Strona 1 z 1
Kupcy knurków
: sobota 15 wrz 2012, 17:29
autor: Jarpo16x
Witam , powiedzcie mi co zakłady robią z mięsem dorosłych knurów po 4 zł za kg ?
: sobota 15 wrz 2012, 18:19
autor: stan1069@o2.pl
: sobota 15 wrz 2012, 19:09
autor: nemezis
To sie nazywa czarny rynek albo szara strefa jak zwał tak zwał.Nie zdziw sie jak tego pana spotkasz kiedy gdzies na straganie z kielbaska na ciepło ,szaszłykiem itp.
: sobota 15 wrz 2012, 19:28
autor: baraki
Zaraz tam czarny rynek...
Jesli dobrze rozumie nie chodzi tu o knury rozpłodowe tylko tuczniki w wadze ok. 100 kg nie poddane kastracji i tutaj przy obecnej technologii chowu zapach knura między bajki można włożyć. Problem zapachu knurzego dotyczy 1-2% osobników które można wyeliminowac na lini ubojowej a reszta jest pełnowartościowym surowcem. W Holandii nie stosuje sie kastracji (jedynie prosiaki wysyłane na eksport sa kastrowane) i knurki ida na rzeź niekastrowane! A potem nasze zakłady za ciężkie pieniądze kupują mięcho (i jeszcze zachwalają jaka to super jakość), następnie to knurze mięcho trafia na półiki naszych marketów! A wy tu się nadziwic nie możecie czemu sa chętni na pełnowartościowy surowiec za pół ceny.
Zresztą sam bym takich knurków chętnie kupił po te 4 zeta, następnie dziabnął bym każdego improvakiem i po miesiącu sprzedał bym po 6.
: sobota 15 wrz 2012, 19:53
autor: Muchozolali
mieso z kunrów nadaje sie do spozycia w przetworzonej postaci
ale tłuszcz jest do utylizacji tak mi mówił technolog
poz
: sobota 15 wrz 2012, 19:57
autor: nemezis
Ja mam na mysli te rozpłodowe własnie 300-400kg paro letnie.A 100 kilowego to sie kastruje i w 1 klasie tucznik idzie.
: sobota 15 wrz 2012, 20:34
autor: Gerda
kiedys widzialem na ubojni jak to idzie.
knur uwiazany za ryj dostaje dawke pradu ogluszajaca. a gosc z tylu kosa sru po jajkach . cala akcja trwa jakies 20-30 sekud i powstaje tucznik.
nikt na ubojni nie wyrzuca czegos co mozna przerobic.
jak ktos ubija 1000- 2000 tucznikow nawet i tygodniowo to myslicie ze ktos wyrzuca jakis tluszcz. dodawanu jest do kielbas i kaszanki.
: sobota 15 wrz 2012, 21:51
autor: wojce
Raz to mój tucznik w pewnej ubojni okazał się knurkiem niby miał jądro gdzieś tam w środku i zapach płci jak to pisał pan doktor weterynarz w papierach które dostałem poszedł w klasie K czyli do pieca a ja dostałem pare groszy z łaski od pośrednika sąsiad nie dostał ani grosza czyli knurki idą do pieca

: niedziela 16 wrz 2012, 10:58
autor: jędrek
Z małymi knurkami to raczej zalezy od ubojni, niektóre biją i nic nie mówią albo pare kila otrącają na jajka

a niektórzy utylizują ale fakt faktem że w zdecydowanej większości naprawde jest inny zapach. I może w wedlinach jest to niewyczuwalne ale nie chciałby nikt z was takiej pieczeni na obiad.
: niedziela 16 wrz 2012, 13:44
autor: arek
podobno z knurów robią salami
Re: Kupcy knurków
: czwartek 23 kwie 2015, 13:43
autor: F1
Ma ktoś dobrego kupca na knura jakie ceny na dzisiaj?
Re: Kupcy knurków
: czwartek 23 kwie 2015, 15:13
autor: danielski813
A mój znajomy który takie okazy kupuje mowi ze to rarytas i bogaci np warszawiacy za 100g takie mięsa na talezu placa krocie oczywiscie bedąc swiecie przekonanym ze jakies egzotyczne zwierze zjadają ale kto by tam bogatemu bronił maciora tez im starsza tym lepsza bo mieso ma byc tak ciemne jak to tylko mozliwe
Re: Kupcy knurków
: poniedziałek 27 kwie 2015, 21:19
autor: farmer84
Ten znajomy mercedesem jeździ BHA

???Rodak z okolic Hajnówki???
Re: Kupcy knurków
: wtorek 28 kwie 2015, 06:34
autor: Kazik
Wczoraj sprzedałem knura po 1,80 zł
Re: Kupcy knurków
: wtorek 28 kwie 2015, 07:27
autor: stan1069@o2.pl
Przy tej cenie czasownik sprzedałem nie pasuje , bardziej pasuje przekazałem , oddałem albo wydałem pasuje

Re: Kupcy knurków
: wtorek 28 kwie 2015, 09:00
autor: Peron
to jeszcze zrób rozbiór zdania Stan:)
Re: Kupcy knurków
: wtorek 28 kwie 2015, 11:28
autor: kakałowy szatan
Kazik pisze:Wczoraj sprzedałem knura po 1,80 zł
dostałem 2 -5%