz??? Na pewno nie. Będziemy zmuszeni tak tańczyć jak nam zagrajš w przeciwnym razie co najwyżej będziemy tuczyć ich prosiaki za 27 złotych.
Mylę że na sytuację jaka jest na rynku zywca trzeba patrzeć głęboko i w różnych płaszczyznach. teraz mamy swoje 5 mniut ale nie wróżę dobrze na długo. Aby nie przeliczyli się Ci, którzy pod wpływem emocji zachłysnš się rentownociš i ruszš z produkcjš przy 10, 20, 30-tu lochach.
Nie liczę na większe zyski jak 20 zł/szuce. Wynik można robić tylko efektem skali, przynajmniej kilka tys rocznie, bo tak jest na zachodzie, Jeżeli kto liczy że utrzyma się z produkcji 500 sztuk rocznie (dochód - 10 tys) to niech powie w jaki sposób.
Nie ma co się dziwić, że Duńczycy i Smithfield rozwijajš produkcję tuczników w polsce, przecież oni wkrótce przejmš za marne pienišdze przemysł mięsny. Tylko czy apłacš polskiemu rolnikowi tyle co teraz??? Na pewno nie. Będziemy zmuszeni tak tańczyć jak nam zagrajš w przeciwnym razie co najwyżej będziemy tuczyć ich prosiaki za 27 złotych.
Mylę że na sytuację jaka jest na rynku zywca trzeba patrzeć głęboko i w różnych płaszczyznach. teraz mamy swoje 5 mniut ale nie wróżę dobrze na długo. Aby nie przeliczyli się Ci, którzy pod wpływem emocji zachłysnš się rentownociš i ruszš z produkcjš przy 10, 20, 30-tu lochach.
Nie liczę na większe zyski jak 20 zł/szuce. Wynik można robić tylko efektem skali, przynajmniej kilka tys rocznie, bo tak jest na zachodzie, Jeżeli kto liczy że utrzyma się z produkcji 500 sztuk rocznie (dochód - 10 tys) to niech powie w jaki sposób.
jak narazie to takie są różnice w cenach że nasze krajowe półtusze 6,35zł a importowane z dani czy belgi około 6,90 i jeśli przy cenie 6zł za kg żadna sieć ma nie kupić polskiego miesa to chyba tylko dla tego że tak piszą na tym forum
nie dawno pisano tu o wielkich obniżkach a jak narazie to cena zmienia sie ale w przeciwnym kierunku wydaje mi sie że producenci tuczników mają naj mniej do powiedzenia na tym forum
forum miało pomagać rolnikom a jak widać staje sie narzędziem do spekulacji ceną 

Koszt wyprodukowania 100kg tucznika w moim gosp.
28 dniowe prosie - 74 zł
4-6 tyg + 15.5zł
6-9 tyg + 29.5zł
9-14 tyg + 84zł
14-23 tyg + 208 zł
=411zł
plus upadki
411 x (10%x60kg) = 435zł
plus prąd i woda
435zł + 22zł = 457 zł
plus słoma 10zł = 467 zł
467zł - wyprodukowanie 100kg tucznika w cyklu zamkniętym w moim gospodarstwie z pasz z zakupu
467zł + 75 zł zysku z tucznika = 540 zł
cena za kg żywej wagi = 5.4zł
28 dniowe prosie - 74 zł
4-6 tyg + 15.5zł
6-9 tyg + 29.5zł
9-14 tyg + 84zł
14-23 tyg + 208 zł
=411zł
plus upadki
411 x (10%x60kg) = 435zł
plus prąd i woda
435zł + 22zł = 457 zł
plus słoma 10zł = 467 zł
467zł - wyprodukowanie 100kg tucznika w cyklu zamkniętym w moim gospodarstwie z pasz z zakupu
467zł + 75 zł zysku z tucznika = 540 zł
cena za kg żywej wagi = 5.4zł
-
- I oto kolejny zakład mięsny plajtuje i co ciekawe w zagłębiu surowcowym na kujawach: http://www.rolpetrol.pl/
Mylę, że w Polsce zostanie najwyżej kilka dużych grup kapitałowych (żadna z większociowym udziałem kapitału rodzimego) i najlepsze, nieduże zakłady operujšce na rynku lokalnym posiadajšce własnš sieć sklepów, nie uzależnieni od sieci. redniaki, które poniosły duże nakłady inwestycyjne i teraz spłacajš kredyty albo splajtujš albo wchłonie je która z grup kapitałowych. Z tego co się orientuję aby ubić i wyprodukować tę samš masę wystarczy wykorzystać moce 50% potencjału jaki majš wszystkie polskie zakłady. To jest droga do szukania rentownoci (duże serie, mniejsza gama asortymentowa, a nie jak teraz, wejdziesz na stoisko i masz mętlik w oczach).
A co się tyczy nas to nie liczmy na 75 zł zysku. Niech on będzie 25 na czysto ale pewny. Obecne żšdania 5zł i więcej na pewno spotkajš się z ograniczeniami ubojów a z drugiej strony zintensysikowaniem importu żywca i mięsa (EURO poniżej 3,30zł). Umiar to złoty rodek jak mawiał Arystoteles i abymy po niego sięgali. winek nie ma za dużo i wnet się to nie zmieni. Nikt nam jednak nie będzie płacił gotówkš i abymy nie musieli stać u bram zakładu i litociwie błagać o należne nam pienišdze, bo przy upadłoci jko dostawcy jestemy na szarym końcu listy.
Spokojnie i madzrze. Już jest dobrze, ale nie "przeginajmy" bo można się zachłysnšć i po chłopie.
zauważyłem że niektórzy podważają moje stwierdzenie że dokładam przy cenie 4,6 oto moje wyliczenie
150zł prosiak 20 kg po 7,5 za kg a w czercu cenili nawet 9
63zł starter 50kg
105zł grower 90kg
143zł finiszer 130 kg
35zł amotyzacja budynku nowego zasiedlonego w styczniu
10zł leczenie+leki
5zł woda + światło
5zł upadki bardzo niskie ten koszt czasami wynosił 20zł
=516zł 110 kg żywiec netto- koszt wyprodukowania
4,6x110= 506zł netto
jestem vatowcem więc policzyłem netto
brutto to 521 zł
wnioski pozostawiam wam
150zł prosiak 20 kg po 7,5 za kg a w czercu cenili nawet 9
63zł starter 50kg
105zł grower 90kg
143zł finiszer 130 kg
35zł amotyzacja budynku nowego zasiedlonego w styczniu
10zł leczenie+leki
5zł woda + światło
5zł upadki bardzo niskie ten koszt czasami wynosił 20zł
=516zł 110 kg żywiec netto- koszt wyprodukowania
4,6x110= 506zł netto
jestem vatowcem więc policzyłem netto
brutto to 521 zł
wnioski pozostawiam wam
*Prosiaczek
Za sytuacje ZM Bydgoszcz odpowiada wyłącznie Pan Marek Sadkowski, właściciel większościowego pakietu akcji firmy Kujawy produkującej do Byd-Meat. Kilka lat temu jak sytuacja zakładu była już krucha ten Pan zakupił 3 Hondy dla szefostwa.
Za sprzedany teren pod market w centrum miasta (5,5 ha) skasował ok. 12 mln dolarów.
Ja mam układ z poprzedniego upadku zakładów (16 rat kwartalnych). Na koniec każdego kwartału pieniądze powinny spłynnąć na konto. Dzisiaj jest 12 lipca, a pieniędzy nie ma na koncie. Podobno w przyszłym tygodniu mają ruszyć wypłaty, ale wszystko zależy od Pana prezesa.
Do najbliższej środy ma trwać przestój w produkcji, zaległości wobec rolników wynoszą ok 200 000 zł.
Najlepiej jakby Pan prezes odpowiedział karnie za swoje poczynania, ale ma wysoko postawioną rodzinę i jest niestety bezkarny w swoich działaniach.
Za sytuacje ZM Bydgoszcz odpowiada wyłącznie Pan Marek Sadkowski, właściciel większościowego pakietu akcji firmy Kujawy produkującej do Byd-Meat. Kilka lat temu jak sytuacja zakładu była już krucha ten Pan zakupił 3 Hondy dla szefostwa.
Za sprzedany teren pod market w centrum miasta (5,5 ha) skasował ok. 12 mln dolarów.
Ja mam układ z poprzedniego upadku zakładów (16 rat kwartalnych). Na koniec każdego kwartału pieniądze powinny spłynnąć na konto. Dzisiaj jest 12 lipca, a pieniędzy nie ma na koncie. Podobno w przyszłym tygodniu mają ruszyć wypłaty, ale wszystko zależy od Pana prezesa.
Do najbliższej środy ma trwać przestój w produkcji, zaległości wobec rolników wynoszą ok 200 000 zł.
Najlepiej jakby Pan prezes odpowiedział karnie za swoje poczynania, ale ma wysoko postawioną rodzinę i jest niestety bezkarny w swoich działaniach.
-
prosiaczek ty nie jesteś rolnikiem skoro mówisz że jest już dobrze . A propo ceny że ni będą kupować bo cena dla ciebie 5zeta jest przy duża, to przypomni sobie 8lat temu były nawet po5,5zł ,a ceny w sklepach pozostały a nawet między czasie zwyżkowały bo na pewno nie spadły.Marża w zwykłych sklepach masz 20% a nawet więcej, a nasz towar?Ty chcesz 5%,prz takie twojej marży sklepy by upadły.z chłopa chcą zrobić białego murzyna,a państwo niech się bawi.więc NIE PIERDO.......... MI TU O GWAZDACH
-
No niestety po majowej podwyżce ryczałtu hodowcy świń kupujący pasze i zboże będący na ryczałcie wychodzą lepiej niż ci na zasadach ogólnych. Za to rolnicy producenci zbóż zostali na tej podwyżce pokrzywdzeni wzrost vatu na nawozy i środki OR,Oczywiście chodzi o tych na ryczałcie. Takie to małe zawirowania.corvina pisze:Dlatego mądry Jelonku że nie wszyscy są rolnikami ryczałtowymi. Ci co są na vat nie mają tych 6 %.
nie tylko prosiaczek na tym forum nie jest rolnikiem
jak uważacie że ktokolwiek będzie produkował tuczniki za 20 zł zysku to jesteście w błedzie ani mały rolnik z pięcioma lochami ani nawet tacy utrzymujący po 500 też nie będą produkować za tyle poprost7u nie da się mieć zysku 20zł na sztuce jakieś małe wachnięcie cen paszy lub tuczników albo pogorszenie zdrowotności w stadzie i już nie zarabiasz tylko dokładasz 20zł

-