poidełka miskowe

kamild33

poidełka miskowe

Post autor: kamild33 »

Witam
Aktualnie w chlewni posiadam poidełka smoczkowe, jednak ze względu na duże straty w wodzie i nieumiejętności picia z nich przez niektóre tuczniki postanowiłem wymienić je na poidełka miskowe.
Pytanie brzmi na jakiej wysokości zamontować poidła i jaki typ wybrać(okrągłe czy owalne). Mają służyć świniom od warchlaka 25kg do tucznika ok 110kg. Trochę się ciekawiłem i dla tych dwóch grup wiekowych są różne wysokości i niewiem czy montować część niżej, część wyżej czy tylko niżej?
mietko75

Post autor: mietko75 »

Ja mam wszędzie miseczkowe zamontowane wysoko , ale pod każdym jest wybetonowany schodek z niewielkim zagłębieniem .Schodek ma dwa zadania : Pomóc mniejszym sięgnąć do widy i dodatkowo jeszcze bardziej ograniczyć straty wody .
Latem gdy świnie dużo piją widać pozytywy . Gdy jedno pije ze smoczka i nadmiary wody lecą na ziemię , inne sztuki piją gotową wodę ze schodka .
Schodek nie musi być duży , gabaryty dużego pustaka .
stan1069@o2.pl

Re: poidełka miskowe

Post autor: stan1069@o2.pl »

kamild33 pisze:Witam
Aktualnie w chlewni posiadam poidełka smoczkowe, jednak ze względu na duże straty w wodzie i nieumiejętności picia z nich przez niektóre tuczniki postanowiłem wymienić je na poidełka miskowe.
Pytanie brzmi na jakiej wysokości zamontować poidła i jaki typ wybrać(okrągłe czy owalne). Mają służyć świniom od warchlaka 25kg do tucznika ok 110kg. Trochę się ciekawiłem i dla tych dwóch grup wiekowych są różne wysokości i niewiem czy montować część niżej, część wyżej czy tylko niżej?
Z niskiego duzy sie napije a z wysokiego maly bedzie mial problem chcac problem rozwiazac bedzie wkladal noge do poidla i papral wode .
ODPOWIEDZ